Apostolul Bologa, adaptarea romanului „Pădurea spânzuraţilor”, din noiembrie pe micul și marele ecran
https://www.ziarulmetropolis.ro/apostolul-bologa-adaptarea-romanului-padurea-spanzuratilor-din-noiembrie-pe-micul-si-marele-ecran/

Casa de Producţie TVR anunţă premiera filmului APOSTOLUL BOLOGA, o adaptare a romanului „Pădurea Spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu. Filmul regizat de Dominic Dembinski are o distribuţie remarcabilă şi va putea fi văzut la Televiziunea Română la finalul acestei luni şi, pe marele ecran, în cadrul unor festivaluri de film.

Un articol de Petre Ivan|8 noiembrie 2018

Dintr-un spaţiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireş japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povesteşte drumul său de la beznă la lumina învierii.

Amintirile lui devin filmul APOSTOLUL BOLOGA. Un sfânt care (ne) povesteşte, dincolo de moarte – sfinţii şi eroii, nu mor niciodată, nu-i aşa? –, o aventură în care  cei de azi ne putem recunoaşte, ne putem vedea spaimele şi urma de curaj, depăşindu-ne zona de confort istoric actual.

„Pădurea spânzuraţilor” al lui Liviu Rebreanu într-o formulă cinematografică inedită este propunerea Casei de Producţie a TVR pentru spectatori şi telespectatori, la 100 de ani de la prima conflagraţie mondială.

Apostol: Uneori privesc în sus și tavanul dispare, acoperișurile zboară ca un fâlfâit de berze, pământul se luminează  sub o Lumină de sus, văd lumea din zborul unui uliu flămând și mă rotesc în jurul crucii aurite de pe biserica noastră din Parva iar în sufletul meu curge, ca o ploaie, o fericire veșnică, fermecată…
Simt în sufletul meu pe Dumnezeu, precum sufletul meu se simte în Dumnezeu!

Celebrul roman al literaturii româneşti este văzut de Dominic Dembinski ca un poem cinematografic. Calvarul personajului principal este imaginat ca o poveste a mântuirii pe care sufletul spânzuratului o parcurge. O poveste spusă de actori importanţi ai cinematografiei româneşti: Răzvan Vasilescu, Alexandru Repan, Cristi Iacob, Mihai Stănescu, Adrian Titieni, Ion Haiduc, Marius Bodochi, Bogdan Nechifor, Andreea Vasile, Demeter Andras, Meda Victor, Mihai Bica, Andrada Fuscaș, Mircea Postelnicu, George Constantinescu și Albert Demeter.

„Diverse credinţe ale lumii mărturisesc faptul că există un timp scurt în care sufletul, desprins de trup, în drumul său către Vămile Judecății celeste, are acces la locurile prin care a călătorit şi la sensul făptuirilor sale după ce s-a dezlegat de lume”,ne spune Dominic Dembinski și continuă:„Tânărul locotenent Apostol Bologa parcurge un drum iniţiatic în care, privindu-se în fosta viaţă, pricepe că târziu a putut deprinde rostul adevăratei iertări izbăvitoare, doar prin trăirea calvarului ce-l ocroteşte, paradoxal, printr-o moarte martirică – un eveniment tragic ce-i curmă viaţa, dar îi dăruieşte sensul ei.”

Povestea ofiţerului român prins în sângerosul război de acum o sută de ani îl are în rolul principal pe Mihai Stănescu, un tânăr actor care are deja în palmares atât filme româneşti şi internaţionale, cât şi colaborări cu Alexandru Tocilescu sau Horaţiu Mălăele pe scenele bucureştene.„Obţinerea rolului a însemnat pentru mine o mare provocare, şansa de a-mi verifica şi depăşi anumite limite. Proiectul a fost foarte greu, au fost două săptămâni de repetiţii şi patru de filmare, timp în care toate resursele întregii echipe au fost exploatate la maxim”,mărturiseşte Mihai.

Structurat ca un vis în vis în care lucrurile văzute sunt făcute din lucruri nevăzute, filmul are o abordare îndrăzneaţă şi neconvenţională nu doar a structurii romanului, ci şi prin ineditul construcţiei montajului – tip puzzle, călătoria sufletului în timp imaginată de regizor nefiind cronologică.

„APOSTOLUL BOLOGA adună emoţiile unui film de artă, are bugetul mai mic decât al unei producţii independente şi curajoase, cu o distribuţie de excepţie, o temă curajoasă şi originală. Ştiu că drumul lui de-abia de acum începe şi nu poate fi decât frumos!”, declară Claudia Nedelcu Duca, producătorul filmului.

Imaginea filmului este semnată de Daniel Șerbănică, montajul de Dragoș Smărăndescu, scenografie costume: Bristena de Satmaari, scenografie decor: Raluca Chelaru, Matei Bucur Mihăescu semnează muzica iar Mihaela Constantinescu ilustrația muzicală. APOSTOLUL BOLOGA este o producție a Casei de Producție TVR după un scenariu semnat de Dominic Dembinski; producător delegat: Demeter Andras.

APOSTOLUL BOLOGA face parte din proiectele Casei de Producție TVR dedicate Centenarului Marii Uniri şi va fi putea fi vizionat pe canalele Televiziunii Române, dar şi pe marele ecran, în cadrul unor festivaluri internaţionale.

Foto: Apostolul Bologa – Bristena de Satmaari

17
/06
/15

Actorul britanic John Hurt, de două ori nominalizat la Oscar pentru rolurile din filmele "Expresul de la miezul nopţii/ Midnight Express" şi "Omul elefant/ The Elephant Man", a anunţat printr-o declaraţie de presă că a fost diagnosticat cu cancer pancreatic.

17
/06
/15

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, în perioada 24 - 28 iunie, pentru a noua ediţie şi va fi deschis de proiecţia peliculei "Kurt Cobain: Montage of Heck", de Brett Morgen, primul documentar despre solistul trupei Nirvana realizat cu ajutorul familiei sale.

16
/06
/15

Cea de-a noua ediţie a evenimentului Noaptea Institutelor Culturale are loc în Bucureşti vineri, începând cu ora 16.00, şi va aduce publicului un program variat, cu filme, muzică, teatru, spectacole de dans, ateliere de creaţie, degustări de preparate tradiţionale şi târguri de produse hand-made.

16
/06
/15

Cu puțin înainte de finalul anului școlar, Cinema-Edu a încheiat cu succes cea de-a 5-a ediție a sa, începută în luna februarie. Unul dintre cele mai complexe programe naționale de educație alternativă, Cinema-Edu a reușit să le facă cunoștință liceenilor români cu nouă filme de artă, între lunile februarie și iunie 2015, în cadrul a 90 de evenimente susținute în capitală și în alte cinci orașe din România.

16
/06
/15

Povestea fermierului Niels Stokholm care își îngrijește ferma lui biodinamică în armonie totală cu natura a impresionat juriul competiției principale a Pelicam 2015 format din fostul comisar european Dacian Cioloș, regizoarea Farida Pacha și André Abreu de Almeida, de la Tara Oceans.

15
/06
/15

O selecție de filme din programul celei de-a 14-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula între 17-18 și 20-21 iunie la Cinema Elvire Popesco din București.

13
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Prezentat în cadrul secţiunii Un Certain Regard la Cannes şi, mai recent, la TIFF-ul clujean, "Un etaj mai jos", noul lungmetraj al lui Radu Muntean, este un pseudo-„film de gen”, ambalat în estetica realistă şi antispectaculară a Noului Cinema Românesc.

11
/06
/15

Miercuri, 17 iunie, începând cu ora 19:00, noua ediție CineȘoc de la Sala ARCUB din strada Batiște nr. 14 își propune să impresioneze și să șocheze publicul iubitor de film prin proiecția Manda Bala (Send a Bullet, 2007), un documentar impresionant despre lumea ascunsă a Braziliei, unde corupția este la putere.

11
/06
/15

Pe 12 iunie, Timbuktu se lansează în cinematografele din țară. Regizorul filmului, Abderrahmane Sissako, a găsit într-o tabără de refugiați o mică vedetă de cinema.Cu peste 1 milion de spectatori în Franța, filmul a câștigat numeroase premii importante și a obținut o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.

10
/06
/15

Între 25 şi 28 iunie, în Piaţa Sfatului şi la Centrul Cultural Reduta (strada Apollonia Hirscher 8), braşovenii vor avea ocazia să se delecteze cu cele mai bune producţii animate ale ultimilor ani, în cadrul cele de a doua ediții a Anim’est.