ANONIMUL 15. Titlurile ediției 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/anonimul-15-titlurile-editiei-2018/

Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL, ce se va desfăşura în perioada 6- 12 august 2018 la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, anunţă titlurile din cadrul secţiunilor competiţionale. Peste 400 de scurtmetraje din 46 de ţări au fost înscrise pentru Competiţia de Scurtmetraj Internaţional şi Scurtmetraj Românesc ANONIMUL 15, selecţia acestora aparţinând criticului de film Ionuţ Mareş.

Un articol de Petre Ivan|16 iulie 2018

Cele 6 titluri propuse de curatorul de film Ludmila Cvikova pentru Competiția de Lungmetraj ANONIMUL 15 sunt:

-DISAPPEARANCE, regia Ali Asgari, Iran- Qatar, 2017- prezentat în premieră mondială în cadrul Competiției Orizzonti la Festivalul Internațional de Film de la Veneția în 2017. Regizorul Ali Asgari a câștigat Premiul Ovidiu Bose Paștină pentru scurtmetrajul THE SILENCE, regizat împreună cu Farnoosh Samadi, la ANONIMUL 2017.

– 3/ 4 (THREE QUARTERS), regia Ilian Metev, Germania- Bulgaria, 2017- recompensat cu Leopardul de Aur al secțiunii Cineasti Del Presente a Festivalului de Film de la Locarno, 2017;

-DJON AFRICA, regia Filipa Reis și João Miller Guerra, Portugalia, 2018- prezentat în premieră mondială în Competiția Hivos Tiger a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam, 2018;

-NERVOUS TRANSLATION, regia Shireen Seno, Filipine, 2018- câștigător al Premiului NETPAC la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, 2018;

-UNDER THE TREE, regia Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Islanda- Danemarca- Polonia- Germania, 2017- prezentat în premieră mondială în Competiția Orizzonti a Festivalului Internațional de Film de la Veneția în 2017.

-SECRETUL FERICIRII, debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu este entry-ul românesc din Competiția de Lungmetraj. Inițial un spectacol de teatru după un text scris de Alexandru Popa și pus în scenă tot de Vlad Zamfirescu la Godot Cafe Teatru, filmul urmărește doi prieteni care descoperă că fericirea unuia depinde de nefericirea celuilalt, pentru că resursele de fericire sunt limitate. Cu Teo Marton, Irina Velcescu și Vlad Zamfirescu, SECRETUL FERICIRII a fost prezentat în premieră mondială la TIFF 2018.

Vlad Zamfirescu este cunoscut publicului pentru rolurile sale din filmele STARE DE FAPT, ITALIENCELE, RESTUL E TACERE sau serialele HBO IN DERIVA si RAMAI CU MINE.

Cele șase titluri concurează pentru Trofeul ANONIMUL, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe.

Peste 400 de scurtmetraje din 46 de țări au fost înscrise pentru Competiția de Scurtmetraj Internațional și Scurtmetraj Românesc ANONIMUL 15, selecția acestora aparținând criticului de film Ionuț Mareș.

„Diversitatea, inclusiv geografică și culturală, e importantă, cu atât mai mult cu cât cinema-ul este și o deschidere spre alte lumi decât cele cu care suntem obișnuiți. Însă asta nu înseamnă că am făcut în vreun fel rabat de la valoare în favoarea diversității. Dimpotrivă: originea atât de neașteptată și de amestecată a filmelor a venit de la sine, abia după cel mai important criteriu, care trebuie să fie întotdeauna calitatea discursurilor cinematografice propuse (originalitate + îndrăzneală). Sper ca fiecare din cele 14 scurtmetraje internaționale să vă surprindă! Competiția românească are 12 filme. Este o selecție care îmbină nume deja consacrate (în regia de scurtmetraj sau chiar în regia de lungmetraj) cu tineri și foarte tineri cineaști aflați la început de drum. O nouă tendință, reflectată și în această selecție, pare să fie dorința unor actori de a se lansa (și) în regie. Și o fac foarte promițător” spune Ionuț Mareș.

Competiție Scurtmetraj Internațional:

THE KNIFE SALESMAN, regia Jamie Helmer & Michael Leonard, Australia;
DENISE, regia Rossella Inglese, Italia;
I’M COLD MEAT, regia Romain Laguna, Franța;
DRIVING LESSON, regia Jarno Lindemark, Finlanda;
RIDGELAND, regia Taylor MacDonald, SUA;
JODILERKS DELA CRUZ, EMPLOYEE OF THE MONTH, regia Carlo Francisco Manatad, Filipine- Singapore;
RETOUCH, regia Kaveh Mazaheri, Iran;
MIRAGE, regia Emiliano Granada Ortega, Spania;
A COLD SUMMER, regia Ji Qiaowei, China- Franța;
LETTERS, regia Alexander Savarsky, Rusia;
MOTHER, regia Rodrigo Sorogoyen, Spania;
LIKE A GOOD KID, regia Arian Vazirdaftari, Iran;
NO MILEAGE, regia Jack Wake-Walker, Columbia;
ACCELERATE, regia Dian Weys, Africa de Sud.

Competiție Scurtmetraj Românesc:

PESCĂRUȘUL, regia Alex Baciu și Maria Popistașu;
LAME DUCK, regia Cristian Bota;
MICHELANGELO, regia Anghel Damian;
APRILIE, VIS, regia Andrei Inizian;
LINIȘTE, regia Alex Iureș;
PRIMA LOVITURĂ, regia Peter Kerek;
8, regia Mihai Pârcălabu;
TOTUL E FOARTE DEPARTE, regia Emanuel Pârvu;
DATE NIGHT, regia Stela Pelin;
STRĂINUL, regia Alexandru Ranta;
EMIGRANȚII, regia Andra Salaoru;
MISTERUL UNUI CAZ SIMPLU, regia Vera Surățel.

Cele 14 scurtmetraje internaționale, respectiv cele 12 scurtmetraje românesti concurează pentru premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj străin și Cel mai bun scurtmetraj românesc, acordate prin votul publicului.

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL este organizată de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.

Foto: ANONIMUL – facebook

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.