Aniversare Richard Strauss, la Opera Națională București
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversare-richard-strauss-la-opera-nationala-bucuresti/

Anul acesta lumea muzicală îl sărbătoreşte pe compozitorul german Richard Strauss (1864-1949) la împlinirea a 150 de ani de la naştere.

Un articol de Liliana Matei|11 iunie 2014

După ce, nu demult, Opera Națională a oferit publicului, în premieră pe scena noastră, Poemul simfonic Don Quijote al celebrului compozitor, acum, în săptămâna în care se sărbătorește ziua de naștere a lui Strauss, Opera Naţională Bucureşti vă invită în Foaierul Galben al teatrului sâmbătă, 14 iunie, de la ora 19.00 la un concert aniversar alcătuit din lucrări camerale.

Călătoria muzicală prin creaţia lui Richard Strauss va fi asigurată de mezzosoprana Mihaela Işpan şi bas-baritonul Răzvan Georgescu (invitat), alături de violoniştii Liviu Ailincăi (invitat) şi Cristian Balaş (membru al Orchestrei ONB) şi de pianistele Luminiţa Berariu şi Mădălina Florescu.

La eveniment participă şi tenorul Andrei Lazăr, de data aceasta în calitate de actor, care, împreună cu pianista Mădălina Florescu, va prezenta o lucrare inedită a compozitorului, pentru narator şi pian, „Das Schloss am Meere” („Castelul de la mare”).

Prezentator va fi muzicologul Cătălin Sava. Programul conţine lieduri din creaţia lui Richard Strauss, lucrări pentru pian şi pentru vioară şi pian.

Compozitor inovator şi provocator pentru vremea sa, Richard Strauss este unul dintre părinţii muzicii moderne, autor a numeroase partituri adesea dezbătute şi studiate, mai ales în genul operei. A colaborat de-a lungul timpului cu mari scriitori precum Hugo von Hoffmannstahl şi Stefan Zweig. Şi la Opera Naţională Bucureşti au fost puse în scenă lucrări de-ale sale precum operele “Salomeea” (în 1926), “Cavalerul rozelor” (1929, 1962), “Ariadna la Naxos” (1942, 1994).

Foto Richard Strauss: wikipedia

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

20
/08
/20

Zoltán András, solistul formației Sarmalele Reci, povestește cum a luat naștere un proiect muzical curajos, puțin neobișnuit pentru publicul din România, intitulat Jazzappella, cu care va participa la Sibiu Jazz Festival vineri, pe 21 august.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.