Aniversare Darclée, 20 de ani – triumful artei cântului
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversare-darclee-20-de-ani-triumful-artei-cantului/

184 de tinere talente din întreaga lume vor participa la ediţia jubiliară a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, între 28 iulie şi 9 august, la Brăila.

Un articol de Liliana Matei|20 iulie 2015

«Primii mei paşi pe drumul carierei lirice, care mă poartă azi pe scenele internaţionale, i-am făcut la Brăila sub îndrumarea Dumneavoastră, îmi scrie un bas-bariton român de mare succes. La fel un tenor italian chemat să inaugureze în acest an stagiunea lirică a Teatrului alla Scala din Milano. Aceste mărturii şi nenumărate altele de acest fel îmi aduc bucuria misiunii împlinite», declară Mariana Nicolesco, adăugând: «Onorăm astfel memoria legendarei predecesoare Hariclea Darclée şi transmitem noilor generaţii marile tradiţii ale artei cântului».

1995-2015: 2500 de tinere talente din 50 de ţări şi 5 continente au venit la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila, la Festival şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco, manifestări ce ridică pe culmi prestigiul muzicii de operă şi marchează destinul noilor talente, de unde şi recunoaşterea mondială a acestor evenimente, care se bucură de Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi, mai nou, de Înaltul Patronaj UNESCO.

184 de artişti de pretutindeni s-au înscris la Ediţia Jubiliară 2015 a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, care începe la 28 iulie şi se încheie pe 9 august. Din rândul acestora, prestigiosul Juriu Internaţional prezidat de Mariana Nicolesco îi va desemna pe laureaţii din acest an.

Din Juriu fac parte Marco Balderi din Italia, personalitate cu o carieră strălucită, printre altele fost Director al Festivalului Puccini de la Torre del Lago şi în prezent Director Artistic al Operei din Seul, colaborator permanent al Festivalului şi Concursului Darclée; Baoyi Bi, mezzosoprană, figură marcantă în domeniul muzicii de operă în China, Profesor la Opera Center of Central China Normal University, prezentă la mai multe ediţii ale Concursului Darclée şi la Master Classes ; Eugenio Girardi din Italia, scenograf şi autor a minunate costume pentru spectacole de operă în marile teatre internaţionale; Josef Hussek din Austria, prestigios director de teatre de operă: Hamburg, Viena, Director Artistic al Festivalului de la Salzburg şi acum Consilier al Festivalului de Paşte creat de Herbert von Karajan; Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, bariton, profesor doctor la Academia de Muzică din Gdansk şi la Hochschule für Musik und Theater din München; Stephan Poen din Israel, Doctor în Medicină şi Doctor în Muzicologie, conferenţiar pe tema artei lirice, binecunoscut publicului larg; Felix Serraclara din Spania, bariton, regizor, producător de spectacole de operă şi organizator de turnee lirice; în fine, Flavio Trevisan din Italia, regizor a nenumărate spectacole de operă de succes în Europa, America de Sud şi Asia. «La acest Concurs fiecare participant va fi în felul său învingător, în măsura în care se va depăşi pe sine», subliniază Mariana Nicolesco.

Programul Festivalului şi Concursului este de o mare bogăţie: Marţi 28 iulie are loc Deschiderea Festivă şi Concertul Inaugural, cu participarea sopranei Adela Zaharia şi a basului Bogdan Taloş, laureaţi ai Concursului Darclée, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici. Sâmbătă 1 august vom putea urmări conferinţa susţinută de Dr. Stephan Poen intitulată 20 de ani de glorie a Artei Cântului, însoţită de videoproiecţii despre evenimentele Darclée prezentate la Reuniunea UNESCO de la Paris şi cu arii interpretate de soprana Mariana Nicolesco.

Duminică 2 august: Concertul Reîntâlnire cu talente revelate de Concursul Darclée: baritonul Alvaro Lozano, Laureat al Marelui Premiu Darclée şi Invitaţii săi.

Marţi 4 şi miercuri 5 august: Etapa finală, cu public, a Concursului, cu Orchestra Festivalului Darclée;

Vineri 7 august: opera L’Elisir d’amore de Gaetano Donizetti, cu soprana Silvia Micu, tenorul Ionuţ Hotea, baritonul Alvaro Lozano, basul Zoltan Nagy şi soprana Mihaela Alexa, Corul Filarmonicii George Enescu, directorul corului Iosif Ion Prunner, şi Orchestra Festivalului Darclée, dirijor Marco Balderi;

Sâmbătă 8 august: Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării: Două decenii în lumea capodoperelor, susţinut de laureaţi ai Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, de Corul Filarmonicii George Enescu, directorul corului Iosif Ion Prunner, şi de Orchestra Festivalului Darclée, dirijor Marco Balderi.

În fine, duminică 9 august, în teatrul în care Hariclea Darclée debuta la 1881, are loc Ceremonia decernării premiilor şi Concertul de Gală al Laureaţilor, acompaniaţi de Orchestra Festivalului Darclée, din nou sub bagheta Maestrului Marco Balderi.

«Mulţumim tuturor celor care au sprijinit organizarea Ediţiei Jubiliare a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée : Fundaţia Darclée, Fundaţia Internaţională Ateneul Român, Ministerul Culturii, Primăria Brăila, Consiliul Local Municipal, Teatrul Municipal, Consiliul Judeţean, Prefectura, Centrul de Creaţie – a adăugat Mariana Nicolesco – şi suntem mândri de aprecierea exprimată de Josef Hussek, Director al Festivalului de la Salzburg: «Nu cunosc nici un alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele şi manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obişnuit, este totdeodată competiţie, Master Class şi adevărat festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă şi unică».

25
/06
/14

Primul festival din România care aduce muzica bună în parcurile orașului, Jazz in the Park, organizat la Cluj-Napoca, se pregătește intens pentru ediția a doua. Între 4 și 6 iulie, mii de iubitori ai jazz-ului sunt așteptați „să acapareze” Parcul Central.

25
/06
/14

De la Bruckner la Tina Turner…ar putea fi o cale lungă – şi totuşi nu e chiar aşa. Pentru că în mod poate ciudat, într-o singură săptămână se lansează în cadrul aceleiaşi mari case de discuri – Deutsche Grammophon – discuri care conţin şi muzica lui Bruckner, dar şi a Tinei Turner.

16
/06
/14

Vineri, 20 iunie (19.00), la Sala Radio, veţi avea plăcerea de a asculta, în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, una dintre simfoniile care au născut cele mai multe dezbateri ideologice: Simfonia a VII-a în do major – Leningrad, creaţie a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.

14
/06
/14

Opera Naţională Bucureşti propune publicului, în 17 iunie, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de către tenorul Marcello Giordani, unul dintre cei mai mari cântăreţi ai lumii, fiind invitat permanent al celor mai prestigioase scene de concert şi opere din lume, incluzând Metropolitan Opera, Teatro alla Scala, Royal Opera Covent Garden, Opernhaus Zürich, Staatsoper Viena, Opéra National de Paris, Teatro Liceu din Barcelona etc.

11
/06
/14

Convenţia a fost simplă. Pornind de la fiecare literă din alfabet, Eduard Kunz a ales un cuvânt cheie care îi defineşte viaţa. Şi l-a explicat. Şi, ca orice artist care se respectă nerespectând regulile, a sărit chiar peste litera A. Şi a început aşa:

11
/06
/14

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni ai lumii la ora actuală, care a transformat acordeonul într-un instrument de prim rang, RICHARD GALLIANO soseşte la Bucureşti pentru un concert extraordinar alături de Orchestra de Cameră Radio, moment ce punctează închiderea stagiunii ansamblului.

09
/06
/14

Ce poate fi mai potrivit în primele zile de vară decât o imaginară călătorie muzicală către ,,Visul unei nopţi de vară”? La doar 17 ani, compozitorul romantic Felix Mendelssohn  a conceput o uvertură inspirată de celebra piesă de teatru a lui Shakespeare, urmată apoi de o suită pe care a definitivat-o cu puţini ani înainte de dispariţia sa. Lucrarea a devenit foarte cunoscută mai ales graţie celebrului Marş Nupţial, după ce, în 1858, marşul a fost interpretat la căsătoria Prinţesei "Vicky" (fiica reginei Victoria) cu Prinţul Friedrich al Prusiei.

09
/06
/14

În perioada 8 iunie - 2 iulie, Corul Naţional de Cameră Madrigal va susţine 4 concerte extraordinare în oraşele Baia Mare, Oradea, Târgovişte şi Iaşi. Evenimentele fac parte din programul turneului naţional de vară.