ARCUB prezintă „Dublul”, expoziție semnată de pictorul Gili Mocanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/arcub-prezinta-dublul-expozitie-semnata-de-pictorul-gili-mocanu/

Expoziţia intitulată „DUBLUL” a pictorului român Gili Mocanu va fi vernisată miercuri, 18 iulie, la ARCUB, putând fi vizitată până în data de 24 august, zilnic, între orele 14:00 şi 22:00. Intrarea este liberă.

Un articol de Liliana Matei|8 iulie 2018

Un nume influent în arta contemporană românească, Gili Mocanu expune pentru prima oară la ARCUB, în cea de-a treia expoziție din cadrul programului expozițional 2018. „Veți vedea că această filosofie de viață este una pesimistă, care pune în evidență prizonieratul sufletului și drama situației lui existențiale. Este pentru prima oară când seria lucrărilor duble sunt expuse într-o developare ceva mai extinsă”, explică Dan Popescu.

 Seria „DUBLUL” este o desfășurare a unei obsesii stilistice mai vechi a lui Gili Mocanu. Aceste lucrări nu sunt o simplă serialitate, au sens în regimul său filosofic. În mai toate lucrările din această serie se poate observa un efort de sinteză, o încercare modernă de a face dintr-o imagine plastică un simbol. În proiectul ”DUBLUL”, cele două secvențe ale aceluiași simbol sunt redate cromatic prin rece și cald, ca o soluție practică la o dilemă de atelier ce ține de insistența pe un anumit subiect.

 „La Gili, lucrul acesta este rezolvat printr-o reducție de tipul ‘briciului lui Ockham’ care susține că entitățile nu necesită o multiplicare mai mare decât este necesar”. (Dan Popescu)

Cine este Gili Mocanu?

Artist plastic, muzician și poet român, Gili Mocanu obține în 2000 masterul la Universitatea Națională de Arte București cu expoziția „Gili a murit”. Un an mai târziu fondează împreună cu un grup de artiști și critici Galeria de Interese, actuala Galeria Posibilă. Expune la muzee și galerii de artă din țară, din Germania, Austria, America, Portugalia și Estonia, iar în 2004 primește Premiul Margareta Sterian pentru creație plastică din partea Muzeului Național de Artă a României. Un an mai târziu este nominalizat la finala internațională Premiul Henkel CEE pentru Artă din Viena.

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

26
/06
/20

În noaptea din 27 spre 28 iunie 1916 în casa lui din Bucureşti, de pe strada Mendeleev, Ștefan Luchian trăia ultimele clipe dintr-o lungă agonie. Pe şevalet, se afla ultima lui creaţie rămasă neterminată: un chip de femeie.

09
/06
/20

Sâmbătă, 13 iunie, de Ziua Porților Deschise, Fundația Calea Victoriei vine în vizită la tine! Și aduce în dar demo-uri gratuite la cele mai îndrăgite cursuri din program, reduceri care durează un weekend întreg, lectori simpatici și o mulțime de alți oameni care au aceleași pasiuni ca tine.

03
/06
/20

Muzeul Naţional Cotroceni vine în întâmpinarea publicului pasionat de artă şi istorie, reluând din data de 2 iunie 2020 şi activitatea expoziţională. Un proiect cultural valoros, expoziția „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”, este inclus de astăzi în circuitul de vizitare al muzeului.

29
/05
/20

Cu ocazia Centenarului Paul Celan, Primăria Muncipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria prin Forumul Cultural Austriac București și Facultatea de Litere din București, Secția Germanistică, au realizat expoziția CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern.

21
/05
/20

Eros Di Prima, arhitect și fondatorul Asociației Culturale Creative Spaces din Italia, ne vorbește despre importanța adaptării artei la schimbările actuale.

20
/05
/20

Istoria capitalei Germaniei de astăzi se leagă direct de dezvoltarea rapidă a Prusiei în secolul al XVIII-lea. Orice Mare Putere europeană avea nevoie de a se afirma simbolic în raport cu celelalte monarhii de pe continent, fiecare investind în măreția orașului său capitală.