Anote’s Ark, marele câștigător la cea de-a 8-a ediție Pelicam
https://www.ziarulmetropolis.ro/anotes-ark-marele-castigator-la-cea-de-a-8-a-editie-pelicam/

Cele mai originale şi captivante documentare de mediu din selecţia Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni au fost premiate pe scena Teatrului Jean Bart din Tulcea. Anote’s Ark / Arca lui Anote (Canada, 2018), în regia lui Matthieu Rytz, a fost desemnat marele câştigător al celei de-a 8-a ediţii Pelicam şi a primit Trofeul Pelicam.

Un articol de Petre Ivan|25 iunie 2019

Anote’s Ark / Arca lui Anote urmărește încercările lui Anote Tong, fostul președinte al insulelor Kiribati (Pacificul central), pentru relocarea poporului său –  insulele vor dispărea în următorii 100 de ani datorită creşterii nivelului apei, pe fondul încălzirii globale.

Juriul Competiției Oficiale i-a avut în componență pe Cristiana Pașca Palmer, secretarul programului pentru biodiversitate al ONU, actorul Vlad Ivanov, prezent anul acesta la ‘Festivalul de Film de la Cannes’, datorită rolului principal din La Gomera (r. Corneliu Porumboiu) și Jean Guy Henckel, unul dintre cei mai renumiți practicieni ai agriculturii organice din Franța.

‘Pe fiecare dintre noi ne-a emoționat foarte tare un anumit film și apoi am avut același gen de reacție pentru cel pe care l-am ales, în final, câștigător. […] Cred că este foarte important să înțelegem că schimbările climatice vor afecta poate nu în mod egal pe toată lumea, dar cu siguranță vor transforma modul în care locuim și trăim pe această planetă’ a declarat Cristiana Pașca Palmer.

 Au fost trei zile de emoție intensă, extrem de tușantă pentru mine – o emoție pe care vreau să o păstrez în suflet și în minte și pe care vreau să o împărtășesc mai departe tuturor, pentru că dacă s-a întâmplat ceva cu mine în aceste zile la acest festival la Tulcea este că mi-am dat seama că trebuie să fac și eu ceva pentru viitorul mediului, viitorul acestei planete unde trăim cu toții’ a mărturisit actorul Vlad Ivanov.

The Pit / Groapa, documentarul de debut al regizoarei de origine bulgară: Hristiana Raykova a fost recompensat cu Premiul secţiunii Black Sea Docs, dedicat filmelor realizate în țările cu deschidere la Marea Neagră. Premiul constă în servicii de postproducție în valoare de 2,000 de euro pentru următorul film al regizoarei și este oferit de Cinelabs România.

‘Datorită selecţiei, juriul nostru a fost pus în dificultate şi a decis să acorde, pe lângă premiul secțiunii, o menţiune unui al doilea film. Menţiunea a fost acordată pentru autenticitatea curiozităţii şi originalitatea în cercetarea interacţiunilor dintre oameni şi animale într-un mediu protejat din Ucraina post-sovietică. Titlul filmului este Askania Reserve / Rezervaţia Askania, Andriy Lytvynenko fiind regizorul’, a declarat Dana Bunescu, reprezentantul juriului Black Sea Docs.

Mențiunea specială acordată regizorului Andriy Lytvynenko pentru filmul său, Askania Reserve, constă în servicii de postproducție pentru următorul film al regizorului, și este în valoare de 1,000 de euro, cu sprijinul Cinelabs România.

Din juriul Black Sea Docs au făcut parte: Dana Bunescu, editor de sunet și imagine, realizatoare de film, în 2017 a primit Ursul de Argint pentru realizări tehnice în filmul Ana, mon amour, Antonin Haddad, directorul festivalului de film FReDD (Film, Cercetare și Dezvoltare Durabilă) din Toulouse și Valeriu Nicolae, activist pentru drepturile omului și trainer in comunicare, cu o vastă experiență atât în cadrul unor instituții de stat, cât și al unor organizații non-guvernamentale.

6 liceeni din Tulcea au reprezentat cel mai tânăr juriu la Pelicam, cel al competiției Fresh Perspectives și au fost coordonați de Gintė Žulytė, antropolog și educator vizual, al cărei documentar The Ancient Woods a fost proiectat în afara competițiilor la Pelicam. Liceenii sunt: Maria Daniela Botoșenencu, Andreea Sorina Dragnea, Evelina Ene, Anda Felea, Alexandru Lefterache și Mihaela Lujanschi.

 Youth Unstoppable / Tinerețe de neoprit a fost desemnat câștigătorul Competiției Fresh Perspectives, un film care redă atitudinile tranșante ale celor mai tineri activiști de mediu pentru care sănătatea planetei este nenegociabilă – atitudini care au inspirat mișcări ecologiste în toate colțurile lumii. Premiul, în valoare de 500 de euro, este oferit de către Fundația pentru Parteneriat.

Selecția de filme a festivalului Pelicam a fost realizată de Benjamin Ribout, codirector festival și coordonator ateliere Radio Pelicam, Corina Moldovan-Florea, codirector festival și manager de proiect și de Anca Caramelea.

Foto: Pelicam – pelicam.ro

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.

31
/08
/20

Anul acesta, începutul de toamnă la Piatra-Neamţ va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – NEAMŢ ART FESTIVAL, care se va desfăşura între 3 și 6 septembrie. 

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.

25
/08
/20

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestrație cât și de compoziție, pe lângă artiștii consacrați ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA și Vița de Vie au adus un sound inovator dincolo de granița convențională dintre jazz și rock.

Pagina 1 din 15112345...102030...Ultima »