Anul acesta, la NexT ai cinema în aer liber, la tine în cartier
https://www.ziarulmetropolis.ro/anul-acesta-la-next-ai-cinema-in-aer-liber-la-tine-in-cartier/

Scurtmetrajele NexT se văd anul acesta şi în Bucureştii Noi, Giuleşti, Pantelimon, Floreasca, Drumul Taberei şi Tineretului.

Un articol de Liliana Matei|22 iunie 2017

Cele mai prietenoase scurtmetraje din festival pot fi văzute în secțiunea NexT în cartier, într-o serie de proiecții inedite în aer liber, în spațile din apropierea fostelor cinematografe, acum închise. Continuând același demers, mult așteptatul Oscars Night revine și la cea de-a 11-a ediție, de această dată proiectat și el tot în aer liber, în Parcul Tineretului. Evenimentul este dedicat întregii familii și este sub conceptul de picnic și cinema sub clar de lună. Intrarea la toate proiecțiile este liberă.

Deși cele mai multe dintre cinematografele de cartier din București au fost închise, NexT crede cu tărie că dragostea pentru cinema există în continuare și, de aceea, dă întâlnire bucureștenilor cu filmele scurte chiar în cartierul lor, din dorința de a aduce comunitatea împreună.

Programul NexT în Cartier cuprinde o selecție de cinci filme de scurtmetraje adunate din selecția de anul acesta a festivalului:

Regatul | The Kingdom, regizat de Francesco Fanuele, Spune povestea lui Giacomo care, după moartea tatălui său, descoperă că moșia familiei s-a transformat într-un regat autonom cu propriii supuşi, propriile legi și propria monedă și are de luat o decizie importantă: să devină moștenitorul legal sau să fugă din acest regat absurd.

Scurtmetrajul este inclus în selecția Competiției Internaționale NexT 2017.

Tudor și Ioana au divorțat de șase luni fără a-și anunța fiica plecată la studii. Când aceasta se întoarce acasă, cei doi decid să se mute împreună din nou pentru durata vizitei ei. Ana vine acasă | Ana Is Coming Home regizat de Emilian Floareș.

Scurmetrajul este inclus în selecția Competiției Naționale NexT 2017.

Lesapan | Leshy semnat de Pavel Soukoup: Karel are grijă de pădure şi de vânat cu mare pasiune. Într-o parte îndepărtată a aceleiași păduri, braconierii trezesc o creatură pe care o cheamă Leshy şi care s-ar putea dovedi egalul lui Karel.

Scurtmetrajul este prezentat și în selecția programului NexT Fantasia.

Șase prim-miniştri, șase politicieni greci, care au fost numiţi în această funcţie înaltă în stat, mor cu toţii în decursul aceluiaşi an. Prim-miniştrii | The Prime Ministers este regizat de Stefanos Chachamidis.

Scurtmetrajul este prezentat și în selecția programului Focus: Greece.

Un tată vrea să-şi arate afecţiunea faţă de fiica sa ducând-o la o spălătorie auto, dar sfârșesc amândoi prin a avea o aventură la raftul de igienă feminină. Micile gesturi stângace de trandrețe | Clumsy Little Acts of Tenderness (regizor: Miia Tervo).

Scurtmetrajul este prezentat și selecția programului NexT Is Feminist.

Programul NexT în cartier este organizat de Societatea Culturală NexT în parteneriat cu Arcub și Primăria Muncipiului București.

Filmele din acest program vor fi proiectate în fiecare seară de festival într-un alt cartier, după cum urmează:

  • Joi, 22 iunie, 21.30 – fostul Cinema Pacea (Teatrul Masca) – Bucureștii Noi
    Adresa: Bulevardul Bucureștii Noi 66
  • Vineri, 23 iunie, 21.30 – fostul Cinema Giulești – Giulești
    Adresa: Calea Giulești 56A
  • Sâmbătă, 24 iunie, 21.30 – fostul Cinema Cosmos – Pantelimon
    Adresa: Aleea Pantelimon 357 (lângă Liceul Lucian Blaga)
  • Duminică, 25 iunie – fostul Cinema Floreasca – Floreasca
    Adresa: Str. Serghei Vasilievici Rahmaninov 2 (în parcul Cinematograf Floreasca)
  • Luni, 26 iunie – fostul Cinema Favorit – Drumul Taberei
    Adresa: Drumul Taberei 28

În plus, anul acesta aducem covorul roșu de la Oscaruri în Parcul Tineretului. Cele cinci titluri nominalizate în 2017 la Premiile Academiei Americane de Film la categoria scurtmetraj de ficţiune, inclusiv câștigătorul statuetei pentru Cel mai bun scurtmetraj, Sing (regizat de Kristof Deak), pot fi văzute în programul Oscars Night, oferit de Shorts TV.

Filmele din program vă vor face cunoștință cu Zsofi din Sing – o fetiță căreia îi este greu să se adapteze la noua ei şcoală, singura ei consolare fiind cântatul în corul şcolii; cu Elise (The Railroad Lady în regia lui Timo von Gunten) care are un obicei secret: în fiecare dimineaţă şi seară, de mulţi ani de zile, face cu mâna după trenul care trece prin dreptul casei ei și cu Inger, care se îndrăgosteşte în Silent Nights de un imigrant ilegal găzduit în adăpostul pentru refugiaţi la care lucrează. Timecode (regia Juajo Gimenez, scurtmetraj câștigător al Palme d’Or-ului pentru scurtmetraj în 2016) vi-i prezintă pe Luna și pe Diego, doi paznici într-o parcare care dintotdeauna lucrează în ture diferite, iar Ennemies Within (regia Selim Azzazi) vă va pune față în față cu doi bărbați pe care soarta i-a plasat de părți diferite ale aceleiași baricade.

Scurtmetrajele din programul Oscars Night vor putea fi văzute duminică, 25 iunie, începând cu ora 21.30 în Parcul Tineretului în zona din stânga Sălii Polivalente, spre lac, aproape de terenurile de joacă.

03
/07
/14

Personajul de benzi desenate Batman, care a stat la baza mai multor desene animate, seriale de televiziune, lungmetraje şi jocuri video, va sărbători pe 23 iulie 75 de ani de la prima sa apariţie într-o revistă de benzi desenate.

03
/07
/14

Filmele "Bridges of Sarajevo", de Cristi Puiu, şi "Câinele japonez", de Tudor Jurgiu, au fost selectate în competiţia celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Pula, din Croaţia, care se va desfăşura între 12 şi 26 iulie.

02
/07
/14

Transilvania Film anunță premiera în cinematografe a coproducției româno-spaniole – Canibal. Regia filmului ce va avea premiera în cinematografele din țară pe 11 iulie este semnată de cunoscutul regizor de origine spaniolă Manuel Martín Cuenca.

01
/07
/14

TVR 1 a programat pentru miercuri, 2 iulie, în seara de pauză de la Cupa Mondială FIFA Brazilia 2014, un documentar atipic, realizat de un regizor atipic, despre un personaj care nu poate fi încadrat în niciun tipar: Diego Armando Maradona.

29
/06
/14

CRONICĂ DE FILM Realizat de Guillaume Canet, actor francez tentat ocazional de regie, „Blood Ties” („Legături de sânge”) se înscrie în categoria unei posibile nișe de retro-cinema, tot mai frecventată în ultimii ani. Nu este o plecăciune în fața unui anumit regizor, cât a unui gen și stil clar asumate, la modă odată.

27
/06
/14

Lungmetrajul "Quod Erat Demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki, a fost selectat în secţiunea Variety Critics' Choice: Europe Now! a celei de-a 49-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, din Cehia, informează site-ul oficial al evenimentului.

27
/06
/14

Sibiul, cea mai aclamată destinație turistică românească în presa internațională din ultimii ani, menționat în prestigioasa publicație Huffington Post, este subiectul celui mai nou film și al unei inedite colecții de fotografii realizate de Dumitru Budrala, unul dintre antropologii de marcă din România și din Europa.

25
/06
/14

Proiectul Cinema-Edu aduce limbajul artistic al cinematografiei în vocabularul fiecărui licean. Pe parcursul a șase luni de proiecții, elevii învață să aprecieze filmele de artă și, mai ales, să înțeleagă formele sale de vizionare.

25
/06
/14

Lungmetrajul "Kira Kiralina", regizat de Dan Piţa, o adaptare după romanul omonim scris de Panait Istrati, va intra în cinematografele din România pe 5 septembrie. Pelicula îi are în distribuţie pe Iulia Dumitru, Iulia Cîrstea, Corneliu Ulici, Ștefan Iancu, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Andrei Runcanu şi Ovidiu Niculescu.

24
/06
/14

Sâmbătă aceasta, pe 28 iunie, Grădina Botanică din Bucureşti se transformă în cinema outdoor şi se pregăteşte pentru cel mai mare picnic nocturn din capitală. Nu orice fel de picnic, ci unul cu scurtmetraje premiate la marile festivaluri ale lumii, poveşti cinematografice care vor pune la încercare imaginaţia cinefililor bucureșteni între 21:00 și 5 dimineaţa.

22
/06
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Debut în regie al directorului de imagine Nicolae Mărgineanu, „Un om în loden” (1979) este un mai mult decât onorabil film polițist, vizionabil și astăzi, în pofida a două mari ghiulele propagandistice care îl trag în jos.