ARC lansează ediția a patra a Rezidenței FemArt pentru femeile cineast
https://www.ziarulmetropolis.ro/arc-lanseaza-editia-a-patra-a-rezidentei-femart-pentru-femeile-cineast/

Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC) anunţă lansarea pe 10 mai a Concursului de proiecte Rezidenţa FemArt 2021, pentru selecţia proiectelor de lungmetraj a cinci cineaste aflate la început de carieră.

Un articol de Liliana Matei|7 aprilie 2021

Programul face parte dintr-un proiect amplu al asociației, FemArt Film Fest, dedicat femeilor cineast, ajuns anul acesta la cea de a patra ediție.

Concursul organizat de ARFC se adresează tuturor absolventelor unei facultăți de film de naționalitate română sau cu rezidența în România, care au scris, realizat sau produs până în prezent cel puțin un film de scurtmetraj (scenariste, regizoare sau producătoare) și se află în stadiul de dezvoltare cu primul sau al doilea film de lungmetraj.

Tematica Rezidenței FemArt 2021 urmărește promovarea filmelor care propun forme novatoare sau aparțin genului fantastic și reprezintă un prim demers în inițierea unei platforme pentru dezvoltarea formala a genurilor si limbajului cinematografic. O altă condiție pentru participarea la concursul de proiecte este ca, în momentul aplicației, canditatele să aibă scris deja un draft de scenariu sau un treatment de minimum 12 pagini pentru un lungmetraj.

„La a patra ediție, venim cu noutăți: Rezidența FemArt 2021 lansează posibilitatea înscrierii și pentru scenariste sau producătoare, nu numai pentru regizoare. Anticipăm vremurile ce vin și punem focus pe filme ce propun forme cinematografice novatoare sau care aparțin genului fantastic. Arta cinematografică este în transformare, ca și realitatea ce ne înconjoară, iar percepția noastră și tehnologia capătă noi dimensiuni. Pentru aceasta rezidență dorim să stimulăm scrierea de proiecte; ne dorim echipe mixte – poate fi selecționat, de exemplu, proiectul unui regizor dacă este scris sau produs de o femeie; dorim să susținem avangarda, să fim printre cei care ajută filmele zilei de mâine să prindă formă. Mulțumim din nou AFCN, precum și partenerilor care ne însoțesc în acestă aventură”, spune Anca Damian, fondatoare ARFC.

Rezidența FemArt va include o săptămână intensivă de lucru cu specialiști, dar și o serie de evenimente conexe, precum proiecții de film, masterclass-uri și sesiuni de pitching care vor avea loc la începutul lunii octombrie 2021 la București. La finalul acestei perioade, vor fi acordate alte trei premii: o bursă în valoare de 1.750 de euro, o bursă de tip consultanță de scenariu și una de participare la o platforma internațională de co-producție.

Înscrierile pentru Concursul de proiecte Rezidența FemArt se vor primi în perioada 10 mai – 30 iunie 2021, prin completarea și depunerea unui dosar online. Informații privind conținutul dosarului de înscriere, precum și alte detalii vor fi publicate pe website-ul organizației  www.arfc.ro, începând cu data de 10 mai 2021.

În luna august 2021, în urma analizării tuturor proiectelor primite, juriul va desemna cinci finaliste care vor lua parte la o săptămână intensivă de lucru pentru dezvoltarea proiectului pe care l-au trimis în concurs. Printre criteriile de evaluare ale proiectelor se numără calitatea aplicației evaluată prin analiza filmului/filmelelor realizate anterior, importanța temei pentru contemporaneitate, originalitatea subiectului, potențialul artistic, dar și textul scenariului, care ar trebui să ofere premisele unui film personal, de autor.

Câștigătoarele vor lucra alături de nume importante din cinematografie românească și internațională și vor participa la diferite ateliere și proiecții de film, dezvoltându-și, astfel, abilitățile profesionale.

Rezidența FemArt este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), realizat cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România și Aparte Film, în parteneriat cu Institutul Francez din România și cu Art No More – Premiile Sofia Nădejde.

Parteneri media: AGERPRES, Bookhub, București FM, CAȚAVENCII, E-Zeppelin, Fashion Premium Magazine, IQAds, Modernism, MovieNews, Observator Cultural, Radio Romania Cultural, Revista Psychologies, Spot Media, Suplimentul de cultură, Ziarul Metropolis, Zile și Nopti

Interfață grafică – Virginia Mori

*

Asociația Română a Femeilor în Cinema susține egalitatea de gen și șanse în industria cinematografică prin sprijinul acordat regizoarelor de film aflate la început de carieră, promovarea creațiilor acestora și facilitarea schimbului de experiență cu specialiști din industrie.

În anul 2020, cinci cineaste aflate la început de carieră au participat în perioada 28 septembrie – 3 octombrie la a treia ediție a programului Rezidența FemArt – o săptămână intensivă și interactivă de training și mentorat. Tinerele regizoare Gabriela Forfotă, Alina Șerban, Carmen Tofeni, Ana Țăran și Andreea Vălean, coordonate de Geoffroy Grison – specialist și consultant în scenarii – au beneficiat de peste 13 sesiuni interactive de lucru alături de nume consacrate din cinematografia românească și internațională, pentru a-și dezvolta scenariile de lung metraj.

Ediția Rezidența FemArt 2020 a fost nominalizată de AFCN la Premiul pentru incluziune socială și dialog intercultural pentru inițiative culturale care au implicat grupuri minoritare și/sau categorii defavorizate.

 

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.