ANONIMUL 15. Titlurile ediției 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/anonimul-15-titlurile-editiei-2018/

Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL, ce se va desfăşura în perioada 6- 12 august 2018 la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, anunţă titlurile din cadrul secţiunilor competiţionale. Peste 400 de scurtmetraje din 46 de ţări au fost înscrise pentru Competiţia de Scurtmetraj Internaţional şi Scurtmetraj Românesc ANONIMUL 15, selecţia acestora aparţinând criticului de film Ionuţ Mareş.

Un articol de Petre Ivan|16 iulie 2018

Cele 6 titluri propuse de curatorul de film Ludmila Cvikova pentru Competiția de Lungmetraj ANONIMUL 15 sunt:

-DISAPPEARANCE, regia Ali Asgari, Iran- Qatar, 2017- prezentat în premieră mondială în cadrul Competiției Orizzonti la Festivalul Internațional de Film de la Veneția în 2017. Regizorul Ali Asgari a câștigat Premiul Ovidiu Bose Paștină pentru scurtmetrajul THE SILENCE, regizat împreună cu Farnoosh Samadi, la ANONIMUL 2017.

– 3/ 4 (THREE QUARTERS), regia Ilian Metev, Germania- Bulgaria, 2017- recompensat cu Leopardul de Aur al secțiunii Cineasti Del Presente a Festivalului de Film de la Locarno, 2017;

-DJON AFRICA, regia Filipa Reis și João Miller Guerra, Portugalia, 2018- prezentat în premieră mondială în Competiția Hivos Tiger a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam, 2018;

-NERVOUS TRANSLATION, regia Shireen Seno, Filipine, 2018- câștigător al Premiului NETPAC la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, 2018;

-UNDER THE TREE, regia Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Islanda- Danemarca- Polonia- Germania, 2017- prezentat în premieră mondială în Competiția Orizzonti a Festivalului Internațional de Film de la Veneția în 2017.

-SECRETUL FERICIRII, debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu este entry-ul românesc din Competiția de Lungmetraj. Inițial un spectacol de teatru după un text scris de Alexandru Popa și pus în scenă tot de Vlad Zamfirescu la Godot Cafe Teatru, filmul urmărește doi prieteni care descoperă că fericirea unuia depinde de nefericirea celuilalt, pentru că resursele de fericire sunt limitate. Cu Teo Marton, Irina Velcescu și Vlad Zamfirescu, SECRETUL FERICIRII a fost prezentat în premieră mondială la TIFF 2018.

Vlad Zamfirescu este cunoscut publicului pentru rolurile sale din filmele STARE DE FAPT, ITALIENCELE, RESTUL E TACERE sau serialele HBO IN DERIVA si RAMAI CU MINE.

Cele șase titluri concurează pentru Trofeul ANONIMUL, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe.

Peste 400 de scurtmetraje din 46 de țări au fost înscrise pentru Competiția de Scurtmetraj Internațional și Scurtmetraj Românesc ANONIMUL 15, selecția acestora aparținând criticului de film Ionuț Mareș.

„Diversitatea, inclusiv geografică și culturală, e importantă, cu atât mai mult cu cât cinema-ul este și o deschidere spre alte lumi decât cele cu care suntem obișnuiți. Însă asta nu înseamnă că am făcut în vreun fel rabat de la valoare în favoarea diversității. Dimpotrivă: originea atât de neașteptată și de amestecată a filmelor a venit de la sine, abia după cel mai important criteriu, care trebuie să fie întotdeauna calitatea discursurilor cinematografice propuse (originalitate + îndrăzneală). Sper ca fiecare din cele 14 scurtmetraje internaționale să vă surprindă! Competiția românească are 12 filme. Este o selecție care îmbină nume deja consacrate (în regia de scurtmetraj sau chiar în regia de lungmetraj) cu tineri și foarte tineri cineaști aflați la început de drum. O nouă tendință, reflectată și în această selecție, pare să fie dorința unor actori de a se lansa (și) în regie. Și o fac foarte promițător” spune Ionuț Mareș.

Competiție Scurtmetraj Internațional:

THE KNIFE SALESMAN, regia Jamie Helmer & Michael Leonard, Australia;
DENISE, regia Rossella Inglese, Italia;
I’M COLD MEAT, regia Romain Laguna, Franța;
DRIVING LESSON, regia Jarno Lindemark, Finlanda;
RIDGELAND, regia Taylor MacDonald, SUA;
JODILERKS DELA CRUZ, EMPLOYEE OF THE MONTH, regia Carlo Francisco Manatad, Filipine- Singapore;
RETOUCH, regia Kaveh Mazaheri, Iran;
MIRAGE, regia Emiliano Granada Ortega, Spania;
A COLD SUMMER, regia Ji Qiaowei, China- Franța;
LETTERS, regia Alexander Savarsky, Rusia;
MOTHER, regia Rodrigo Sorogoyen, Spania;
LIKE A GOOD KID, regia Arian Vazirdaftari, Iran;
NO MILEAGE, regia Jack Wake-Walker, Columbia;
ACCELERATE, regia Dian Weys, Africa de Sud.

Competiție Scurtmetraj Românesc:

PESCĂRUȘUL, regia Alex Baciu și Maria Popistașu;
LAME DUCK, regia Cristian Bota;
MICHELANGELO, regia Anghel Damian;
APRILIE, VIS, regia Andrei Inizian;
LINIȘTE, regia Alex Iureș;
PRIMA LOVITURĂ, regia Peter Kerek;
8, regia Mihai Pârcălabu;
TOTUL E FOARTE DEPARTE, regia Emanuel Pârvu;
DATE NIGHT, regia Stela Pelin;
STRĂINUL, regia Alexandru Ranta;
EMIGRANȚII, regia Andra Salaoru;
MISTERUL UNUI CAZ SIMPLU, regia Vera Surățel.

Cele 14 scurtmetraje internaționale, respectiv cele 12 scurtmetraje românesti concurează pentru premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj străin și Cel mai bun scurtmetraj românesc, acordate prin votul publicului.

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL este organizată de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.

Foto: ANONIMUL – facebook

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).

02
/06
/22

Pe 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.

02
/06
/22

Lungmetrajele „Light Sleeper”, cu Willem Dafoe și Susan Sarandon în distribuție, și „Dom Hemingway”, cu Jude Law și Mădălina Ghenea, vor avea premiera la Warner TV în primul weekend din luna iunie. „Viața de noapte/ Light Sleeper”, scris și regizat de Paul Schrader, scenarist al unor filme ca „Taxi Driver” și „American Gigolo”, a avut premiera în competiția Berlinalei din 1992.

02
/06
/22

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe). Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.