Apel la implicare instituțională pentru relocarea ARTHUB Bucharest
https://www.ziarulmetropolis.ro/apel-la-implicare-institutionala-pentru-relocarea-arthub-bucharest/

„Pe 31 martie am avut ultimul eveniment artistic la ARTHUB. Ieri, 4 aprilie am predat cheile din Budişteanu 10. Pentru prima dată după 11 ani de activitate neîntreruptă nu ne-am mutat, nu ne-am reinventat, pur şi simplu am închis ARTHUB Bucharest“.

Un articol de Petre Ivan|8 aprilie 2024

Așa sună semnalul de alarmă prin care managerul cultural Nona Șerbănescu vrea să le atragă atenția autorităților. La sfârșitul lunii martie, 58 de organizații care au colaborat cu centrul cultrual ARTHUB şi 480 de persoane, artiști, beneficiari, oameni care au crezut în acest proiect, au trimis o scrisoare deschisă prin care cer ajutor de la decidenții politici, pentru a ține în viață acest spațiu independent. Redăm mai jos scrisoarea deschisă.

„ARTHUB Bucharest a împlinit în martie anul acesta 11 ani, fapt ce ne plasează printre puținele proiecte independente de infrastructură culturală din țară care au depășit un deceniu de funcționare neîntreruptă. Deși recent ne-am bucurat de un val de solidaritate din partea comunității noastre, cu peste 250 de persoane care au donat în campanie, în urma pierderilor financiare din perioada iernii, suntem in situația în care până la finalul lunii martie trebuie să ne relocăm. De aceea facem un apel urgent către toate instituțiile ce au ca responsabilitate îngrijirea culturii din România și din București să se implice direct și cu celeritate în salvgardarea acestui proiect atât de important pentru ecosistemul cultural independent al capitalei și pentru comunitatea locală, oferindu-ne susținere de urgență pentru relocare. 

ARTHUB Bucharest este unul dintre cele mai active, inclusive și relevante spații culturale independente din țară. Încă din 2013 am prioritizat în fapt nevoia de spații de lucru și de producție artistică în paralel cu cea a democratizării accesului la resurse pentru persoanele care lucrează în artă și cultură, crearea de rețele de suport și accesibilizarea actului artistic pentru public.

Deși producem și conținut propriu pentru care colaborăm cu un nucleu artistic valoros din varii discipline, nu suntem un centru cultural de repertoriu ci mai degrabă un spațiu-gazdă, un spațiu-resursă pentru persoane ce activează în artă, colective și organizații partenere, unde punerea spațiului și a celorlalte resurse de care dispunem la dispoziția comunității sub principiile inclusivității și autoreprezentării face parte din ADN-ul artistic al demersului nostru, modelându-ne oferta culturală.

Doar în ultimii doi ani am organizat și / sau găzduit peste 300 de evenimente culturale, un centru de zi pentru refugiații ucraineni timp de 5 luni, petreceri și întâlniri comunitare iar lunar ne-au trecut pragul aproximativ 1000-1500 de persoane din cel mai divers și eterogen public pentru expoziții, spectacole de teatru, dans contemporan, concerte, open mics, târguri de artă, conferințe, lansări de carte sau modă, evenimente hibrid după cum și pentru lucru sau socializare.

Estetic, manifestăm o preferință explicită pentru autenticitate care se traduce în libertatea unor abordări artistice experimentale, anti/non-comerciale, anti/sub-culturale, anti/non-oficiale, periferice, sarcastice, combative, radicale, neliniștitoare, lirice, maximaliste etc.

În condițiile în care spațiile de producție pentru artă dispar într-un ritm îngrijorător, în ciuda precarității și a dificultăților inerente unui sistem disfuncțional de finanțare a culturii, ARTHUB Bucharest a reușit să ofere constant ateliere de creație între 2013 și 2022, ultimul spațiu ocupat fiind singurul unde am operat doar cu componenta de centru cultural, un timp administrând două imobile – unul pentru ateliere și unul pentru expunere. Totuși, ne dorim ca în următorul spațiu unde ne mutăm să ne putem menține oferta culturală progresistă, activismul și implicarea civică după cum și să furnizăm spații de lucru pentru artă și producție conform misiunii noastre statuate încă din 2013.

Și pentru următorul spațiu, promisiunea noastră rămâne să ne folosim scena cu responsabilitate și deschidere ca și până acum pentru a încuraja cât mai multe persoane din orice generație, mediu social și cu orice pregătire să intre în dialog cu publicul pentru a-și atinge potențialul creator după cum și să definim și să menținem un spațiu sigur unde fiecare simte că aparține și că este valorizat/ă pentru talentul și ideile sale. Ne dorim să rămânem spațiul primitor în jurul căruia s-a strâns o comunitate numeroasă în timp ce mai multe colective artistice sau activiste se consideră acasă la ARTHUB Bucharest, oferind totodată spațiu de lucru în comun și spații de producție artistică.

Dincolo de utilitatea publică probată de implicarea comunității, de numărul impresionant de artiste și artiști cu care am avut onoarea să colaborăm și de răspunsul entuziast din partea publicului, în apărarea necesității unei astfel de abordări culturale pentru București, este important să subliniem că activitatea centrului cultural multidisciplinar ARTHUB Bucharest nu dublează activitatea niciunei alte instituții de cultură de stat sau private. Misiunea noastră este definită de cunoașterea la firul ierbii a contextului cultural autohton în cei 11 ani de lucru neîntrerupt în folosul comunității artistice și a publicului bucureștean și este singulară. În acest moment pur și simplu nu există niciun alt centru cultural apt (sau dornic) să preia misiunea ARTHUB derivată din nevoia comunităților vulnerabile din acest oraș de a se exprima, de a se auto-reprezenta și de a găsi un spațiu cald și sigur de dialog. De aceea și în numele continuității și a sustenabilității culturale (aceea pe care o completăm de fiecare dată în aplicații deși bugetele nu implică și dezvoltare organizațională), vă solicităm respectuos să interveniți pentru ca ARTHUB Bucharest să se poată reloca în cel mai scurt timp fără a întrerupe activitatea sau calendarul evenimentelor culturale, să dispuneți alocarea de fonduri din programele și bugetele de care dispuneți pentru a salva acest proiect și programele culturale propuse de noi pentru anul 2024, prioritizând arta în folosul publicului, a comunităților vulnerabile artistice, procesele colaborative și înțelegând rolul și responsabilitatea pe care instituțiile pe care le conduceți o dețin cu privire la aceste comunități și la publicul bucureștean după cum și față de colectivul ARTHUB care de atâția ani menține un proiect de o asemenea anvergură cu atât de puțină susținere instituțională.

Nona Șerbănescu, Alex Fifea“.

Descărcați aici documentul cu toate semnăturile celor care susțin ARTHUB.

Desenul din deschiderea articolului este realizat de artistul Dan Perjovschi.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.

30
/09
/24

RECOMANDĂRI Iubitorii de artă sunt așteptați în ultima parte a anului la expoziții atrăgătoare, având în prim-plan creația feminină. Ziarul Metropolis vă recomandă câteva dintre ele, care au loc la București, München, Paris, Londra și Madrid.

27
/09
/24

În luna octombrie, artiștii și designerii români aflați la început de drum, pasionați de domeniul confecționării măștilor, costumelor, recuzitei și decorurilor și animați de dorința de a explora practici inovatoare și ecologice au șansa de a lua parte la o serie de ateliere dedicate lor, susținute de artiști și tehnicieni cu experiență din Franța, Germania și România.