Apel (burn)OUT: Spune-ne povestea ta despre epuizare!
https://www.ziarulmetropolis.ro/apel-burnout-spune-ne-povestea-ta-despre-epuizare/

Proiectul (burn)OUT lansează un nou apel public în cadrul cercetării performative care investighează această stare de epuizare emoţională, mentală şi adesea fizică, cauzată de stres prelungit sau repetat.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2022

Cei care doresc să participe o pot face online, răspunzând unui chestionar anonim care conține întrebări despre epuizare, precum: Ai trecut sau treci prin epuizare? Cum ai resimțit epuizarea? Ai putea face diferența între ceea ce a însemnat epuizare din punct de vedere fizic și emoțional? etc.

„Stresul ne afectează chiar dacă nu îl percepem conștient, și apare atunci când ne simțim amenințați, indiferent dacă amenințarea este reală sau imaginară”, spune Irina Marinescu. Ea mai declară: „Experiențele pe care vă invit să le povestiți sunt valoroase în mai multe feluri. Epuizarea are multe forme și nu ajungem să vorbim unii cu alții despre felul în care ne afectează. Poveștile acestea vor fi folosite în scopul cercetării artistice, care nu exclude un scop creativ, precum integrarea lor într-un spectacol. Dar și la ceea ce pot numi un fel de recensământ al epuizării, necesar în crearea unor strategii de recuperare, ceva la care mă voi uita îndeaproape în a doua parte a anului.”

Chestionarul este disponibil aici https://bit.ly/IMburnOUT

Artistele din Asociația Developing Art au demarat în 2022, în Timișoara, Cluj și Iași, o cercetare artistică pe tema burn-out-ului.

În cadrul proiectului (burn)OUT au avut loc în martie, la Timișoara, atelierul de dans contemporan și prezentarea Irinei Marinescu, care colaborează cu psihoterapeuta Mihaela Vechiu în procesul de cercetare, din cadrul rezidenței găzduite de Unfold Motion, și în aprilie, la Cluj, într-o rezidență la Casa Tranzit, unde artista Alina Ușurelu, care lucrează cu medicul Roxana Negureanu, a ținut un studio deschis intitulat „Explorarea epuizării fizice și psihice” și prezentarea cercetării sale artistice. Alina Ușurelu a lansat un apel destinat publicului larg, în perspectiva ultimilor ani în care nivelul stresului şi expunerea la informaţii care generează stres a crescut foarte mult. Cei care doresc să participe trebuie să completeze un chestionar disponibil online – https://bit.ly/AUburnOUT, despre știrile și informațiile publice care le-au dat viețile personale peste cap.

Perspectivele psihologice și medicale vor fi completate de una sociologică, de care sunt responsabile dansatoarea și coregrafa Andreea Novac și socioloaga Fidelie Kalambayi, care vor lucra la Iași în mai a.c.

DESPRE
Developing Art (developingart.org)
Developing Art crează proiecte culturale interdisciplinare care au ca priorități dansul contemporan, mixed media, educația, cercetarea și artele vizuale.

Artistele Alina Ușurelu, Andreea Novac și Irina Marinescu, fondatoarele Developing Art, lansează două proiecte în tandem pe tema epuizării și a recuperării după epuizare: (burn)OUT și Recovery au loc din martie până în septembrie 2022 în București, Cluj, Iași, Socolari și Timișoara. Artistele colaborează cu psihologi, sociologi, artiști și cu publicul pentru a investiga cauzele epuizării și metode de recuperare, folosind și canalizând experiența coregrafică, expertiza invitaților și experiențele personale, în contextul în care nevoia de instrumente pentru a face față epuizării este din ce în ce mai acută, nu doar în sectorul cultural independent.

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.