Apologia Medeei – spectacol de Teatrul sub egida AMBASADEI REPUBLICII ELENE din BUCUREȘTI
https://www.ziarulmetropolis.ro/apologia-medeei-spectacol-de-teatrul-sub-egida-ambasadei-republicii-elene-din-bucuresti/

O psihografie a eroinei tragice a lui EURIPIDE bazată pe sunet, cuvânt şi mişcare. Adaptarea de Amalia Strinopoulou se bazează pe traducerea lui PANTELIS PREVELAKIS. La Teatrul Naţional “I. L. Caragiale” din Bucureşti, Sala Pictura, luni 14 martie, 2022 ora 20:00.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2022

Când războiul se dezlănțuie în Ucraina vecină și alicele lui ajung la ușa noastră, când criza pandemică a decimat popoarele pe întreaga planetă, când criza economică strânge zilnic lațul în jurul gâtului nostru, pare indiferență și lipsă de sensibilitate anunțul unui spectacol de teatru.

Un fel de rezistență s-ar putea spune că este și nevoia de a ne sustrage pentru puțin din coșmar și de a ne lăsa gândirea să hoinărească pe alte drumuri, pe alte cărări. Spectacolul MEDEEI funcționează ca o astfel de ieșire.

Euripide, mereu actual, cel mai tragic dintre toți, conform opiniei lui Aristotel, îndrăzneț și inovator, intelectual și poet, transferă în tragedie psihologia femeii care se revoltă din cauza trădării, se opune ordinelor absurde ale puterii, se depășește pe sine, încalcă valori și violează bariere morale pe altarul iubirii și al devoțiunii absolute, dar este neîndurătoare, până la autodistrugere, când este vorba să-i pedepsească pe cei care au nedreptățit-o.

Ambasada Elena din Bucureşti a încurajat și sprijinit statornic proiectele noastre artistice, al căror scop este promovarea culturii grecești în societatea românească, urmărind osmoza celor două culturi și strângerea relațiilor dintre greci și români.

Conviețuirea și conlucrarea celor doua popoare, contopirea tradițiilor, viziunile comune, creația artistica, reprezinta cel mai bun mod de a aduce alaturi oameni din culturi si cu obiceiuri diferite astfel încât împreuna sa deschidă drumuri, sa găsească noi moduri de exprimare, sa evolueze.

Teatrul, muzica și dansul sunt domenii prin care toate aceasta se pot realiza.

 

APOLOGIA MEDEEI

Distribuție:

Adaptarea: Se bazează pe traducerea lui Pantelis Prevelakis

Regie-Interpretare: Amalia Strinopoulou

Muzica: Petros Theodorou.

Traducere în română: Elena Lazăr

Instructor de voce: Stela Guțanu

Video fundal: George Ivanov

Video filmare, montaj: Vlad Diaconu

Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București, Sala Pictura,

luni 14 martie, 2022 ora 20:00

Bilete: 40 lei; 25 lei pentru elevi, studenți și pensionari,

Bilete Disponibile: La www.mystage.ro , și la Casieria Teatrului Național “I.L. Caragiale” din București

Sustitrare: română.

27
/05
/22

Premiera oficială a spectacolului „Cancún” de Jordi Galceran, în traducerea Luminiței Voina-Răuț, cea mai recentă montare a regizorului Felix Alexa. Va avea loc vineri, 3 iunie, și sâmbătă, 4 iunie, de la ora 19:30, la Sala „George Constantin”.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

25
/05
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de-a XV-a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13–19 iunie, în București, pe Calea Griviței.

25
/05
/22

Mult-așteptata premieră a spectacolului „Richard al III-lea” după William Shakespeare, în regia lui László Bocsárdi, cu Sorin Leoveanu în rolul principal, va avea loc la finalul celei de a XIII-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, fiind o coproducție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova și a Festivalului Internațional Shakespeare.

25
/05
/22

În această primăvară se aniversează 31 ani de la înfiinţarea a trei instituții de teatru... Teatrul Masca, Teatrul Excelsior și Teatrul Urmuz.... actualul Teatrul Metropolis.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

25
/05
/22

Leo Hussain, dirijor-principal invitat al Filarmonicii „George Enescu”, rămâne la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” , în zilele de joi și vineri, 2 și 3 iunie 2022.