Apollinaire despre Cezanne
https://www.ziarulmetropolis.ro/apollinaire-despre-cezanne/

“Aprobarea celorlalţi este un stimulent de care este bine uneori să ne ferim”. – Paul Cézanne (19 ianuarie 1839 – 23 octombrie 1906), considerat cel mai mare înnoitor al picturii la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Un articol de Petre Ivan|19 Ianuarie 2015

Despre arta lui Paul Cezanne şi-au dat mulţi cu părerea. Unul dintre aceştia este Guillaume Apollinaire (1880-1918), faimosul poet, contemporan cu Cezanne, şi un foarte bun cronicar de artă. Iată ce scria Apollinaire în Paris-Journal, la începutul anului 1910, despre una dintre expozitiile lui Cezanne:

“(…) Cezanne, ca toţi artiştii de geniu, a ştiut să rămână extraordinar de tănăr până la sfârşitul vieţii. Şi a mai ştiut să imprime compoziţiilor sale o măreţie şi o personalitate neobişnuite. Nimeni nu l-a întrecut în arta compoziţiei.

Priviţi minunatele şi numeroasele studii după Doamna Cezanne. Stofele din Jucătorii de cărţi, amintesc de faldurile draperiilor lui Giotto. Admirabilele Femei scăldându-se opun un argument hotărâtor criticilor care altădată cleveteau în fel şi chip: Cezanne n-a ştiut să picteze nuduri!

Femei scăldându-se, de Paul Cezanne

Femei scăldându-se, de Paul Cezanne

Copacii din peisajele delicate au o înfăţişare aproape omenească. Întreaga operă a lui Cezanne respiră adevăr; el înnobilează acuarela cea mai fugitivă, schiţa cea mai rapidă. Înzestrat cu daruri excepţionale şi posedând o ştiinţă desăvârşită, Cezanne a ştiut să se lase-n voia tuturor cutezanţelor care-l animau.

Îndrăzneala lui înspăimântă uneori, în ea întrezărim cel mai clar eforturile, îndoielile şi durerile sale. Mai mult decât oricine, Cezanne te duce cu gândul la Pascal. Harul literar al celui din urmă era de aceeaşi natură ca harul plastic al celui dintâi. Din tot ce au exprimat şi unul şi celălalt se desprinde aceeaşi măreţie care depăşeste uneori puterea de întelegere”

Aprobarea celorlalţi este un stimulent de care este bine uneori să ne ferim. – Paul Cézanne

Foto: , Paul Cezanne (autoportret), Femei scăldându-se – wikipedia

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

28
/11
/18

"Cade zăpada, / Tu nu vei veni în seara asta / Cade zăpada / Şi inima mea se îmbracă în negru, / Acest cortegiu mătăsos, / Cu totul în lacrimi albe / Pasărea pe creangă / Jeleşte farmecul. (...)". "Tombe la neige", unul din marile succese ale lui Salvatore Adamo, a fost un mare hit în Franța anului 1963.

22
/11
/18

Maya Plisetskaya dansând Bolero-ul lui Maurice Bejart, într-o înregistrare din 1976, la Teatrul  Royal de la Monnaie, Bruxelles,  cu ocazia Festivalului Fête de l'Humanité. Într-o zi de 22 noiembrie (2007) se stingea din viață, la vârsta de 80 de ani, Maurice Bejart, considerat coregraful secolului XX.

19
/11
/18

Prima zăpadă, Ali MacGraw, bătaie cu bulgări, Ryan O'Neal, om de zăpadă, anul 1970, sărutări în zăpadă, Francis Lai, Love Story, unul dintre cele mai romantice filme ale tuturor timpurilor, îmbrățișări la gura sobei și multe lecturi,

08
/11
/18

O fi azi ziua lui Alain Delon, ajuns, iată, la 83 de ani, dar, totuși, să dăm Cezarului, în cazul de față actorului britanic Idris Elba, ce e al Cezarului... Adică să amintim că actorul londonez în vârstă de 46 de ani a fost desemnat cel mai sexy bărbat în viaţă, în 2018, de revista People.

02
/11
/18

În noaptea de 2 noiembrie 1975, Pier Paolo Pasolini, unul dintre cei mai mari artiști și intelectuali italieni ai secolului al XX-lea și simbol al artei luptând împotriva puterii, era ucis într-un cartier din Roma. 40 de ani mai târziu, în mai 2015, Abel Ferrara lansa la Festivalul de la Veneția filmul biografic "Pasolini", cu Willem Dafoe în rolul lui Pier Paolo Pasolini.

01
/11
/18

Această imagine, în care Elvis Presley discută cu un puști de 11 ani - Kurt Russell, viitorul mare actor de la Hollywood - este extrasă din filmul "It Happened at the World's Fair", al 12-lea film al lui Elvis, realizat în anul 1963. 

31
/10
/18

O fi ea ultima zi de octombrie în calendar (adică ziua în care s-au născut Alehin - șahistul, Helmut Newton – fotograful, Barbara Bel Geddes – Miss Ellie din Dallas, Bud Spencer – Piedone din film, nu cel de la primărie și, bineînțeles, Marco van Basten - fotbalistul olandez și ziua în care au murit Egon Schiele – pictorul și Federico Fellini – cineastul), dar afară e o vreme atât de frumoasă de-ți vine s-o inviți la un dans, nu alta!

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

Page 1 of 1812345...10...Last »