ANONIMUL 15. Titlurile ediției 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/anonimul-15-titlurile-editiei-2018/

Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL, ce se va desfăşura în perioada 6- 12 august 2018 la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, anunţă titlurile din cadrul secţiunilor competiţionale. Peste 400 de scurtmetraje din 46 de ţări au fost înscrise pentru Competiţia de Scurtmetraj Internaţional şi Scurtmetraj Românesc ANONIMUL 15, selecţia acestora aparţinând criticului de film Ionuţ Mareş.

Un articol de Petre Ivan|16 iulie 2018

Cele 6 titluri propuse de curatorul de film Ludmila Cvikova pentru Competiția de Lungmetraj ANONIMUL 15 sunt:

-DISAPPEARANCE, regia Ali Asgari, Iran- Qatar, 2017- prezentat în premieră mondială în cadrul Competiției Orizzonti la Festivalul Internațional de Film de la Veneția în 2017. Regizorul Ali Asgari a câștigat Premiul Ovidiu Bose Paștină pentru scurtmetrajul THE SILENCE, regizat împreună cu Farnoosh Samadi, la ANONIMUL 2017.

– 3/ 4 (THREE QUARTERS), regia Ilian Metev, Germania- Bulgaria, 2017- recompensat cu Leopardul de Aur al secțiunii Cineasti Del Presente a Festivalului de Film de la Locarno, 2017;

-DJON AFRICA, regia Filipa Reis și João Miller Guerra, Portugalia, 2018- prezentat în premieră mondială în Competiția Hivos Tiger a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam, 2018;

-NERVOUS TRANSLATION, regia Shireen Seno, Filipine, 2018- câștigător al Premiului NETPAC la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, 2018;

-UNDER THE TREE, regia Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Islanda- Danemarca- Polonia- Germania, 2017- prezentat în premieră mondială în Competiția Orizzonti a Festivalului Internațional de Film de la Veneția în 2017.

-SECRETUL FERICIRII, debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu este entry-ul românesc din Competiția de Lungmetraj. Inițial un spectacol de teatru după un text scris de Alexandru Popa și pus în scenă tot de Vlad Zamfirescu la Godot Cafe Teatru, filmul urmărește doi prieteni care descoperă că fericirea unuia depinde de nefericirea celuilalt, pentru că resursele de fericire sunt limitate. Cu Teo Marton, Irina Velcescu și Vlad Zamfirescu, SECRETUL FERICIRII a fost prezentat în premieră mondială la TIFF 2018.

Vlad Zamfirescu este cunoscut publicului pentru rolurile sale din filmele STARE DE FAPT, ITALIENCELE, RESTUL E TACERE sau serialele HBO IN DERIVA si RAMAI CU MINE.

Cele șase titluri concurează pentru Trofeul ANONIMUL, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe.

Peste 400 de scurtmetraje din 46 de țări au fost înscrise pentru Competiția de Scurtmetraj Internațional și Scurtmetraj Românesc ANONIMUL 15, selecția acestora aparținând criticului de film Ionuț Mareș.

„Diversitatea, inclusiv geografică și culturală, e importantă, cu atât mai mult cu cât cinema-ul este și o deschidere spre alte lumi decât cele cu care suntem obișnuiți. Însă asta nu înseamnă că am făcut în vreun fel rabat de la valoare în favoarea diversității. Dimpotrivă: originea atât de neașteptată și de amestecată a filmelor a venit de la sine, abia după cel mai important criteriu, care trebuie să fie întotdeauna calitatea discursurilor cinematografice propuse (originalitate + îndrăzneală). Sper ca fiecare din cele 14 scurtmetraje internaționale să vă surprindă! Competiția românească are 12 filme. Este o selecție care îmbină nume deja consacrate (în regia de scurtmetraj sau chiar în regia de lungmetraj) cu tineri și foarte tineri cineaști aflați la început de drum. O nouă tendință, reflectată și în această selecție, pare să fie dorința unor actori de a se lansa (și) în regie. Și o fac foarte promițător” spune Ionuț Mareș.

Competiție Scurtmetraj Internațional:

THE KNIFE SALESMAN, regia Jamie Helmer & Michael Leonard, Australia;
DENISE, regia Rossella Inglese, Italia;
I’M COLD MEAT, regia Romain Laguna, Franța;
DRIVING LESSON, regia Jarno Lindemark, Finlanda;
RIDGELAND, regia Taylor MacDonald, SUA;
JODILERKS DELA CRUZ, EMPLOYEE OF THE MONTH, regia Carlo Francisco Manatad, Filipine- Singapore;
RETOUCH, regia Kaveh Mazaheri, Iran;
MIRAGE, regia Emiliano Granada Ortega, Spania;
A COLD SUMMER, regia Ji Qiaowei, China- Franța;
LETTERS, regia Alexander Savarsky, Rusia;
MOTHER, regia Rodrigo Sorogoyen, Spania;
LIKE A GOOD KID, regia Arian Vazirdaftari, Iran;
NO MILEAGE, regia Jack Wake-Walker, Columbia;
ACCELERATE, regia Dian Weys, Africa de Sud.

Competiție Scurtmetraj Românesc:

PESCĂRUȘUL, regia Alex Baciu și Maria Popistașu;
LAME DUCK, regia Cristian Bota;
MICHELANGELO, regia Anghel Damian;
APRILIE, VIS, regia Andrei Inizian;
LINIȘTE, regia Alex Iureș;
PRIMA LOVITURĂ, regia Peter Kerek;
8, regia Mihai Pârcălabu;
TOTUL E FOARTE DEPARTE, regia Emanuel Pârvu;
DATE NIGHT, regia Stela Pelin;
STRĂINUL, regia Alexandru Ranta;
EMIGRANȚII, regia Andra Salaoru;
MISTERUL UNUI CAZ SIMPLU, regia Vera Surățel.

Cele 14 scurtmetraje internaționale, respectiv cele 12 scurtmetraje românesti concurează pentru premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj străin și Cel mai bun scurtmetraj românesc, acordate prin votul publicului.

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL este organizată de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.

Foto: ANONIMUL – facebook

15
/11
/14

Domnule Woody Allen, aveți dreptate: un zâmbet feminin fermecător îl poate da peste cap chiar și pe cel mai rațional bărbat. Iar Colin Firth joacă impecabil personajul autosuficient asaltat de un cocktail de ridicol, nesiguranță și surescitare la întâlnirea cu o femeie frumoasă, interpretată de grațioasa Emma Stone.

14
/11
/14

Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte, în regia fraţilor Dardenne, cu Marillon Cotillard (La Vie en Rose, Inception, The Dark Knight Rises), câştigătoarea Oscar-ului din 2008, va avea premiera vineri, 21 noiembrie, distribuit în România de Independenţa Film, după ce anul acesta a făcut parte din Competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes.

14
/11
/14

Locuitorilor Capitalei li s-a pregătit în această iarnă un nou festival de film, al cărui profil îl constituie scurtmetrajele de comedie: Comedy Short Film Festival @ Plaza România (16 – 22 februarie 2015). Festivalul e organizat sub egida Anchor Grup, o companie ce susține activ artele, și găzduit de Movieplex.

13
/11
/14

Centrul Cultural German Braşov, cu susţinerea Institutului Goethe Bucureşti şi in parteneriat cu Biblioteca Judeţeană "George Bariţiu" Braşov, vă invită să vizionaţi filme despre Primul Război Mondial, cu prilejul împlinirii unui secol de la izbucnirea conflictului internaţional.

13
/11
/14

Pasionaţii de benzi desenate, filme, seriale şi jocuri video sunt aşteptaţi, de vineri până duminică, la prima ediţie Ice Comic Con, de la Palatul Copiilor din Bucureşti, un eveniment desfăşurat sub egida celei mai mari convenţii de profil din estul Europei - East European Comic Con.

12
/11
/14

CRONICĂ DE FILM „Interstellar”, cea mai nouă ispravă a lui Christopher Nolan, considerat simbol al auteurism-ului în cetatea Hollywoodului, este ambiţios la nivel formal, dar cu personaje şi destule situaţii neconvingătoare.

12
/11
/14

Regizorul Quentin Tarantino plănuieşte să se retragă din activitate după terminarea peliculei "The Hateful Eight", spunând că turnarea a zece filme şi lăsarea fanilor cu sentimentul de a vrea mai mult "sună corect".

11
/11
/14

The Tunnel/ Der Tunnel, o dramă intensă bazată pe povestea adevărată a unui campion la înot care a fugit din Germania de Est, cu Alexandra Maria Lara într-unul dintre rolurile-cheie, va fi proiectat în închiderea Cinepolitica Extra Time miercuri, 19 noiembrie, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu. Evenimentul are loc între 17-19 noiembrie, la Elvira Popescu, și cuprinde șase filme premiate despre Germania divizată și dezbateri cu istorici, sociologi și politologi

11
/11
/14

Institutul Balassi – Instiutul Maghiar din Bucureşti, împreună cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, organizează, în perioada 10-16 noiembrie 2014, a opta ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul îşi propune să reflecte spiritul şi diversitatea cinematografiei maghiare actuale.

11
/11
/14

Festivalul Filmului Francez, organizat de către Institutul Francez din România și Ambasada Franței, a lansat și la ediția din acest în secțiunea „Competiție”, a cărui scop este să aducă în lumina reflectoarelor regizorii aflați la primul sau al doilea lungmetraj.

09
/11
/14

Actorul şi cântăreţul american Harry Belafonte, scenaristul francez Jean-Claude Carriere, regizorul japonez de filme de animaţie Hayao Miyazaki şi actriţa irlandeză Maureen O'Hara au fost recompensaţi sâmbătă seară cu câte un Oscar onorific (Governors Awards) de către Academia de film americană.

08
/11
/14

Ben Cross şi Dragoş Bucur fac din comedia Alt Love Building un film de 5 Oscaruri, CV-ul cumulat al celor doi actori însumând nu mai puţin de patru statuete şi o nominalizare, distincţii dobândite de filmele ,,Chariots of Fire” şi ,,The Way Back”.