Anonimul 14. Programul integral
https://www.ziarulmetropolis.ro/anonimul-14-programul-integral/

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL propune publicului proiecţii speciale şi concerte de calitate.

Un articol de Petre Ivan|7 august 2017

Programul integral al ediției este disponibil aici.

Între highlight-urile ANONIMUL 14, amintim următoarele:

SONG TO SONG, cel mai recent film semnat Terrence Malick, prezentat în proiecție unică în România, la ANONIMUL, vineri, 11 august.

O poveste de dragoste modernă care se desfașoară pe scena muzicală din Austin, Texas, filmul urmărește poveștile întrepătrunse a două cupluri: compozitorul BV—Ryan Gosling și cântăreața aspirantă Faye—Rooney Mara, alături de mogulul Cook—Michael Fassbender și chelnerița Rhonda—Natalie Portman.

Nume importante din lumea muzicii se alătură distribuției: Iggy Pop, Patti Smith, Anthony Kiedis—solistul trupei Red Hot Chili Peppers, Florence Welch—Florence and the Machine, John Lydon—The Sex Pistols.

GOOD TIME, regia Josh Safdie și Benny Safdie, prezentat în proiecție specială la ANONIMUL, joi, 10 august și respectiv sâmbătă, 12 august.

Prezentat în premieră în cadrul Competiției Oficiale Cannes 2017, filmul îi are în rolurile principale pe actorul Robert Pattinson—cunoscut publicului din seria The Twilight Saga—și pe actrița Jennifer Jason Leigh—The Hateful Eight, regia Quentin Tarantino.

Serile de proiecție vor debuta și anul acesta cu concerte susținute de Aeon Blank, Cvartetul Pontica, The Amsterdams și Gojira.

ANONIMUL 14 se va desfășura în perioada 7—13 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Național al Cinematografiei, Administrația Fondului Cultural Național, Uniunea Cineaștilor din România și Consiliul Județean Tulcea.

Foto: Anonimul 14 – facebook

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.