Aristotel, omagiat de UNATC „I.L.Caragiale” București
https://www.ziarulmetropolis.ro/aristotel-omagiat-de-unatc-i-l-caragiale-bucuresti/

Facultatea de Teatru a UNATC „I.L.Caragiale” Bucureşti, omagiază, asemenea instituţiilor de educaţie şi cultură din întreaga lume, figura emblematică a unuia dintre cei mai mari gânditori ai istoriei omenirii: Aristotel. De aceea, cu ocazia împlinirii a 2400 ani de la naşterea Stagiritului, UNATC organizează în perioada 15-16 decembrie 2016, Seminarul Exploratoriu cu temaAristotel 2400 – Teatru şi Pedagogie. Abordare interdisciplinară.

Un articol de Petre Ivan|9 decembrie 2016

Proiect al Masterului de Pedagogie Teatrală în colaborare cu Departamentul de Studii Doctorale, evenimentul se dorește a fi o inițiativă de dezvoltare a studiilor de poetică și retorică din perspectivă pedagogică, în spiritul interdisciplinar al întemeietorului Lyceum-ului.

În cadrul Seminarului vor avea loc diverse activități, precum: lecții deschise publicului, coordonate de către profesori ai facultății; alocuțiuni ale profesorilor invitați, ce se vor încadra în tema propusă, precum șiun atelier susținut de o echipă de profesori de la Central School of Speech and Drama University of London, care îmbină în metoda de lucru, idei de sorginte aristoteliană și tehnici de teatru-dans ce aparțin lui Rudolf Laban.

Echipa de cercetare din Anglia este formată din: dr. Kiki Selioni, împreună cu asistențiiAlexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis. Lor li se adaugă profesoruldr. Tilemachos Moudatsakis, de la Universitatea din Creta, care va susține un workshop de Educația Vorbirii Scenice, bazată pe pasaje din Poetica lui Aristotel.Prezența profesorilor din străinătate este inițiată și finanțată prin proiectul UNATC Junior(manager proiect: lector univ.dr. Bogdana Darie; asistenți: drd. Romina Sehlanec, master Andreea Jicman) și cofinanțată de ICR.

Pe 15 decembrie, vor susține prezentări din partea UNATC: conf.univ.dr. Nicolae Mandea, Rector, conf.univ.dr. Carmen Stanciu și conf.univ.dr. Liviu Lucaci. De asemenea, vor participa profesori invitațide la alte universități: prof.univ.dr. Mihaela Pop, conf.univ.dr. Sebastian Grama și drd. Oana Șerban de la Universitatea București și lector univ.dr. Alexandru Ștefănescu de la Universitatea Dimitrie Cantemir. Susțin apoi atelier Dr. Kiki Selioni, alături de cei doi asistenți, Alexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis, pe tema „Laban – Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului”, și Dr. Tilemachos Moudatsakis, despre.

Pe 16 decembrie, prof.dr. invitat Tilemachos Moudatsakis va susține atelierul „Fonetică – Educarea vorbirii pentru actor prin intermediul Poeticii lui Aristotel”, urmat de continuarea atelierului din ziua anterioară condus de echipa de profesori greci invitați. Seminarul se încheie cu performing lecture „arisTOTacum” coordonat de prof.univ.dr. Dan Vasiliu: un eveniment interactiv, multimedia, rod al activității unor doctoranzi de perspectivă (inclusiv pedagogică), reprezentând o producție multidisciplinară-model a Școlii Doctorale UNATC.unatc

„Proiectul urmărește definirea unor noi zone de cercetare teoretică, artistică și pedagogică din dorința de a continua, în viitor, procesul de cercetare avansată în domeniile teatrului, educației și comunicării sociale, în concordanță cu evoluțiile și tendințele internaționale”, menționeazăconf.univ.dr. Nicolae Mandea, Rector UNATC.

Studenții aflați în ciclul de licență sau master la specializarea de Arta Actorului, Pedagogie Teatrală, Regie, profesorii universitari din facultățile de teatru și profesioniștii din domeniul teatral pasionați de studiul universului aristotelian, sunt așteptați la SeminarulAristotel 2400 – Teatru și Pedagogie. Abordare interdisciplinară,în zilele de 15-16 decembrie 2016, de la ora 09.00, la Sala Ileana Berlogea, din cadrul UNATC „I.L.Caragiale” București.

***

Facultatea de Teatru își asumă misiunea de a pregăti, la un înalt nivel profesional, artiști din domeniul teatrului, capabili de perfecționare nelimitată. Programele de pregătire reflectă interesul pentru valorile clasice ale teatrului și pentru interdisciplinaritatea specifică artei contemporane.

Studenții sunt stimulați să cerceteze în echipă, să experimenteze formule de lucru diferite, să înțeleagă spectacolul de teatru ca pe un fenomen social cu rol de schimbare în lumea contemporană. Laboratorul de creaţie are un loc central în cadrul Facultății de Teatru, oferind cadrul necesar pentru formarea unei gândiri libere, critice, dinamice.Puteți accesa linkul departamentului de Teatru a UNATC „I.L.Caragiale”: http://unatc.ro/teatru/index.php

Adresa U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”: Strada Matei Voievod, nr. 75-77, sector 2, Bucureşti.

* * *

Program

15 decembrie 2016

09.00-9.30. Deschidere. Conf.univ.dr. Nicolae Mandea, Rector UNATC – „Noul aristotelism poetic al epocii digitale – un concept pentru CINETic”

09.30-11.00. Prezentări

Conf.univ.dr. Carmen Stanciu, Facultatea de Teatru, UNATC – „Aristotel și misterioasa carte pierdută”

Prof.univ.dr. Mihaela Pop, Facultatea de Filosofie, UNIBUC – „Actualitatea conceptului de mimesis”

Conf.univ.dr. Sebastian Grama, Facultatea de Filosofie, UNIBUC – „Accidente de circulație a ideilor filosofice”

11.00-11.15. Pauză

11.15-12.45. Prezentări

Lector.univ.dr. Alexandru Ștefănescu, Universitatea Dimitrie Cantemir –„Aristotel și contemporanii săi – o dispută vie asupra «celei mai bune dintre retoricile posibile»”

Drd. Oana Șerban, Universitatea din București – „Cum este posibilă o retorică a istoriei omului dorinței?”

Conf.univ.dr. Liviu Lucaci, Facultatea de Teatru, UNATC –„Aristotel, profesor de actorie”

12.45-13.00. Pauză

13.00-15.00. Seminar Dr. Kiki Selioni, Central School of Drama and Speech University of London – „Laban-Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului”.

15.00-16.00. Pauză de masă

16.00-19.00. Atelier susținut de Prof.invitatDr. Kiki Selioni și asistenții Alexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis, pe tema „Laban-Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului” cu studenți specializarea licență și master.

16decembrie 2016

09.00-12.00. Atelier condus de Prof. invitat Tilemachos Moudatsakis, pe tema „Fonetică – Educarea vorbirii pentru actor prin intermediul Poeticii lui Aristotel” cu studenți de la specializarea licență și master UNATC

12.00-12.15. Pauză

12.15-15.15. Atelier susținut de Prof. invitatDr. Kiki Selioni și asistenții Alexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis, pe tema „Laban-Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului” cu studenți specializarea licență și master

15.15-16.00 – Pauză de masă

16.00-18.00. Performing lecture coordonată de Prof.univ.dr. Dan Vasiliu – „arisTOTacum”

Prezența profesorilor din străinătate este inițiată și finanțată prin proiectul UNATC Junior (manager proiect: lector univ.dr. Bogdana Darie; asistenți: drd. Romina Sehlanec, master Andreea Jicman) și cofinanțată de ICR.

UNATC Junior este un proiect-pilot de implementare a Artei Teatrului în educație finanțat de MENCS, prin programul FDI 2016

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).