Anim’est, ziua a şaptea – muzică şi animaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-ziua-a-saptea-muzica-si-animatie/

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2014

14 clipuri publicitare pentru branduri cunoscute ca Unilever, Coca Cola, Cadbury sau Orange România şi 25 de videoclipuri ale unor artişti precum Bonobo, Arctic Monkeys sau Basement Jaxx au fost selectate, anul acesta, în competiţia de Videoclip & Advertising a festivalului.

În tradiţia secţiunii competiţionale de până acum, acestea vor fi proiectate în afara cinematografelor, la Re:Animation Hub by Jameson – Carol 53, de la ora 22.00.

Proiecţia este urmată de un live-act Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus (Daniel Stanciu), unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români din zona improvizaţiei şi un absolvent al celebrei Red Bull Music Academy, cu o gamă largă de EP-uri lansate la Arhiva 7 şi Local Records ‒ două labeluri reprezentative pentru scena muzicii electronice româneşti. Noaptea e animată şi de vizualurile duoului local Tiptoe, ce a mixat, până în prezent, footage video cu animaţii, texturi fluide şi video mapping pentru evenimente marca Origami Sound, Sunwaves, We Dance sau Mioritmic.

Tot joi, de la 15.00, la Re:Animation Hub by Jameson, spectatorii vor avea parte de o prezentare specială despre animaţia daneză, susţinută doi invitaţi de seamă: Sarita Christensen, CEO al companiei Copenhagen Bombay, producătoare a unor filme de lungmetraj celebre, între care The Great Bear şi Beyond Beyond, şi Lana Tankosa Nikolic, profesoară la prestigioasa şcoală Animation Workshop, cu sediul la Viborg.

Anim’est - Princess Anders Morgenthaler

Anim’est – Princess Anders Morgenthaler

De la 16.30, la Cinema Elvira Popescu, pot fi urmărite cele opt scurtmetraje care intră, anul acesta, în competiţia Balkanimation. România este reprezentată în secţiunea rezervată celor mai bune scurtmetraje balcanice prin Cum s-a făcut lumea, al Mariei Brudaşcă, o animaţie despre geneza lumii în viziunea vechii mitologii române.

Alte scurtmetraje din ţări precum Grecia, Croaţia, Turcia, Serbia şi Bulgaria au fost selectate în competiţia ce va fi jurizată de Laurenţiu Damian (România), Lana Tankosa Nikolic (Danemarca) şi Yiorgos Tsangaris (Cipru).

Două noi lungmetraje din competiţia internaţională vor fi proiectate la Cinema Studio. La 18.00, publicul e invitat să vizioneze o variantă modernă şi „fructată” a clasicei Romeo şi Julieta: Lisa Limone and Maroc Orange; a Rapid Love Story / Lisa Limone și Maroc Orange; o idilă furtunoasă, produsă de celebrului studio estonian specializat în animaţia cu păpuşi Nukufilm. Selectat la Annecy, Anima Mundi şi Tallinn Black Nights Film Festival, musicalul animat 3D în regia lui Mait Laas tratează într-o manieră critică problema imigranţilor ilegali care încearcă să ajungă din Africa în Europa.

De la ora 22.00 puteţi vedea Manieggs – Revenge of the Hard Egg / Manieggs – Răzbunarea oului tare, o producţie animată ungurească şi un proiect independent în regia lui Zoltán Miklósy.

Animaţia 3D soseşte la Bucureşti după prezenţa la Annecy, şi aduce în faţa publicului povestea răzbunării a doi deţinuţi după două săptămâni de închisoare pentru o faptă pe care nu au comis-o – un melanj provocator de cinism, sarcasm, umor îndrăzneţ, şi nici un pic de sfială de a ilustra stereotipurile şi nedreptăţile vremurilor pe care le trăim.

Cei care nu au reuşit să ajungă, miercuri, la proiecţia în premieră a lungmetrajului din competiţia internaţională The Art of Happiness / Arta fericirii, în regia lui Allesandri Rak, îl pot viziona şi joi, de la 16.00, la Cinema Studio. Animaţia 2D/3D despre conexiunea metafizică dintre doi fraţi îşi plasează acţiunea într-un Napoli dezolant, cadru ideal de explorare creativă a subconştientului ce aminteşte, pe alocuri, de bijuteria Waking Life, a lui Richard Linklater.

La Re:Animation Hub by Jameson, de la 19.30, publicul poate să vizioneze de asemenea, în reluare, lungmetrajul danez Princess / Prinţesa (r. Anders Morgenthaler), proiectat în afara competiţiei.

Filmul, o combinaţie de live action şi animaţie destinată publicului adult, prezintă povestea lui August, care își pierde sora iubită, pe Christina, o fostă starletă porno cunoscută sub numele de „Prințesa”, și o înfiază pe fiica ei de cinci ani, Mia.

A doua serie de scurtmetraje studenţeşti este proiectată şi ea în reluare de la ora 12.00, la Cinema Studio, iar un nou calup de animaţii din această secţiune competiţională este programat de la 18.30, la Cinema Elvira Popescu.

Al patrulea calup de scurtmetraje din competiţia internaţională de scurtmetraj va putea fi vizionat în reluare de la ora 14.00, la Cinema Studio, iar de la 20.00, publicul e invitat să vizioneze, în acelaşi cinematograf, un nou calup din această secţiune.

Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub.

Foto: Anim’est – animest.ro

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.