Apolodor, o nouă premieră la Teatrul Țăndărică
https://www.ziarulmetropolis.ro/apolodor-o-noua-premiera-la-teatrul-tandarica/

Teatrul Țăndărică vă invită în data de 24 mai 2019, ora 19:00 la premiera spectacolului ”Apolodor” (inspirat de versurile lui Gellu Naum) în regia Silviei Roman, proiect câştigător al concursului, SALT, platforma care susţine artiştii emergenţi din domeniul teatrului de animaţie şi vizual, prin realizarea şi producţia de la idee la spectacol a proiectelor propuse.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2019

Spectacolul ”Apolodor” de la Teatrul Țăndărică are la bază versurile lui Gellu Naum, celebru poet, prozator și dramaturg român, în care este ilustrată povestea un pinguin de la circ, căruia a început să îi fie dor de ,,frații săi din Labrador”, parafrazându-l pe autorul cărții, pornind în aventura vieții lui spre casa natală.

Supus unui drum greu, trecând prin multe primejdii și situații limită care țin publicul spectator în suspans, Apolodor reușește să ajungă la familia sa. Ce se întâmplă după ce ajunge în ținuturile înghețate și ce mai pățește micul nostru prieten, veți afla la Teatrul Țăndărică.

Regizoarea Silvia Roman, împreună cu echipa de creație a acestui spectacol, reușește să surprindă momentele cheie ale poveștii,  scoțând  în evidență stările schimbătoare ale micului pinguin, in funcție de probele la care este supus. Gândirea în amănunt a fiecărui tablou, împreuna cu decorul, muzica și coregrafia contemporan gândite, atrag spectatorul în poveste, trăind  fiecare moment alături de micul ,,fugar” care îşi caută originile.Apolodor

O poveste  care aduce zâmbetul pe chipul oricărui copil, montarea spectacolului fiind gândită într-un registru umoristic, dar în același timp totul fiind tratat foarte serios.

Iuliana Vâlsan, care semnează scenografia, a gândit decorul într-o cheie contemporană, astfel încât Apolodor, ajutat de actorii mânuitori, să poată transmite starea sufletească și emoțiile, cât mai aproape de realitate.

Regie: Silvia Roman

Scenografie: Iuliana Vîlsan

Muzică: Bogdan Balea

Mișcare scenică: Andreea Belu

Distribuție: Olga Bela, Ana Maria Bălescu, Mona Toncu, George Simian, Ștefan Craiu, Robert Trifan, Florin Mititelu, Dan Codreanu

Fot0: Apolodor – facebook

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.

18
/01
/24

Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitați să reflecteze specialiști și jurnaliști din domeniu.