Aristotel, omagiat de UNATC „I.L.Caragiale” București
https://www.ziarulmetropolis.ro/aristotel-omagiat-de-unatc-i-l-caragiale-bucuresti/

Facultatea de Teatru a UNATC „I.L.Caragiale” Bucureşti, omagiază, asemenea instituţiilor de educaţie şi cultură din întreaga lume, figura emblematică a unuia dintre cei mai mari gânditori ai istoriei omenirii: Aristotel. De aceea, cu ocazia împlinirii a 2400 ani de la naşterea Stagiritului, UNATC organizează în perioada 15-16 decembrie 2016, Seminarul Exploratoriu cu temaAristotel 2400 – Teatru şi Pedagogie. Abordare interdisciplinară.

Un articol de Petre Ivan|9 Decembrie 2016

Proiect al Masterului de Pedagogie Teatrală în colaborare cu Departamentul de Studii Doctorale, evenimentul se dorește a fi o inițiativă de dezvoltare a studiilor de poetică și retorică din perspectivă pedagogică, în spiritul interdisciplinar al întemeietorului Lyceum-ului.

În cadrul Seminarului vor avea loc diverse activități, precum: lecții deschise publicului, coordonate de către profesori ai facultății; alocuțiuni ale profesorilor invitați, ce se vor încadra în tema propusă, precum șiun atelier susținut de o echipă de profesori de la Central School of Speech and Drama University of London, care îmbină în metoda de lucru, idei de sorginte aristoteliană și tehnici de teatru-dans ce aparțin lui Rudolf Laban.

Echipa de cercetare din Anglia este formată din: dr. Kiki Selioni, împreună cu asistențiiAlexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis. Lor li se adaugă profesoruldr. Tilemachos Moudatsakis, de la Universitatea din Creta, care va susține un workshop de Educația Vorbirii Scenice, bazată pe pasaje din Poetica lui Aristotel.Prezența profesorilor din străinătate este inițiată și finanțată prin proiectul UNATC Junior(manager proiect: lector univ.dr. Bogdana Darie; asistenți: drd. Romina Sehlanec, master Andreea Jicman) și cofinanțată de ICR.

Pe 15 decembrie, vor susține prezentări din partea UNATC: conf.univ.dr. Nicolae Mandea, Rector, conf.univ.dr. Carmen Stanciu și conf.univ.dr. Liviu Lucaci. De asemenea, vor participa profesori invitațide la alte universități: prof.univ.dr. Mihaela Pop, conf.univ.dr. Sebastian Grama și drd. Oana Șerban de la Universitatea București și lector univ.dr. Alexandru Ștefănescu de la Universitatea Dimitrie Cantemir. Susțin apoi atelier Dr. Kiki Selioni, alături de cei doi asistenți, Alexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis, pe tema „Laban – Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului”, și Dr. Tilemachos Moudatsakis, despre.

Pe 16 decembrie, prof.dr. invitat Tilemachos Moudatsakis va susține atelierul „Fonetică – Educarea vorbirii pentru actor prin intermediul Poeticii lui Aristotel”, urmat de continuarea atelierului din ziua anterioară condus de echipa de profesori greci invitați. Seminarul se încheie cu performing lecture „arisTOTacum” coordonat de prof.univ.dr. Dan Vasiliu: un eveniment interactiv, multimedia, rod al activității unor doctoranzi de perspectivă (inclusiv pedagogică), reprezentând o producție multidisciplinară-model a Școlii Doctorale UNATC.unatc

„Proiectul urmărește definirea unor noi zone de cercetare teoretică, artistică și pedagogică din dorința de a continua, în viitor, procesul de cercetare avansată în domeniile teatrului, educației și comunicării sociale, în concordanță cu evoluțiile și tendințele internaționale”, menționeazăconf.univ.dr. Nicolae Mandea, Rector UNATC.

Studenții aflați în ciclul de licență sau master la specializarea de Arta Actorului, Pedagogie Teatrală, Regie, profesorii universitari din facultățile de teatru și profesioniștii din domeniul teatral pasionați de studiul universului aristotelian, sunt așteptați la SeminarulAristotel 2400 – Teatru și Pedagogie. Abordare interdisciplinară,în zilele de 15-16 decembrie 2016, de la ora 09.00, la Sala Ileana Berlogea, din cadrul UNATC „I.L.Caragiale” București.

***

Facultatea de Teatru își asumă misiunea de a pregăti, la un înalt nivel profesional, artiști din domeniul teatrului, capabili de perfecționare nelimitată. Programele de pregătire reflectă interesul pentru valorile clasice ale teatrului și pentru interdisciplinaritatea specifică artei contemporane.

Studenții sunt stimulați să cerceteze în echipă, să experimenteze formule de lucru diferite, să înțeleagă spectacolul de teatru ca pe un fenomen social cu rol de schimbare în lumea contemporană. Laboratorul de creaţie are un loc central în cadrul Facultății de Teatru, oferind cadrul necesar pentru formarea unei gândiri libere, critice, dinamice.Puteți accesa linkul departamentului de Teatru a UNATC „I.L.Caragiale”: http://unatc.ro/teatru/index.php

Adresa U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”: Strada Matei Voievod, nr. 75-77, sector 2, Bucureşti.

* * *

Program

15 decembrie 2016

09.00-9.30. Deschidere. Conf.univ.dr. Nicolae Mandea, Rector UNATC – „Noul aristotelism poetic al epocii digitale – un concept pentru CINETic”

09.30-11.00. Prezentări

Conf.univ.dr. Carmen Stanciu, Facultatea de Teatru, UNATC – „Aristotel și misterioasa carte pierdută”

Prof.univ.dr. Mihaela Pop, Facultatea de Filosofie, UNIBUC – „Actualitatea conceptului de mimesis”

Conf.univ.dr. Sebastian Grama, Facultatea de Filosofie, UNIBUC – „Accidente de circulație a ideilor filosofice”

11.00-11.15. Pauză

11.15-12.45. Prezentări

Lector.univ.dr. Alexandru Ștefănescu, Universitatea Dimitrie Cantemir –„Aristotel și contemporanii săi – o dispută vie asupra «celei mai bune dintre retoricile posibile»”

Drd. Oana Șerban, Universitatea din București – „Cum este posibilă o retorică a istoriei omului dorinței?”

Conf.univ.dr. Liviu Lucaci, Facultatea de Teatru, UNATC –„Aristotel, profesor de actorie”

12.45-13.00. Pauză

13.00-15.00. Seminar Dr. Kiki Selioni, Central School of Drama and Speech University of London – „Laban-Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului”.

15.00-16.00. Pauză de masă

16.00-19.00. Atelier susținut de Prof.invitatDr. Kiki Selioni și asistenții Alexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis, pe tema „Laban-Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului” cu studenți specializarea licență și master.

16decembrie 2016

09.00-12.00. Atelier condus de Prof. invitat Tilemachos Moudatsakis, pe tema „Fonetică – Educarea vorbirii pentru actor prin intermediul Poeticii lui Aristotel” cu studenți de la specializarea licență și master UNATC

12.00-12.15. Pauză

12.15-15.15. Atelier susținut de Prof. invitatDr. Kiki Selioni și asistenții Alexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis, pe tema „Laban-Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului” cu studenți specializarea licență și master

15.15-16.00 – Pauză de masă

16.00-18.00. Performing lecture coordonată de Prof.univ.dr. Dan Vasiliu – „arisTOTacum”

Prezența profesorilor din străinătate este inițiată și finanțată prin proiectul UNATC Junior (manager proiect: lector univ.dr. Bogdana Darie; asistenți: drd. Romina Sehlanec, master Andreea Jicman) și cofinanțată de ICR.

UNATC Junior este un proiect-pilot de implementare a Artei Teatrului în educație finanțat de MENCS, prin programul FDI 2016

14
/12
/18

The Cure, Radiohead şi Def Leppard, printre  cei şapte artişti care vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame.. Lista anunţată cuprinde trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies, dar şi pe cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks. Ceremonia de includere a celor şapte va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

Page 1 of 76612345...102030...Last »