Apel deschis pentru muzee. Noaptea Muzeelor, 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/apel-deschis-pentru-muzee-noaptea-muzeelor-2018/

Ajunsă anul acesta la cea de-a 14-a ediţie, Noaptea Muzeelor, organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, se va desfăşura pe 19 mai. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal şi evenimentelor conexe, Noaptea Muzeelor invită publicul să descopere şi anul acesta oferta culturală a muzeelor, a organizaţiilor culturale, a asociaţiilor şi a galeriilor de artă din Bucureşti şi din ţară.

Un articol de Petre Ivan|21 martie 2018

După succesul înregistrat anul trecut, Questo continuă și pentru această ediție parteneriatul strategic cu Noaptea Muzeelor și lansează un apel deschis către muzee pentru înscrierea în cadrul acestui proiect, oferindu-le astfel opțiunea de a-și crea, în mod gratuit, trasee speciale pentru acest eveniment.

Muzeele din România care doresc să participe, vor beneficia de accesul gratuit în platforma de construire a tururilor interactive și inclusiv suportul tehnic necesar pentru construirea acestor trasee și afișarea lor în aplicație pe Android și iOS.

“Prin dezvoltarea unor tururi de explorare în aplicația Questo, muzeele vor putea transforma vizitarea într-o experiență interactivă și de învățare. Totul cu ajutorul unor trasee digitale, care invită vizitatorii să rezolve o serie de ghicitori pentru a primi în schimb poveștile muzeului. Pentru realizarea unui traseu, muzeul va primi ajutor din partea Questo, urmând ca experiențele construite să rămână disponibile în aplicație și după Noaptea Muzeelor” , a explicat Claudiu Petria, Co-fondator & Chief Explore Officer Questonoaptea muzeelor

Genul acesta de experiențe interactive, prin care oamenii descoperă singuri spațiul, poveștile, expozițiile și exponatele, sunt menite să atragă foarte mult segmentul de tineri (elevi, studenți, cupluri și familii cu copii) iar muzeele își vor pune mai mult în valoare expozițiile, exponatele și poveștile din spatele lor. Astfel, vizita într-un muzeu sau într-o casă memorială devine o experiență complexă pentru publicul interesat.

Toate traseele vor rămâne în aplicație și după eveniment și vor putea fi parcurse de către oricine vizitează muzeele înscrise. Mai mult, aceste tururi pot fi adaptate și traduse în alte limbi de circulație internațională, implicarea profesorilor, elevilor și studenților fiind încurajată în acest sens.

Questo este o aplicație de mobil care oferă tururi gratuite de explorare, prezentând detalii care, în timpul unei vizite, ar putea rămâne neaflate de public. Fiecare tur este creat sub forma unui quest pe care utilizatorii îl parcurg prin joacă pentru a descoperi detalii autentice, cu ajutorul unor indicii incitante și prin rezolvarea unor ghicitori distractive. Astfel, prin Questo, vizitarea unui muzeu devine o experiență interactivă, o poveste descoperită pas cu pas.

Termenul de înscriere la Noaptea Muzeelor pentru traseele Questo este 31 martie 2018.

În cadrul parteneriatului din 2017, 3 muzee au oferit publicului experiențe interactive digitale: Muzeul Aviației, Casa Memorială „Tudor Arghezi” și Cimitirul Bellu.

Foto: Noaptea Muzeelor – facebook

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.