Aniversare Nikita Mihalkov la TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversare-nikita-mihalkov-la-tvr2/

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist şi actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni – duminică, la Filmul de Artă.

Un articol de Petre Ivan|22 octombrie 2020

Sâmbătă, 24 octombrie, de la 20.10, urmăriţi prima parte a unei adevărate capodopere inematografice: Bărbierul din Siberia – un film artistic cum numai Nikita Mihalkov poate face (partea a doua este programată sâmbătă, 31 octombrie). Decoruri de poveste, fast şi glorie, tradiţii şi reguli nescrise, toate acestea sunt fundalul unei poveşti de dragoste în Rusia sfârşitului de secol XIX şi a începutului de secol XX. Filmul difuzat în două părţi este o coproducţie Rusia, Franţa, Italia din 1998 şi are în rolurile principale pe Julia Ormond, Oleg Menşikov, Richard Harris. Din distribuţie face parte şi regizorul Nikita Mihalkov care joacă rolul Ţarului Rus Alexandru al III-lea.

Acţiunea începe în Springfield-SUA, 1905. O mamă îi scrie fiului ei, elev la o prestigioasă academie militară americană, pentru a-i dezvălui secretul bine păstrat al naşterii sale…În 1885, americanca Jane Callahan călătoreşte în Rusia, ca asistentă a excentricului inginer Douglas McCracken, inventatorul unui dispozitiv de tăiat copaci, pentru construcţia căruia încearcă să obţină sprijinul financiar al Marelui Duce. În timpul acestei călătorii pline de neprevăzut, Jane îl cunoaşte pe tânărul ofiţer Andrei Tolstoi, cu care împărtăşeşte pasiunea pentru muzica de operă şi care se îndrăgosteşte până peste cap de frumoasa străină. Întâlnirea lor va avea consecinţe dramatice pentru vieţile amândurora.

„Bărbierul din Siberia”, regia Nikita Mihalkov

Filmul considerat de-a lungul unui deceniu cel mai scump film rusesc realizat vreodată, a fost propunerea oficială a Rusiei la Premiile Oscar din 1999, la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”. În acelaşi an, Bărbierul din Siberia a deschis Festivalul de la Cannes. Dincolo de povestea impresionantă a destinului eroilor principali, filmul impresionează prin grija deosebită acordată de regizor pentru fiecare detaliu, câteva exemple în acest sens fiind antrenamentul soldaţilor (care, cu câteva luni bune înainte de filmări, au urmat un stagiu intensiv de pregătire în cutumele militare din vremea aceea), vasele şi sticlăria folosită în film (făcută pe comandă specială în Cehia) sau luminile de pe Kremlin care au fost stinse pe parcursul filmărilor, ele neexistând înainte de 1930 (a fost pentru a doua oară în întreaga istorie a Rusiei când aceste lumini au fost stinse, prima dată fiind pe perioada camuflajului din cel de-al doilea Război Mondial).

 Duminică, 25 octombrie, de la 22.15, este programat cel de-al doilea film semnat de Mihalkov, Ochi negri (OCI CIORNIE), o fascinantă poveste de dragoste, care a adus inegalabilulio actor Marcello Mastroianni trofeul la Cannes şi o nominalizare la Oscar. Principalii actori din distribuţie sunt: Marcello Mastroianni, Silvia Mangano, Marthe Keller şi Elena Safonova, scenariul fiind inspirat din povestirile lui Anton Pavlovici Cehov. Devenit chelner pe un vapor de lux, arhitectul italian Romano Patroni îşi deapănă cu nostalgie şi umor povestea marii lui iubiri, în faţa unui prieten rus. Deşi însurat cu o femeie foarte bogată care-i asigura un trai fără griji, Romano s-a îndrăgostit de misterioasa rusoaică Anna Sergheevna şi de ochii ei negri, în timpul unui sejur la sanatoriu. Plecarea bruscă a Annei îl determină pe neconsolatul italian să facă o călătorie în Rusia, în căutarea iubitei, căreia îi jură că va divorţa, dar fără să-şi poată ţine promisiunea…

„Ochi negri”, regia Nikita Mihalkov

Filmul are în palmares 10 trofee, printre care Premiul de interpretare masculină (Marcello Mastroianni) la Festivalul de la Cannes în 1987 şi are 22 de nominalizări, printre care la premiile Oscar pentru cel mai bun rol principal masculin (Marcello Mastroianni), precum şi la premiile Globul de Aur, BAFTA si Cesar pentru cel mai bun film străin.

În 2017, la treizeci de ani după lansarea filmului, regizorul Mihalkov a acordat un interviu jurnaliştilor italieni despre cele mai dragi amintiri ale sale legate de acest film şi despre colaborarea cu Mastroianni. „Unul dintre cele mai mari complimente pe care le-am primit vreodată în viața mea a venit de la Mastroianni. Mi-a spus că a fi aproape de mine a fost ca și când ar fi lucrat alături de un tânăr Fellini. Asta pentru că îl iubesc pe Fellini și când am început să lucrez cu Mastroianni am fost îngrozit că mă va compara cu el „. Despre actori, regizorul îşi aminteşte că: „Silvana (Mangano) și Marcello avuseseră o relaţie cu multă vreme înainte de Ochi Negri, iar acum se reuneau într-un scenariu în care jucau rolul de soţi. A fost dificil să le gestionăm relația! Amândoi erau delicaţi și sensibili unul față de celălalt. Știam că mai există ceva între ei. Când a trebuit să îl bruscheze pe Marcello într-o scenă, Silvanei i-a venit în mod firesc să fie rea. De fapt, i-a plăcut foarte mult!” a declarat, amuzat, regizorul Mihalkov.

 Nikita Mihalkov este un nume de mare rezonanţă în cinematografia mondială, cu un impresionant palmares de peste 70 de trofee şi nominalizări la festivaluri de renume din întreaga lume. Supranumit „Spielberg al cinematografiei ruse”, Nikita Mihalkov  provine dintr-o familie faimoasă de poeţi şi pictori. Tatăl lui Nikita Mihalkov este autorul cuvintelor actualului imn al Federaţiei Ruse, iar mama sa, poeta Natalia Konchealovskaya, a aparţinut uneia dintre cele mai nobile familii ruseşti, fiind fiica pictorului Piotr Koncealovsky. Aşa că nu a mirat pe nimeni când Nikita Mihalkov şi fratele său Andrei Koncealovsky au făcut parte din valul înnoitor al cinematografiei sovietice din anii 80. Printre cele mai cunoscute filme semnate de Mihalkov în postura de regizor amintim: Piesă neterminată pentru pianina mecanică (Trofeul Festivalului de la San Sebastian, 1977), Aproape de Eden (Leul de aur, 1991, nominalizat la OSCAR, 1991 şi la premiile Cesar, 1992), Soarele înşelător (OSCAR, 1994, câstigatorul Marelui Premiu al Juriului Cannes, 1994 şi nominalizat la Premiile BAFTA, 1996).

Cover foto: „Bărbierul din Siberia”, regia Nikita Mihalkov

19
/04
/23

Profesioniști pasionați, care au contribuit semnificativ la realizarea unora dintre cele mai importante producții de film ale României, monteurii de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei vor fi omagiați la cea de-a XVII-a ediție a Premiilor Gopo. Contribuția lor va fi recompensată cu Premiul Special, oferit în cadrul evenimentul ce va avea loc pe 25 aprilie, la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale’’ din București.

19
/04
/23

„Inocentul/ L'innocent”, filmul lui Louis Garrel, pe care starul cinematografiei franceze l-a scris, regizat și în care joacă alături de Roschdy Zem, Anouk Griberg și Noémie Merlant, este o comedie explozivă și plină de sensibilitate despre un jaf înfăptuit în familie. Filmul, inspirat de evenimente din viața autorului, a câștigat două premii César și va avea premiera în cinematografe din 21 aprilie, distribuit de Independența Film.

13
/04
/23

După premiera internațională a seriei Spy/Master (HBO Max), în februarie, la Festivalul internațional de film de la Berlin, producție în care interpretează unul dintre rolurile principale, Ana Ularu a avut de curând premiera The Power/Puterea (Amazon Prime), un serial de nouă episoade în care joacă alături de Toni Collette (The Sixth Sense, Little Miss Sunshine), John Leguizamo (Moulin Rouge, Romeo + Juliet), Auli’I Cravalho (Vaiana, Moana/Ralph rupe netu`) și Josh Charles (The Good Wife/Soția perfectă).

13
/04
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL ajunge anul acesta la cea de-a 20-a ediție ce se va desfășura între 14 și 20 august la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

12
/04
/23

În luna mai, Warner TV transformă ziua de marți în ziua Rambo. În fiecare săptămână, celebrul personaj interpretat de Sylvester Stallone va avea parte de acțiune în filmele „First Blood”, „Rambo: First Blood Part II” și „Rambo III”.

06
/04
/23

American Independent Film Festival revine anul acesta la București cu cea de-a VII-a ediție, care va avea proiecții în sălile de cinema din București, între 21 și 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, și proiecții în aer liber, între 23 și 25 iunie, la Roaba de cultură, în Parcul Herăstrău.

31
/03
/23

KineDok – programul internațional ce promovează filmul documentar în spații alternative – revine la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe 4 aprilie, de la ora 16:00, la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir (Str. Viitorului nr. 52), prezentăm dezbaterea „Rolul bibliotecilor în activarea comunității locale prin film documentar”.

30
/03
/23

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, 1 aprilie, la o nouă „Noaptea Albă a Filmului Românesc", alături de regizorul Cristi Puiu. Apreciatele filme „Moartea domnului Lăzărescu", „Sieranevada" și „Malmkrog", dar și scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" se regăsesc printre filmele difuzate de TVR Cultural, pe 1 aprilie.