Anote’s Ark, marele câștigător la cea de-a 8-a ediție Pelicam
https://www.ziarulmetropolis.ro/anotes-ark-marele-castigator-la-cea-de-a-8-a-editie-pelicam/

Cele mai originale şi captivante documentare de mediu din selecţia Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni au fost premiate pe scena Teatrului Jean Bart din Tulcea. Anote’s Ark / Arca lui Anote (Canada, 2018), în regia lui Matthieu Rytz, a fost desemnat marele câştigător al celei de-a 8-a ediţii Pelicam şi a primit Trofeul Pelicam.

Un articol de Petre Ivan|25 Iunie 2019

Anote’s Ark / Arca lui Anote urmărește încercările lui Anote Tong, fostul președinte al insulelor Kiribati (Pacificul central), pentru relocarea poporului său –  insulele vor dispărea în următorii 100 de ani datorită creşterii nivelului apei, pe fondul încălzirii globale.

Juriul Competiției Oficiale i-a avut în componență pe Cristiana Pașca Palmer, secretarul programului pentru biodiversitate al ONU, actorul Vlad Ivanov, prezent anul acesta la ‘Festivalul de Film de la Cannes’, datorită rolului principal din La Gomera (r. Corneliu Porumboiu) și Jean Guy Henckel, unul dintre cei mai renumiți practicieni ai agriculturii organice din Franța.

‘Pe fiecare dintre noi ne-a emoționat foarte tare un anumit film și apoi am avut același gen de reacție pentru cel pe care l-am ales, în final, câștigător. […] Cred că este foarte important să înțelegem că schimbările climatice vor afecta poate nu în mod egal pe toată lumea, dar cu siguranță vor transforma modul în care locuim și trăim pe această planetă’ a declarat Cristiana Pașca Palmer.

 Au fost trei zile de emoție intensă, extrem de tușantă pentru mine – o emoție pe care vreau să o păstrez în suflet și în minte și pe care vreau să o împărtășesc mai departe tuturor, pentru că dacă s-a întâmplat ceva cu mine în aceste zile la acest festival la Tulcea este că mi-am dat seama că trebuie să fac și eu ceva pentru viitorul mediului, viitorul acestei planete unde trăim cu toții’ a mărturisit actorul Vlad Ivanov.

The Pit / Groapa, documentarul de debut al regizoarei de origine bulgară: Hristiana Raykova a fost recompensat cu Premiul secţiunii Black Sea Docs, dedicat filmelor realizate în țările cu deschidere la Marea Neagră. Premiul constă în servicii de postproducție în valoare de 2,000 de euro pentru următorul film al regizoarei și este oferit de Cinelabs România.

‘Datorită selecţiei, juriul nostru a fost pus în dificultate şi a decis să acorde, pe lângă premiul secțiunii, o menţiune unui al doilea film. Menţiunea a fost acordată pentru autenticitatea curiozităţii şi originalitatea în cercetarea interacţiunilor dintre oameni şi animale într-un mediu protejat din Ucraina post-sovietică. Titlul filmului este Askania Reserve / Rezervaţia Askania, Andriy Lytvynenko fiind regizorul’, a declarat Dana Bunescu, reprezentantul juriului Black Sea Docs.

Mențiunea specială acordată regizorului Andriy Lytvynenko pentru filmul său, Askania Reserve, constă în servicii de postproducție pentru următorul film al regizorului, și este în valoare de 1,000 de euro, cu sprijinul Cinelabs România.

Din juriul Black Sea Docs au făcut parte: Dana Bunescu, editor de sunet și imagine, realizatoare de film, în 2017 a primit Ursul de Argint pentru realizări tehnice în filmul Ana, mon amour, Antonin Haddad, directorul festivalului de film FReDD (Film, Cercetare și Dezvoltare Durabilă) din Toulouse și Valeriu Nicolae, activist pentru drepturile omului și trainer in comunicare, cu o vastă experiență atât în cadrul unor instituții de stat, cât și al unor organizații non-guvernamentale.

6 liceeni din Tulcea au reprezentat cel mai tânăr juriu la Pelicam, cel al competiției Fresh Perspectives și au fost coordonați de Gintė Žulytė, antropolog și educator vizual, al cărei documentar The Ancient Woods a fost proiectat în afara competițiilor la Pelicam. Liceenii sunt: Maria Daniela Botoșenencu, Andreea Sorina Dragnea, Evelina Ene, Anda Felea, Alexandru Lefterache și Mihaela Lujanschi.

 Youth Unstoppable / Tinerețe de neoprit a fost desemnat câștigătorul Competiției Fresh Perspectives, un film care redă atitudinile tranșante ale celor mai tineri activiști de mediu pentru care sănătatea planetei este nenegociabilă – atitudini care au inspirat mișcări ecologiste în toate colțurile lumii. Premiul, în valoare de 500 de euro, este oferit de către Fundația pentru Parteneriat.

Selecția de filme a festivalului Pelicam a fost realizată de Benjamin Ribout, codirector festival și coordonator ateliere Radio Pelicam, Corina Moldovan-Florea, codirector festival și manager de proiect și de Anca Caramelea.

Foto: Pelicam – pelicam.ro

22
/08
/19

Sâmbătă, 31 august 2019, de Ziua Limbii Române, de la orele 16:00 la 19:00, Radio România Cultural difuzează a XI-a ediție a Maratonului de Poezie și Jazz, un eveniment înregistrat sâmbătă, 18 mai 2019, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) și al TNCP (Târgul Național al Cărții de Poezie).

16
/08
/19

Pe 16 august în 1977, Elvis Presley murea în camera sa de hotel, în urma unui infarct. Avea 42 de ani. Au trecut de atunci (exact)... 42 de ani.

14
/08
/19

Joi, 15 august, începând cu ora 19.00, are loc avanpremiera celei de-a patra ediții a DokStation Music Documentary Film Festival, la Fabrica Gastropub (Splaiul Unirii, 160). În Avanpremiera ediției a 4-a a DokStation, va fi proiectat, în premieră națională, filmul documentar Sting : A Free Man (2017, regia: Julie Veille), precedat de o selecție muzicală din discografia Sting și The Police. Intrare liberă.

12
/08
/19

Începuturile formatiei Queen sunt localizate in Anglia anului 1968, când Brian May si Roger Taylor au pus bazele trio-ului SMILE. După ce Tim Staffell, basist si solist, iese din trupă, în primăvara anului 1970, locul său este luat de colegul său de cameră Freddie Mercury, care se alătura celor doi, May și Taylor, pentru a forma QUEEN.

09
/08
/19

Pe 14 și 15 septembrie, vinul, muzica și cultura moldovenească se reîntâlnesc în spațiul natural oferit de Lagoo-Snagov, la cea de-a doua ediție a Festivalului Vinului Moldovei, organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), care reunește toate cramele din Republica Moldova sub brandul de țară Vinul Moldovei. O legendă vie.

08
/08
/19

Cel mai mare Festival de Blues din România, Focșani Blues Festival, aduce în acest an în România cei mai buni artiști internaționali ai momentului, în perioada 29-31 august. Ajuns la a 4-a ediție, festivalul care a pus Focșaniul pe harta orașelor blues îl aduce pe scenă pe celebrul trompetist de origine cubaneză Arturo Sandoval, un nume de referință al latin-jazz-ului din întreaga lume.

07
/08
/19

Săptămâna în care Brăila a fost o adevărată capitală lirică a lumii s-a încheiat cu Gala Master Class, în care Mariana Nicolesco, într-un adevărat maraton liric de şase ore, a oferit pe scena pe care Hariclea Darclée debuta la 1881 un spectacol emoţionant, exaltant, alături de zmeii săi care au strălucit interpretând pagini celebre din marele repertoriu liric.

06
/08
/19

Festivalul Internațional „Vara Magică” continuă să vină cu oferte foarte interesante pentru bucureșteni, atrăgându-i la concerte pe 7 și 8 august cu Croitoru String Virtuosi Orchestra într-un program de o mare diversitate și Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal cu un interesant program exclusiv simfonic, care va fi prezentat ulterior în celebra sală ElbPhilharmonie din Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Duminică, 4 august şi 1 septembrie 2019, de la ora 20.00, Orchestra Sinfonia București, prima orchestră privată din România, condusă de maestrul Florin Totan, va susține, în Parcul Colțea, spectacolul  „Bucuriile muzicii“. Concertul, o istorie a muzicii în 80 de minute, face parte din programul celei de-a X-a ediții a Festivalului „Simfonii de vară“, organizat de Primăria Sectorului 3.

31
/07
/19

Noul ciclu de simfonii de Ceaikovski dirijat de Yuri Botnari la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Moscova se deschide cu prima apariție, Simfonia  nr.1. Aspectul special al acestei apariții ține de faptul că, în prezent, albumul poate fi descărcat sau vizualizat prin flux continuu. 

Page 1 of 13512345...102030...Last »