Apollinaire despre Cezanne
https://www.ziarulmetropolis.ro/apollinaire-despre-cezanne/

„Aprobarea celorlalţi este un stimulent de care este bine uneori să ne ferim”. – Paul Cézanne (19 ianuarie 1839 – 23 octombrie 1906), considerat cel mai mare înnoitor al picturii la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Un articol de Petre Ivan|19 ianuarie 2015

Despre arta lui Paul Cezanne şi-au dat mulţi cu părerea. Unul dintre aceştia este Guillaume Apollinaire (1880-1918), faimosul poet, contemporan cu Cezanne, şi un foarte bun cronicar de artă. Iată ce scria Apollinaire în Paris-Journal, la începutul anului 1910, despre una dintre expozitiile lui Cezanne:

“(…) Cezanne, ca toţi artiştii de geniu, a ştiut să rămână extraordinar de tănăr până la sfârşitul vieţii. Şi a mai ştiut să imprime compoziţiilor sale o măreţie şi o personalitate neobişnuite. Nimeni nu l-a întrecut în arta compoziţiei.

Priviţi minunatele şi numeroasele studii după Doamna Cezanne. Stofele din Jucătorii de cărţi, amintesc de faldurile draperiilor lui Giotto. Admirabilele Femei scăldându-se opun un argument hotărâtor criticilor care altădată cleveteau în fel şi chip: Cezanne n-a ştiut să picteze nuduri!

Femei scăldându-se, de Paul Cezanne

Femei scăldându-se, de Paul Cezanne

Copacii din peisajele delicate au o înfăţişare aproape omenească. Întreaga operă a lui Cezanne respiră adevăr; el înnobilează acuarela cea mai fugitivă, schiţa cea mai rapidă. Înzestrat cu daruri excepţionale şi posedând o ştiinţă desăvârşită, Cezanne a ştiut să se lase-n voia tuturor cutezanţelor care-l animau.

Îndrăzneala lui înspăimântă uneori, în ea întrezărim cel mai clar eforturile, îndoielile şi durerile sale. Mai mult decât oricine, Cezanne te duce cu gândul la Pascal. Harul literar al celui din urmă era de aceeaşi natură ca harul plastic al celui dintâi. Din tot ce au exprimat şi unul şi celălalt se desprinde aceeaşi măreţie care depăşeste uneori puterea de întelegere”

Aprobarea celorlalţi este un stimulent de care este bine uneori să ne ferim. – Paul Cézanne

Foto: , Paul Cezanne (autoportret), Femei scăldându-se – wikipedia

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

30
/08
/19

Pentru cei pasionați de tenis, amintim că, la New York, în ultimul turneu de Grand Slam al anului, a mai rămas în competiție un singur reprezentant al României. E vorba despre Sorana Cîrstea, care o va întâlni în turul 3 al US Open pe această domnișoară, Taylor Townsend, 23 de ani, reprezentanta gazdelor și, pentru următoarele luni, coșmarul Simonei Halep.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

24
/05
/19

S-au împlinit, zlele trecute, 27 de ani de la premiera filmului (cu un succes fenomenal) „Basic Instinct“, una dintre cele mai controversate pelicule din istoria cinematografiei din cauza violenţei groteşti şi a sexualităţii explicite.

14
/05
/19

Michael Caine a vazut-o pentru prima dată pe Shakira Baksh (fotomodel și actriță, Miss Guyana & locul 3 Miss World) în anul 1971, în pauza de cafea a unei emisiuni TV. Actorul britanic a devenit atunci obsedat de această femeie pe care a considerat-o "the most beautiful... he had ever seen.".

06
/05
/19

Să primești prima ta pereche de cizme abia la 6 ani, nu poate fi un lucru pe care să-l uiți ușor. Chiar dacă aceste cizme au fost purtate anterior de fratele tău mai mare. Bucuria de a fi și tu încălțat corespunzător pentru mediu sărăcăcios în care trăiești îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Cel puțin așa s-a întâmplat cu Samuel Bistrian, omul care acum încalță copii săraci ai lumii.

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

18
/04
/19

Într-o zi de 18 aprilie (1506) începea construcția bazilicii Sfântul Petru. Bazilica Sfantul Petru se găsește în monumentala Piață Sfantul Petru, în Vatican, fiind unul dintre locașurile sacre ale creștinismului și în special ale catolicismului

05
/04
/19

"Ei râd de mine pentru că sunt diferit. Eu râd de ei pentru că sunt toţi la fel."- Kurt Cobain, de la a cărui moarte se împlinesc, astăzi, 25 de ani.  Deși a trăit dor 27 de ani, Cobain a rămas în istoria muzicii drept unul dintre cei mai reprezentativi creatori, vocalişti şi chitarişti ai rockului alternativ.