Arabia Saudită, înscrisă pentru prima dată în cursa pentru Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/arabia-saudita-inscrisa-pentru-prima-data-in-cursa-pentru-oscar/

Arabia Saudită, o ţară în care cinematografele sunt interzise, s-a înscris pentru prima dată în cursa pentru câştigarea Oscarului pentru cel mai bun film străin.

Un articol de Andrada Văsii|16 septembrie 2013

Arabia Saudită, o ţară în care cinematografele sunt interzise, s-a înscris pentru prima dată în cursa pentru câştigarea Oscarului pentru cel mai bun film străin, propunând pentru gala din martie 2014 pelicula ,,Wadjda”, un film al regizoarei Haifaa Al-Mansour.

,,Lungmetrajul «Wadja» va reprezenta Arabia Saudită la Oscarul pentru cel mai bun film străin, fapt care reprezintă o premieră pentru regatul nostru”, a declarat Sultan Al-Bazie, directorul comitetului oficial de selecţie şi preşedintele Asociaţiei Saudite pentru Artă şi Cultură, informează AFP.

El a subliniat faptul că decizia a fost luată ,,după succesele obţinute de acest film şi de regizoarea lui în mai multe festivaluri internaţionale”.

,,Wadjda”, filmul de debut al cineastei saudite, a obţinut premiul pentru cel mai bun lungmetraj arab la Festivalul de Film din Dubai, premiul France Culture Cinéma – o categorie paralelă a Festivalului de la Cannes – şi a fost ovaţionat la Veneţia.

Arabia Saudită – o lume a misterelor

Pelicula prezintă povestea unei fetiţe rebele, al cărei vis este de a avea o bicicletă, încălcând astfel un tabu social în acest regat ultraconservator în care femeile sunt private de multe drepturi.

Haifaa Al-Mansour, în vârstă de 38 de ani, absolventă a Universităţii americane din Cairo şi a Universităţii din Sydney, şi-a asumat multe riscuri filmând acest lungmetraj la Riad.

Regizoarea a filmat dintr-o camionetă, departe de privirile trecătorilor, coordonându-şi actorii cu ajutorul unui sistem talkie-walkie. Tânăra actriţă Waad Mohammed, interpreta eroinei Wadja din film, a obţinut premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Dubai.

Arabia Saudita

Lungmetrajul «Wadja» va reprezenta Arabia Saudită la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Filmul ,,Wadjda” a fost lansat în Franţa şi în Statele Unite ale Americii, dar nu va fi proiectat în Arabia Saudită unde, la presiunea islamiştilor conservatori, cinematografele şi celelalte forme de divertisment sunt interzise.

Arabia Saudită este singura ţară din lume în care femeile sunt obligate să poarte voalul musulman în permanenţă, nu au dreptul să conducă automobilul şi trebuie să fie întotdeauna însoţite de un bărbat din familiile lor atunci când călătoresc sau ies în oraş, notează Mediafax.

În primăvara acestui an, poliţia religioasă din această ţară a anunţat totuşi că femeile saudite pot să meargă pe bicicletă în parcurile publice, „cu condiţia de a purta abaya (tradiţionala rochie neagră lungă) şi de a fi însoţite de un bărbat din familiile lor”.

Ceremonia de decernare a premiilor Oscar din 2014 va avea loc pe 2 martie la Los Angeles.

Foto credit: Cinemagia

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.