ANONIMUL 2022, aproape de final
https://www.ziarulmetropolis.ro/anonimul-2022-aproape-de-final/

Cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, care are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), se apropie de final.

Un articol de Liliana Matei|12 august 2022

Primele zile și seri de proiecții, în prezența unor invitați speciali – regizori, producători și actori, au înregistrat mii de spectatori, iar la discuția liberă din cadrul seriei ANONIMUL Talks, care a durat mai mult de o oră și jumătate, cineaștii și cinefilii au căutat soluții privitor la cum ar trebui filmul românesc adus mai aproape de publicul autohton.

Proiecțiile din campingul Green Dolphin au atras un număr mare de spectatori. Dacă la gala de deschidere „Mariupolis 2” al regretatului Mantas Kvedaravicius a fost proiectat în premieră națională în fața a peste 3.000 de spectatori, numărul acestora a fost comparabil marți seară, la avanpremiera „Marocco”, al doilea lungmetraj semnat de Emanuel Pârvu. Filmul, proiectat în prezența actorilor: Emilia Popescu, Crina Semciuc, Tudor Cucu-Dumitrescu, Vlad Brumaru, a directorului de imagine Silviu Stavilă, producătorului Miruna Berescu și a regizorului, a fost ovaționat îndelung, iar el va fi prezentat și sâmbătă, în ultima zi de festival, în una dintre sălile de cinema din Green Village. „Marocco” va avea premiera în cinematografele din toată țara pe 7 octombrie 2022.

A treia zi de festival a debutat sub semnul dezbaterii. „Așteptările publicului vs așteptările realizatorilor” a avut loc în prezența publicului și a mai multor personalități din industrie – actorii Emilia Popescu, Vlad Ivanov și Alexandru Papadopol, președintele UCIN, Laurențiu Damian, regizorul și actorul Emanuel Pârvu, regizorul Sebastian Mihăilescu și producătoarea Miruna Berescu, directoarea ANONIMUL.

După o discuție liberă în timpul căreia cinefilii prezenți și-au expus părerile și așteptările, iar cineaștii au amintit problemele cu care se confruntă domeniul – lipsa spațiilor de proiecție, a sprijinului oferit de stat, dar și puterea scăzută de cumpărare -, au fost trase câteva concluzii. Este nevoie ca filmul românesc să fie promovat tinerilor, mai ales în școli, e necesar ca cineaștii să pună accent și pe marketing, dar și pe un segment mai bine reprezentat de film de public. “Noi am mai avut această întâlnire public-cineaști și în 2019, pe aceeași temă, însă anul acesta am avut o participare mult mai activă din partea publicului, de toate vârstele, ceea ce ne-a arătat că genul acesta de dialog este așteptat și de ambele părți. Au fost puse în discuție multe opinii: de la temele alese de cineaștii români, la nevoia unei mai bune promovări a filmelor românești în media, până la platformele de strteaming, asa că discuția a rămas deschisă și toată lumea a căzut de acord că astfel de întâlniri ar trebui să se întâmple mai des, iar noi cu siguranță vom continua aceasta inițiativă și la edițiile următoare.” a declarat Miruna Berescu la finalul evenimentului.

Seara, cântăreața jazz & soul Luiza Zan și chitaristul Iulian Pavelescu au susținut în camping un concert intitulat „Delta Dawn”.

ANONIMUL va continua, între altele, cu o proiecție specială „Metronom”, joi, 11 august, în prezența mai multor membri ai echipei. Primul lungmetraj de ficțiune al lui Alexandru Belc a fost distins cu premiul pentru regie al secțiunii Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes de anul acesta și este una dintre poducțiile românești prezentate acum în afara competiției festivalului, înainte de lansarea în cinematografe programată pentru această toamnă.

O proiecție specială va fi și cea a filmului ucrainean „Butterfly Vision”, de Maksym Nakonechnyi, în prezența actriței Rita Burkovska, care a sosește de la Kiev la Sfântu Gheorghe, via Chișinău, pentru a vorbi cu publicul, pe 12 august, despre drama lansată anul acesta, inclusă la ANONIMUL în programul Focus Ucraina, din care fac parte documentarul „Mariupolis 2”, de Mantas Kvedaravicius, și drama „Bad Roads”, de Natalya Vorozhbit.

Sâmbătă, 13 august, gala de închidere ANONIMUL 2022 va avea loc în camping, de la ora 22:00, când vor fi anunțați câștigătorii. Ea va fi urmată de un concert Gojira și de proiecția scurtmetrajelor premiate și a câștigătorului Trofeului ANONIMUL 2022.

Programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, o competiție de lungmetraje și proiecții în afara concursului. Competiția de scurtmetraje românești cuprinde 12 titluri, iar cea de scurtmetraje internaționale, 10 filme. Selecția pentru ambele a fost realizată de criticul de film Ionuț Mareș.

Publicul va alege – prin vot – cel mai bun scurtmetraj românesc și cel mai bun scurtmetraj străin, fiecare premiu având valoare de 1.000 de euro, în timp ce Fundația Anonimul va desemna din competițiile de scurtmetraj românesc și internațional câștigătorul Premiului „Ovidiu Bose Paștină”, în valoare de 1.000 de euro.

Cinci lungmetraje de ficțiune și documentare concurează anul acesta pentru marele trofeu: „107 Mothers” (Slovacia, Cehia, Ucraina), regizat de Peter Kerekes, „I’m So Sorry” (China), de Zhao Liang, „Mighty Flash” (Spania), de Ainhoa Rodríguez, „Talking About the Weather” (Germania), de Annika Pinske, și „Zuhal” (Turcia), de Nazlı Elif Durlu. Selecția competiției de lungmetraje a fost realizată de Ludmila Cvikova.

Câștigătorul Trofeului ANONIMUL va fi ales tot prin vot de publicul festivalului. Premiul, în valoare de 3.000 de euro, este oferit de OTP Bank.

Programul ANONIMUL poate fi consultat pe festival-anonimul.ro, iar biletele cu valoare zero pentru proiecțiile din săli pot fi procurate de pe eventbook.ro. În baza buletinelor de vot de la punctele de informare și de la intrarea în sălile de cinema din Sfântu Gheorghe sau direct pe site-ul festivalului, publicul poate vota filmele preferate. Votul online va fi deschis sâmbătă, între orele 11:00 și 18:00, pe vot-anonimul.ro.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzută la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.