Apolodor, o nouă premieră la Teatrul Țăndărică
https://www.ziarulmetropolis.ro/apolodor-o-noua-premiera-la-teatrul-tandarica/

Teatrul Țăndărică vă invită în data de 24 mai 2019, ora 19:00 la premiera spectacolului ”Apolodor” (inspirat de versurile lui Gellu Naum) în regia Silviei Roman, proiect câştigător al concursului, SALT, platforma care susţine artiştii emergenţi din domeniul teatrului de animaţie şi vizual, prin realizarea şi producţia de la idee la spectacol a proiectelor propuse.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2019

Spectacolul ”Apolodor” de la Teatrul Țăndărică are la bază versurile lui Gellu Naum, celebru poet, prozator și dramaturg român, în care este ilustrată povestea un pinguin de la circ, căruia a început să îi fie dor de ,,frații săi din Labrador”, parafrazându-l pe autorul cărții, pornind în aventura vieții lui spre casa natală.

Supus unui drum greu, trecând prin multe primejdii și situații limită care țin publicul spectator în suspans, Apolodor reușește să ajungă la familia sa. Ce se întâmplă după ce ajunge în ținuturile înghețate și ce mai pățește micul nostru prieten, veți afla la Teatrul Țăndărică.

Regizoarea Silvia Roman, împreună cu echipa de creație a acestui spectacol, reușește să surprindă momentele cheie ale poveștii,  scoțând  în evidență stările schimbătoare ale micului pinguin, in funcție de probele la care este supus. Gândirea în amănunt a fiecărui tablou, împreuna cu decorul, muzica și coregrafia contemporan gândite, atrag spectatorul în poveste, trăind  fiecare moment alături de micul ,,fugar” care îşi caută originile.Apolodor

O poveste  care aduce zâmbetul pe chipul oricărui copil, montarea spectacolului fiind gândită într-un registru umoristic, dar în același timp totul fiind tratat foarte serios.

Iuliana Vâlsan, care semnează scenografia, a gândit decorul într-o cheie contemporană, astfel încât Apolodor, ajutat de actorii mânuitori, să poată transmite starea sufletească și emoțiile, cât mai aproape de realitate.

Regie: Silvia Roman

Scenografie: Iuliana Vîlsan

Muzică: Bogdan Balea

Mișcare scenică: Andreea Belu

Distribuție: Olga Bela, Ana Maria Bălescu, Mona Toncu, George Simian, Ștefan Craiu, Robert Trifan, Florin Mititelu, Dan Codreanu

Fot0: Apolodor – facebook

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.