Anita Ekberg, una dintre muzele lui Federico Fellini, a murit la vârsta de 83 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/anita-ekberg-una-dintre-muzele-lui-federico-fellini-a-murit-la-varsta-de-83-de-ani/

Actriţa suedeză Anita Ekberg, una dintre muzele regizorului italian Federico Fellini, a murit duminică, la vârsta de 83 de ani, a anunţat presa italiană.

Un articol de Petre Ivan|11 ianuarie 2015

Potrivit site-ului La Repubblica, Anita Ekberg a murit în clinica San Raffaele din Rocca di Papa, o localitate aflată în apropiere de Roma.

Actriţa rămasă în memoria cinefililor pentru celebra scenă filmată la Roma în Fontana di Trevi, în filmul „La Dolce Vita” (1960) de Federico Fellini, în care a jucat alături de Marcello Mastroianni, a locuit în ultima parte a vieţii într-un azil pentru bătrâni din apropiere de Roma.

Kerstin Anita Marianne Ekberg a fost model şi o actriţă suedeză, născută pe 29 septembrie 1931 în oraşul Malmö. Aleasă Miss Suedia în 1950, Anita Ekberg nu a câştigat concursul Miss Universe, însă s-a aflat printre cele şase finaliste, iar această performanţă i-a adus un contract de manechin în Statele Unite ale Americii. A debutat pentru studiourile Universal în câteva roluri secundare.

În 1955, actriţa suedeză a jucat în „Calea sângelui/ Blood Alley”, în care a interpretat rolul unei femei chineze, un rol care i-a adus Globul de Aur.

Cu un fizic considerat „spectaculos” în epocă (Bob Hope spunea că părinţii ei ar merita premiul Nobel pentru „arhitectură”), vedeta suedeză avea un temperament glacial şi a fost supranumită „aisbergul”. Anita Ekberg a rămas în memoria cinefililor pentru celebra scenă filmată la Roma în Fontana di Trevi, în filmul „La Dolce Vita”, de Federico Fellini, sau pentru rolul modelului care laudă virtuţile laptelui pe un panou publicitar în episodul „Le tentazioni del dottor Antonio” din lungmetrajul „Boccaccio ’70” (1962).

În 1987, Anita Ekberg a jucat propriul rol în „Interviu/ Intervista”, un film regizat de Federico Fellini, confirmând astfel spusele celebrului critic de film Roger Ebert, care obişnuia adeseori să declare că Anita Ekberg „este singura persoană din lume capabilă să îşi joace propriul personaj”.

Anita Ekberg a fost căsătorită de două ori – cu actorul britanic Anthony Steel în perioada 1956-1959 şi cu actorul american Rik Van Nutter în perioada 1963-1975.

Foto: Anita Ekberg – cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.