„Aplauze pentru poet… pe scenă” : Nichita Stănescu – 29 martie, Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/aplauze-pentru-poet-pe-scena-nichita-stanescu-29-martie-teatrul-metropolis/

La aniversarea a 90 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu, „Aplauze pentru poet” vine din online pe scenă, miercuri, 29 martie, de la ora 19:00, la Teatrul Metropolis, cu un spectacol eveniment organizat de Teatrul Stela Popescu.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2023

„Ce bine că eşti, ce mirare că sunt!/Două cântece diferite, lovindu-se, amestecându-se,/două culori ce nu s-au văzut niciodată/una foarte de jos, întoarsă spre pământ,/una foarte de sus, aproape ruptă/în înfrigurata, neasemuită luptă/a minunii că eşti, a-ntâmplării că sunt.” (Ce bine că ești) „Leoaică tânără, iubirea/mi-a sărit în faţă./ Mă pândise-n încordare/mai demult./ Colţii albi mi i-a înfipt în faţă,/m-a muşcat leoaica, azi, de faţă.” (Leoaică tânără, iubirea) „Ploua infernal,/și noi ne iubeam prin mansarde/Prin cerul ferestrei, oval, norii curgeau, în luna lui Marte.” (Ploaie în luna lui Marte) sunt doar câteva versuri din poemele scrise de Nichita Stănescu pe care le vor recita în spectacolul Aplauze pentru poet… pe scenă – Nichita Stănescu, actorii Teatrului Stela Popescu: Tudor Cucu Dumitrescu, Cătălin Frăsinescu, Sorin Aurel Sandu, Cristian Neacşu, Crina Matei, Irina Cărămizaru, Manuela Hărăbor, Ana Maria Ivan. Comentariul muzical îi va aparţine, în armonii jazz-istice, pianistului Cătălin Răducanu, care a contribuit şi la alte spectacole din această serie.

Așa cum și-a obișnuit publicul, proiectul „Aplauze pentru poet… pe scenă”, iniţiat de asociaţia culturală The Culture Club, în parteneriat cu Pro Contemporania, va aduce, alături de poezia live și poezia filmată, spectatorii având ocazia să îi vadă pe ecran recitând în limbile română, engleză și franceză pe actorii Emilia Popescu, Cristian Şofron, Alex Ştefănescu, Demeter Andras etc. Un moment inedit va fi prezentat de actorul Sorin Aurel Sandu, care va recita poezia „Emoție de toamnă” în limba rromani.

Proiectul „Aplauze pentru poet… pe scenă” – Nichita Stănescu pune în valoare relația între sala de spectacol și mediul online, între poezie și muzică, printr-un spectacol multimedia complex, pornind de la o idee de Ovidiu Miculescu, video Virgil Oprina, regia muzicală Oltea Şerban-Pârâu, regia artistică Ioana Macarie, scenografia Livia Vişănescu. Proiectul Aplauze pentru poet… pe scenă – Nichita Stănescu este o extensie în sala de spectacol a proiectului online bilingv, lansat în 2021 de asociațiile culturale The Culture Club și Pro Contemporania, sub titlul Aplauze pentru poet/A hand for the poet pe platforma online.

Spectacolul durează 70 minute fără pauză.
Bilete pe: www.teatrulstelapopescu.ro, www.mystage.ro , www.iabilet.ro, www.bilet.ro și theatrum.ro

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

13
/11
/24

Spectacolul „Eu. Variante“ a avut loc pe 11 noiembrie, la Teatrul Podul de la Casa de Cultură a Studenților București, de la ora 18.00 și de la ora 20.00, în cadrul programului educațional „Eu. Variante” – Ateliere de autocunoaștere prin scris, susținut de Asociația Culturală Control N. Intrarea la evenimentul din Calea Plevnei, nr. 61 este liberă, în limita locurilor disponibile.

12
/11
/24

După ce a derulat anul acesta o serie de activități dedicate creșterii gradului de conștientizare în rândul publicului a riscurilor de sănătate prezentate de virusul HPV, cât și a posibilităților de prevenție care există, Asociația Șangri-La Artistic Ground încheie proiectul artistic Papiloma Party cu o discuție comunitară despre HPV, care va avea loc pe 13 noiembrie, începând cu ora 19:00, în București, la Heavy Yard (str. Vasile Lascăr nr. 38).

11
/11
/24

Duminică, 17 noiembrie, la ora 16.00, Muzeul Național al Literaturii Române organizează, la sediul său din strada Nicolae Crețulescu nr.8, evenimentul intitulat „Jurnale de călătorie în literatura română: de la Dinicu Golescu până astăzi”, la care vor participa cunoscuții oameni de litere și scriitori Ioan Cristescu, Paul Cernat și Cosmin Ciotloș. La 200 de ani de […]

10
/11
/24

PROTEST Joi, 7 noiembrie, cea mai importantă instituție de spectacol din Bulgaria a avut „o noapte furtunoasă”, în urma conflictului iscat chiar înainte de premiera spectacolului regizat de actorul britanic John Malkovich, conflict ajuns în presa internațională.

06
/11
/24

Miercuri, 13 noiembrie, ora 19:30, la sala Mică a Teatrului Metropolis, are loc conferința aniversară „Caragiale. Scrisori regăsite”. La 140 de ani distanță de la prima reprezentație pe o scenă de teatru a piesei O scrisoare pierdută, criticul literar Cosmin Ciotloș revizitează, într-un scenariu investigativ, bine-cunoscutul text al dramaturgiei românești. Conferința va fi deschisă de teatrologul Tiana Alexe.

06
/11
/24

New Draft #3, rezidența de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, și-a încheiat și ultima etapă. Sesiunea de pitch în care au fost prezentate proiectele a avut loc la Apollo 111, în fața unor producători, regizori și alți profesioniști din lumea filmului.

06
/11
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” îşi continuă demersul de promovare și susţinere a literaturii de teatru. În prezent, oferta sa editorială însumează peste o sută de titluri atât pe gustul profesioniștilor, cât şi al spectatorilor pasionați, acoperind genuri precum: monografia, dramaturgia, analiza teoretică, eseistica, exegeza critică.

05
/11
/24

În urma documentării unui fenomen social în expansiune în România: migrația inversă către sat, explorând motivele personale și contextul care au condus la această schimbare, Patrupetrei prezintă o primă concluzie a „În căutarea paradisului pierdut” prin proiecțiile filmului documentar realizate în etapa de cercetare și vernisajul unei expoziții foto-video.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

05
/11
/24

Asociația Designers Thinkers Makers a lansat proiectul „Culture & Cultures. Connecting the dots”, o inițiativă dedicată valorificării patrimoniului cultural din colinele Transilvaniei, cu accent pe satele Biertan și Chirpăr. Proiectul urmărește să evidențieze moștenirea culturală valoroasă a regiunii, în special prin promovarea siturilor UNESCO și a valoroasei moşteniri locale aproape necunoscută publicului larg.

05
/11
/24

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) lansează marți, 12 noiembrie 2024, ora 14:00, „Barometrul de Consum Cultural 2023. Comunități de consum în contextul schimbărilor societale”, cel mai amplu studiu care analizează practicile consumatorilor de cultură, la nivel național.