Apostolul Bologa, adaptarea romanului „Pădurea spânzuraţilor”, din noiembrie pe micul și marele ecran
https://www.ziarulmetropolis.ro/apostolul-bologa-adaptarea-romanului-padurea-spanzuratilor-din-noiembrie-pe-micul-si-marele-ecran/

Casa de Producţie TVR anunţă premiera filmului APOSTOLUL BOLOGA, o adaptare a romanului „Pădurea Spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu. Filmul regizat de Dominic Dembinski are o distribuţie remarcabilă şi va putea fi văzut la Televiziunea Română la finalul acestei luni şi, pe marele ecran, în cadrul unor festivaluri de film.

Un articol de Petre Ivan|8 noiembrie 2018

Dintr-un spaţiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireş japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povesteşte drumul său de la beznă la lumina învierii.

Amintirile lui devin filmul APOSTOLUL BOLOGA. Un sfânt care (ne) povesteşte, dincolo de moarte – sfinţii şi eroii, nu mor niciodată, nu-i aşa? –, o aventură în care  cei de azi ne putem recunoaşte, ne putem vedea spaimele şi urma de curaj, depăşindu-ne zona de confort istoric actual.

„Pădurea spânzuraţilor” al lui Liviu Rebreanu într-o formulă cinematografică inedită este propunerea Casei de Producţie a TVR pentru spectatori şi telespectatori, la 100 de ani de la prima conflagraţie mondială.

Apostol: Uneori privesc în sus și tavanul dispare, acoperișurile zboară ca un fâlfâit de berze, pământul se luminează  sub o Lumină de sus, văd lumea din zborul unui uliu flămând și mă rotesc în jurul crucii aurite de pe biserica noastră din Parva iar în sufletul meu curge, ca o ploaie, o fericire veșnică, fermecată…
Simt în sufletul meu pe Dumnezeu, precum sufletul meu se simte în Dumnezeu!

Celebrul roman al literaturii româneşti este văzut de Dominic Dembinski ca un poem cinematografic. Calvarul personajului principal este imaginat ca o poveste a mântuirii pe care sufletul spânzuratului o parcurge. O poveste spusă de actori importanţi ai cinematografiei româneşti: Răzvan Vasilescu, Alexandru Repan, Cristi Iacob, Mihai Stănescu, Adrian Titieni, Ion Haiduc, Marius Bodochi, Bogdan Nechifor, Andreea Vasile, Demeter Andras, Meda Victor, Mihai Bica, Andrada Fuscaș, Mircea Postelnicu, George Constantinescu și Albert Demeter.

„Diverse credinţe ale lumii mărturisesc faptul că există un timp scurt în care sufletul, desprins de trup, în drumul său către Vămile Judecății celeste, are acces la locurile prin care a călătorit şi la sensul făptuirilor sale după ce s-a dezlegat de lume”,ne spune Dominic Dembinski și continuă:„Tânărul locotenent Apostol Bologa parcurge un drum iniţiatic în care, privindu-se în fosta viaţă, pricepe că târziu a putut deprinde rostul adevăratei iertări izbăvitoare, doar prin trăirea calvarului ce-l ocroteşte, paradoxal, printr-o moarte martirică – un eveniment tragic ce-i curmă viaţa, dar îi dăruieşte sensul ei.”

Povestea ofiţerului român prins în sângerosul război de acum o sută de ani îl are în rolul principal pe Mihai Stănescu, un tânăr actor care are deja în palmares atât filme româneşti şi internaţionale, cât şi colaborări cu Alexandru Tocilescu sau Horaţiu Mălăele pe scenele bucureştene.„Obţinerea rolului a însemnat pentru mine o mare provocare, şansa de a-mi verifica şi depăşi anumite limite. Proiectul a fost foarte greu, au fost două săptămâni de repetiţii şi patru de filmare, timp în care toate resursele întregii echipe au fost exploatate la maxim”,mărturiseşte Mihai.

Structurat ca un vis în vis în care lucrurile văzute sunt făcute din lucruri nevăzute, filmul are o abordare îndrăzneaţă şi neconvenţională nu doar a structurii romanului, ci şi prin ineditul construcţiei montajului – tip puzzle, călătoria sufletului în timp imaginată de regizor nefiind cronologică.

„APOSTOLUL BOLOGA adună emoţiile unui film de artă, are bugetul mai mic decât al unei producţii independente şi curajoase, cu o distribuţie de excepţie, o temă curajoasă şi originală. Ştiu că drumul lui de-abia de acum începe şi nu poate fi decât frumos!”, declară Claudia Nedelcu Duca, producătorul filmului.

Imaginea filmului este semnată de Daniel Șerbănică, montajul de Dragoș Smărăndescu, scenografie costume: Bristena de Satmaari, scenografie decor: Raluca Chelaru, Matei Bucur Mihăescu semnează muzica iar Mihaela Constantinescu ilustrația muzicală. APOSTOLUL BOLOGA este o producție a Casei de Producție TVR după un scenariu semnat de Dominic Dembinski; producător delegat: Demeter Andras.

APOSTOLUL BOLOGA face parte din proiectele Casei de Producție TVR dedicate Centenarului Marii Uniri şi va fi putea fi vizionat pe canalele Televiziunii Române, dar şi pe marele ecran, în cadrul unor festivaluri internaţionale.

Foto: Apostolul Bologa – Bristena de Satmaari

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.