„Aproape de artă, aproape de oameni”, un proiect educativ dedicat copiilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/aproape-de-arta-aproape-de-oameni-un-proiect-educativ-dedicat-copiilor/

„Cum se face o linogravură sau o pictură în ulei? Ce este ceramica? Cum înseamnă tempera pe lemn şi cum se pictează pe lemn?”

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2021

Sunt câteva întrebări care arată curiozitatea copiilor și adolescenților, la care și-a propus să răspundă proiectul „Aproape de artă, aproape de oameni”.

Realizat cu sprijinul AFCN, proiectul constă în prima etapă, în punerea la dispoziție a 4 materiale video în care restauratorii MNAR povestesc într-un limbaj accesibil, despre pictura în ulei, pictura pe lemn, gravura și arta ceramicii. Poveștile împărtășite de aceștia sunt ilustrate cu imagini în care vedem cum este realizată o floare de crin în fiecare dintre cele patru tehnici descrise în cadrul proiectului.

Clipurile astfel obținute sunt dedicate în principal şcolilor din România, fiind recomandate orelor de arte vizuale, de istoria artei şi de istoria culturii universale pentru gimnaziu, ca suport auxiliar în desfăşurarea orelor de curs.

Cu toate acestea, oricine își dorește să fie mai „aproape de artă” poate vizualiza clipurile pagina de Facebook și pe canalul de Youtube ale proiectului.

În dezvoltarea proiectului, clipurile vor constitui un punct de plecare pentru  incursiuni în artă și în cunoașterea muzeului, în cadrul programelor educative viitoare ale MNAR.

„Aproape de artă, aproape de oameni” este un proiect  realizat de Asociația Art&Co în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României şi dedicat şcolilor din România, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul este realizat cu participarea restauratorilor MNAR. Lucrările ilustrate fac parte din patrimoniul MNAR.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.