Apel deschis pentru muzee. Noaptea Muzeelor, 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/apel-deschis-pentru-muzee-noaptea-muzeelor-2018/

Ajunsă anul acesta la cea de-a 14-a ediţie, Noaptea Muzeelor, organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, se va desfăşura pe 19 mai. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal şi evenimentelor conexe, Noaptea Muzeelor invită publicul să descopere şi anul acesta oferta culturală a muzeelor, a organizaţiilor culturale, a asociaţiilor şi a galeriilor de artă din Bucureşti şi din ţară.

Un articol de Petre Ivan|21 martie 2018

După succesul înregistrat anul trecut, Questo continuă și pentru această ediție parteneriatul strategic cu Noaptea Muzeelor și lansează un apel deschis către muzee pentru înscrierea în cadrul acestui proiect, oferindu-le astfel opțiunea de a-și crea, în mod gratuit, trasee speciale pentru acest eveniment.

Muzeele din România care doresc să participe, vor beneficia de accesul gratuit în platforma de construire a tururilor interactive și inclusiv suportul tehnic necesar pentru construirea acestor trasee și afișarea lor în aplicație pe Android și iOS.

“Prin dezvoltarea unor tururi de explorare în aplicația Questo, muzeele vor putea transforma vizitarea într-o experiență interactivă și de învățare. Totul cu ajutorul unor trasee digitale, care invită vizitatorii să rezolve o serie de ghicitori pentru a primi în schimb poveștile muzeului. Pentru realizarea unui traseu, muzeul va primi ajutor din partea Questo, urmând ca experiențele construite să rămână disponibile în aplicație și după Noaptea Muzeelor” , a explicat Claudiu Petria, Co-fondator & Chief Explore Officer Questonoaptea muzeelor

Genul acesta de experiențe interactive, prin care oamenii descoperă singuri spațiul, poveștile, expozițiile și exponatele, sunt menite să atragă foarte mult segmentul de tineri (elevi, studenți, cupluri și familii cu copii) iar muzeele își vor pune mai mult în valoare expozițiile, exponatele și poveștile din spatele lor. Astfel, vizita într-un muzeu sau într-o casă memorială devine o experiență complexă pentru publicul interesat.

Toate traseele vor rămâne în aplicație și după eveniment și vor putea fi parcurse de către oricine vizitează muzeele înscrise. Mai mult, aceste tururi pot fi adaptate și traduse în alte limbi de circulație internațională, implicarea profesorilor, elevilor și studenților fiind încurajată în acest sens.

Questo este o aplicație de mobil care oferă tururi gratuite de explorare, prezentând detalii care, în timpul unei vizite, ar putea rămâne neaflate de public. Fiecare tur este creat sub forma unui quest pe care utilizatorii îl parcurg prin joacă pentru a descoperi detalii autentice, cu ajutorul unor indicii incitante și prin rezolvarea unor ghicitori distractive. Astfel, prin Questo, vizitarea unui muzeu devine o experiență interactivă, o poveste descoperită pas cu pas.

Termenul de înscriere la Noaptea Muzeelor pentru traseele Questo este 31 martie 2018.

În cadrul parteneriatului din 2017, 3 muzee au oferit publicului experiențe interactive digitale: Muzeul Aviației, Casa Memorială „Tudor Arghezi” și Cimitirul Bellu.

Foto: Noaptea Muzeelor – facebook

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

10
/04
/23

La începutul lunii, ca într-un city break în care au devorat tot ce se putea în materie de artă contemporană, mai mulți membri ai Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European au văzut tot ce are de oferit Timișoara în prezent, în muzee, săli de spectacol și spații neconvenționale. Expresia redundantă, care a fost rostită de mai mulți parlamentari europeni a fost: „Cum putem să ajutăm“?