„Apropierea”, documentarul care vorbește despre problema abuzului sexual asupra minorilor, din 19 mai în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/apropierea-documentarul-care-vorbeste-despre-problema-abuzului-sexual-asupra-minorilor-din-19-mai-in-cinematografe/

Recent nominalizat la Premiile GOPO 2023 pentru categoria „Cel mai bun film documentar”, APROPIEREA / TOO CLOSE a ajuns în sălile de cinema din ţară, începând cu data de 19 mai 2023.

Un articol de Petre Ivan|23 mai 2023

După ce a beneficiat de proiecții simultane în cinematografele din toată rețeaua Cinema City din România, ca parte principala a campaniei de conștientizare împotriva abuzului sexual asupra minorilor, documentarul regizat de de Botond Püsök urmează să intre și în programarea unor cinematografe de artă din București și țară. De asemenea, filmul poate fi văzut și în selecția Festivalului de Film European care se desfășoară luna aceasta.

Filmul spune povestea Andreei, o mamă singură, care luptă cu disperare pentru a-și proteja fiica de trauma cauzată de un abuz sexual. Filmul reușește să capteze emoțiile devastatoare ale izolării și obligă privitorul să examineze rolul comunității.

Obiectivul echipei creative a filmului documentar APROPIEREA/TOO CLOSE a fost acela de a porni o discuție la nivel național care să implice și să ajungă în cât mai multe medii și la cât mai mulți oameni, ceea ce a atras după sine campania de conștientizare la nivel național împotriva abuzului asupra minorilor.

În București, filmul APROPIEREA / TOO CLOSE poate fi regăsit în programul de proiecții al cinematografelor Elvire Popescu, Union și al Muzeului Țăranului Român, în Timișoara la Cinema Victoria, iar în Miercurea Ciuc la Cinematograful Csíki Mozi.

Festivalul Filmului European, ajuns la ediția cu numărul 27, aduce unele dintre cele mai bune titluri ale cinematografiei europene ale momentului în șase orașe din țară. Așa se face că publicul din București, Timișoara, Oravița, Curtea de Argeș, Gura Humorului și Botoșani va avea ocazia să vadă în premieră națională filme premiate la Berlin, Veneția, Sundance sau Locarno, multe din ele lansate chiar anul acesta. În data de 19 mai, APROPIEREA / TO CLOSE va putea fi urmărit de spectatorii festivalului din Curtea de Argeș, Botoșani și Gura Humorului.

Documentarul ne aduce aproape de o mamă care construiește de una singură o viață mai sigură pentru cei doi copii ai ei, după ce fostul ei partener a fost închis pentru abuzul sexual comis asupra fiicei sale minore. Cu toate acestea, eforturile ei sunt constant puse la încercare de mica și conservatoarea comunitate din Transilvania, în care trăiește. Majoritatea sătenilor îi susțin deschis pe fostul ei partener și pe familia sa prestigioasă și nu cred că bărbatul a comis fapta pentru care a fost condamnat, acuzându-le pe Andrea și pe fiica ei că au lansat acuzații false împotriva lui. Când află vestea că bărbatul va fi eliberat înainte de termen, Andrea este nevoită să lupte împotriva mentalității comunității în care trăiește, pentru a-și proteja copiii și pentru a se vindeca de traumele trecutului.

Filmul reușește să facă vizibile, chiar palpabile, disperarea și furia Andreei, deruta care o cuprinde în fața microcosmosului ostil al satului și a unui sistem de justiție indulgent față de abuzurile sexuale și lipsit de empatie față de victime. Totodată ne arată și resursele nebănuite pe care Andrea le găsește în ea însăși pentru a-și apăra familia.

„Andrea ar putea să fie mama oricărui copil, fiica ei ar putea să fie prietena, colega de clasă a oricărui copil. Dacă relaționăm cu ele prin sentimente de bază, cum ar fi iubirea și empatia, le putem fi alături în lupta lor pentru o nouă viață. Mă simt norocos că și personajele mele au simțit această dorință, de a-și spune povestea în acest fel și că, astfel, camera de filmat a devenit o parte a procesului lor de vindecare. – „, a mărturisit regizorul Botond Püsök.

Statisticile arată că unul din cinci copii cade pradă violului sau agresiunilor sexuale, iar adesea agresorul este o persoană din anturajul apropiat (59% cunoscuți, 34% membri ai familiei, doar 7% necunoscuți. Din acest motiv, multe cazuri tind să nu fie niciodată raportate, pentru că victimele se tem și le este rușine. Din nefericire, sistemul judiciar întârzie să facă dreptate celor abuzați, fapt care îngreunează ca trauma să fie vindecată.

 

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.