Aristotel, omagiat de UNATC „I.L.Caragiale” București
https://www.ziarulmetropolis.ro/aristotel-omagiat-de-unatc-i-l-caragiale-bucuresti/

Facultatea de Teatru a UNATC „I.L.Caragiale” Bucureşti, omagiază, asemenea instituţiilor de educaţie şi cultură din întreaga lume, figura emblematică a unuia dintre cei mai mari gânditori ai istoriei omenirii: Aristotel. De aceea, cu ocazia împlinirii a 2400 ani de la naşterea Stagiritului, UNATC organizează în perioada 15-16 decembrie 2016, Seminarul Exploratoriu cu temaAristotel 2400 – Teatru şi Pedagogie. Abordare interdisciplinară.

Un articol de Petre Ivan|9 decembrie 2016

Proiect al Masterului de Pedagogie Teatrală în colaborare cu Departamentul de Studii Doctorale, evenimentul se dorește a fi o inițiativă de dezvoltare a studiilor de poetică și retorică din perspectivă pedagogică, în spiritul interdisciplinar al întemeietorului Lyceum-ului.

În cadrul Seminarului vor avea loc diverse activități, precum: lecții deschise publicului, coordonate de către profesori ai facultății; alocuțiuni ale profesorilor invitați, ce se vor încadra în tema propusă, precum șiun atelier susținut de o echipă de profesori de la Central School of Speech and Drama University of London, care îmbină în metoda de lucru, idei de sorginte aristoteliană și tehnici de teatru-dans ce aparțin lui Rudolf Laban.

Echipa de cercetare din Anglia este formată din: dr. Kiki Selioni, împreună cu asistențiiAlexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis. Lor li se adaugă profesoruldr. Tilemachos Moudatsakis, de la Universitatea din Creta, care va susține un workshop de Educația Vorbirii Scenice, bazată pe pasaje din Poetica lui Aristotel.Prezența profesorilor din străinătate este inițiată și finanțată prin proiectul UNATC Junior(manager proiect: lector univ.dr. Bogdana Darie; asistenți: drd. Romina Sehlanec, master Andreea Jicman) și cofinanțată de ICR.

Pe 15 decembrie, vor susține prezentări din partea UNATC: conf.univ.dr. Nicolae Mandea, Rector, conf.univ.dr. Carmen Stanciu și conf.univ.dr. Liviu Lucaci. De asemenea, vor participa profesori invitațide la alte universități: prof.univ.dr. Mihaela Pop, conf.univ.dr. Sebastian Grama și drd. Oana Șerban de la Universitatea București și lector univ.dr. Alexandru Ștefănescu de la Universitatea Dimitrie Cantemir. Susțin apoi atelier Dr. Kiki Selioni, alături de cei doi asistenți, Alexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis, pe tema „Laban – Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului”, și Dr. Tilemachos Moudatsakis, despre.

Pe 16 decembrie, prof.dr. invitat Tilemachos Moudatsakis va susține atelierul „Fonetică – Educarea vorbirii pentru actor prin intermediul Poeticii lui Aristotel”, urmat de continuarea atelierului din ziua anterioară condus de echipa de profesori greci invitați. Seminarul se încheie cu performing lecture „arisTOTacum” coordonat de prof.univ.dr. Dan Vasiliu: un eveniment interactiv, multimedia, rod al activității unor doctoranzi de perspectivă (inclusiv pedagogică), reprezentând o producție multidisciplinară-model a Școlii Doctorale UNATC.unatc

„Proiectul urmărește definirea unor noi zone de cercetare teoretică, artistică și pedagogică din dorința de a continua, în viitor, procesul de cercetare avansată în domeniile teatrului, educației și comunicării sociale, în concordanță cu evoluțiile și tendințele internaționale”, menționeazăconf.univ.dr. Nicolae Mandea, Rector UNATC.

Studenții aflați în ciclul de licență sau master la specializarea de Arta Actorului, Pedagogie Teatrală, Regie, profesorii universitari din facultățile de teatru și profesioniștii din domeniul teatral pasionați de studiul universului aristotelian, sunt așteptați la SeminarulAristotel 2400 – Teatru și Pedagogie. Abordare interdisciplinară,în zilele de 15-16 decembrie 2016, de la ora 09.00, la Sala Ileana Berlogea, din cadrul UNATC „I.L.Caragiale” București.

***

Facultatea de Teatru își asumă misiunea de a pregăti, la un înalt nivel profesional, artiști din domeniul teatrului, capabili de perfecționare nelimitată. Programele de pregătire reflectă interesul pentru valorile clasice ale teatrului și pentru interdisciplinaritatea specifică artei contemporane.

Studenții sunt stimulați să cerceteze în echipă, să experimenteze formule de lucru diferite, să înțeleagă spectacolul de teatru ca pe un fenomen social cu rol de schimbare în lumea contemporană. Laboratorul de creaţie are un loc central în cadrul Facultății de Teatru, oferind cadrul necesar pentru formarea unei gândiri libere, critice, dinamice.Puteți accesa linkul departamentului de Teatru a UNATC „I.L.Caragiale”: http://unatc.ro/teatru/index.php

Adresa U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”: Strada Matei Voievod, nr. 75-77, sector 2, Bucureşti.

* * *

Program

15 decembrie 2016

09.00-9.30. Deschidere. Conf.univ.dr. Nicolae Mandea, Rector UNATC – „Noul aristotelism poetic al epocii digitale – un concept pentru CINETic”

09.30-11.00. Prezentări

Conf.univ.dr. Carmen Stanciu, Facultatea de Teatru, UNATC – „Aristotel și misterioasa carte pierdută”

Prof.univ.dr. Mihaela Pop, Facultatea de Filosofie, UNIBUC – „Actualitatea conceptului de mimesis”

Conf.univ.dr. Sebastian Grama, Facultatea de Filosofie, UNIBUC – „Accidente de circulație a ideilor filosofice”

11.00-11.15. Pauză

11.15-12.45. Prezentări

Lector.univ.dr. Alexandru Ștefănescu, Universitatea Dimitrie Cantemir –„Aristotel și contemporanii săi – o dispută vie asupra «celei mai bune dintre retoricile posibile»”

Drd. Oana Șerban, Universitatea din București – „Cum este posibilă o retorică a istoriei omului dorinței?”

Conf.univ.dr. Liviu Lucaci, Facultatea de Teatru, UNATC –„Aristotel, profesor de actorie”

12.45-13.00. Pauză

13.00-15.00. Seminar Dr. Kiki Selioni, Central School of Drama and Speech University of London – „Laban-Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului”.

15.00-16.00. Pauză de masă

16.00-19.00. Atelier susținut de Prof.invitatDr. Kiki Selioni și asistenții Alexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis, pe tema „Laban-Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului” cu studenți specializarea licență și master.

16decembrie 2016

09.00-12.00. Atelier condus de Prof. invitat Tilemachos Moudatsakis, pe tema „Fonetică – Educarea vorbirii pentru actor prin intermediul Poeticii lui Aristotel” cu studenți de la specializarea licență și master UNATC

12.00-12.15. Pauză

12.15-15.15. Atelier susținut de Prof. invitatDr. Kiki Selioni și asistenții Alexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis, pe tema „Laban-Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului” cu studenți specializarea licență și master

15.15-16.00 – Pauză de masă

16.00-18.00. Performing lecture coordonată de Prof.univ.dr. Dan Vasiliu – „arisTOTacum”

Prezența profesorilor din străinătate este inițiată și finanțată prin proiectul UNATC Junior (manager proiect: lector univ.dr. Bogdana Darie; asistenți: drd. Romina Sehlanec, master Andreea Jicman) și cofinanțată de ICR.

UNATC Junior este un proiect-pilot de implementare a Artei Teatrului în educație finanțat de MENCS, prin programul FDI 2016

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.