Arhitectură sustenabilă, cu Sheila Sri Prakash, la Garantat 100%
https://www.ziarulmetropolis.ro/arhitectura-sustenabila-cu-sheila-sri-prakash-la-garantat-100/

Este una dintre „cele mai influente 100” personalităţi în arhitectură la nivel global . Cătălin Ştefănescu stă de vorbă cu arhitecta Sheila Sri Prakash duminică, la Garantat 100% . Pe 23 aprilie, de la 23.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Un articol de Liliana Matei|22 aprilie 2017

A înfiinţat propriul studio de arhitectură – Shilpa Arhitects – în Chennai în 1979, fiind una dintre primele femei din India care a reuşit în acest domeniu. Sheila Sri Prakash este acum o personalitate recunoscută la nivel mondial, un lider global în domeniul arhitecturii sustenabile, abordând un design adaptat la factorii de mediu şi elemente de planificare sensibile la contextul sociologic.

Experienţa de 35 de ani a arhitectei se traduce astăzi prin The Muse, studioul de design global al biroului său, Shilpa Architects Planners and Designers.

„Iau foarte în serios rolul meu ca architect pentru că toate gândurile şi acţiunile mele sunt menite să influenţeze pe termen lung lumea, societatea şi planeta. Caut să ating astfel, prin design, o sustenabilitate holistică”, subliniază arhitecta de renume mondial, care, duminică, este invitata lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%. Ediţia poate fi urmărită pe 23 aprilie, de la 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

„Spaţiul poate influenţa calitatea vieţii. Designul indo-central evoluează din înţelegerea empirică a culturii noastre, a valorilor noastre familiale şi a modului nostru de viaţă. Aplecarea la ethosul local este foarte importantă în proiectarea unor spaţii care să comunice mai departe cu utilizatorii”, mai crede invitata lui Cătălin Ştefănescu.

Sheila Sri Prakash a fost speaker al Conferinţei Bloomberg’s Brainstorm Green, dar şi la Global Green Summit în Singapore, la Design Summit în Milano, la Forumul de Design din Kuala Lumpur, la Tokyo Chapter al Institutului American al Arhitecşilor şi la 361 Degrees în Mumbai. Fiind invitată de Primul Ministru al Marii Britanii David Cameron, eforturile acesteia s-au concentrat pentru a spori gradul de sustenabilitate al infrastructurii Olimpiadei din Londra 2012. A condus, de asemenea, o comisie de experţi internaţionali formulând recomandările pentru Summitul UN Rio+20 din Brazilia.

Arhitectei i-a fost oferit premiul Honorable Architect de către Institutul Indian al Arhitecţilor (IIA). A fost inclusă în Top 50 al celor mai influente nume din arhitectură şi design de către revista Architectural Digest pentru „moştenirea formidabilă pe care aceasta o lasă urmaşilor şi pentru activitatea inspiraţională care modelează societăţi, nu doar clădiri sau oraşe.” A fost de asemenea desemnată una dintre cele „100 cele mai influente” personalităţi în arhitectură din întreaga lume de către jurnalul italian de design Il Giornale dell’Architettura.

multi-faith-center---1_67411500

Multi Faith Center

„Efortul nostru este acela de a încuraja tinerii prin artă, design şi sculptură să adopte un comportament sustenabil. Exerciţiul de a crea cu ei instalaţii şi sculpturi din conserve, sticle şi frunze uscate a fost un element revelator pentru cei care ne vizitează”, spunea arhitecta la lansarea activităţilor în cadrul Reciprocity Wave – o mişcare artistică ce atrage atenţia asupra unor probleme presante de natură socială şi ecologică.

Sheila Sri Prakash a studiat la Anna University School of Architecture and Planning şi a urmat ulterior programul Executive Education în cadrul Graduate School of Design a Universităţii Harvard. Experienţa ei în arhitectură este completată de cea în cadrul artelor performative, Sheila Sri Prakash fiind în acelaşi timp dansatoare, muzician şi sculptor. Duminică, 23 aprilie, Sheila Sri Prakash vine la Garantat 100% pentru a ne vorbi despre arhitectura sustenabilă, dar şi despre cum reuşeşte o femeie din India să răzbată în domeniul arhitecturii.

Sheila Sri Praash a fost prezentă în ţara noastră în luna martie, la SHARE Forumul Internaţional de Arhitectură şi Inginerie Bucureşti 2017 / Arhitectura ca practică socio-culturală pentru sustenabilitate. Atunci a acceptat invitaţia lui Cătălin Ştefănescu de vorbi fanilor emisiunii Garantat 100%. Interviul acordat de arhitecta indiană poate fi urmărit la TVR 1, TVR HD şi TVR+ duminică, 23 aprilie, de la ora 23.00.

Despre Garantat 100%: Le-a dat garanţii la fiecare ediţie, iar după 17 ani, telespectatorii o recunosc drept una dintre cele mai de succes emisiuni culturale. Cătălin Ştefănescu prezintă la TVR 1 „felul nostru de a face televiziunea”: Garantat 100%. Întreaga colecţie a emisiunilor Garantat 100% poate fi vizionată şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro. Telespectatorii pot interacţiona cu echipa emisiunii şi pe contul de Facebook Garantat 100%.

 

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.