Aristotel, omagiat de UNATC „I.L.Caragiale” București
https://www.ziarulmetropolis.ro/aristotel-omagiat-de-unatc-i-l-caragiale-bucuresti/

Facultatea de Teatru a UNATC „I.L.Caragiale” Bucureşti, omagiază, asemenea instituţiilor de educaţie şi cultură din întreaga lume, figura emblematică a unuia dintre cei mai mari gânditori ai istoriei omenirii: Aristotel. De aceea, cu ocazia împlinirii a 2400 ani de la naşterea Stagiritului, UNATC organizează în perioada 15-16 decembrie 2016, Seminarul Exploratoriu cu temaAristotel 2400 – Teatru şi Pedagogie. Abordare interdisciplinară.

Un articol de Petre Ivan|9 decembrie 2016

Proiect al Masterului de Pedagogie Teatrală în colaborare cu Departamentul de Studii Doctorale, evenimentul se dorește a fi o inițiativă de dezvoltare a studiilor de poetică și retorică din perspectivă pedagogică, în spiritul interdisciplinar al întemeietorului Lyceum-ului.

În cadrul Seminarului vor avea loc diverse activități, precum: lecții deschise publicului, coordonate de către profesori ai facultății; alocuțiuni ale profesorilor invitați, ce se vor încadra în tema propusă, precum șiun atelier susținut de o echipă de profesori de la Central School of Speech and Drama University of London, care îmbină în metoda de lucru, idei de sorginte aristoteliană și tehnici de teatru-dans ce aparțin lui Rudolf Laban.

Echipa de cercetare din Anglia este formată din: dr. Kiki Selioni, împreună cu asistențiiAlexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis. Lor li se adaugă profesoruldr. Tilemachos Moudatsakis, de la Universitatea din Creta, care va susține un workshop de Educația Vorbirii Scenice, bazată pe pasaje din Poetica lui Aristotel.Prezența profesorilor din străinătate este inițiată și finanțată prin proiectul UNATC Junior(manager proiect: lector univ.dr. Bogdana Darie; asistenți: drd. Romina Sehlanec, master Andreea Jicman) și cofinanțată de ICR.

Pe 15 decembrie, vor susține prezentări din partea UNATC: conf.univ.dr. Nicolae Mandea, Rector, conf.univ.dr. Carmen Stanciu și conf.univ.dr. Liviu Lucaci. De asemenea, vor participa profesori invitațide la alte universități: prof.univ.dr. Mihaela Pop, conf.univ.dr. Sebastian Grama și drd. Oana Șerban de la Universitatea București și lector univ.dr. Alexandru Ștefănescu de la Universitatea Dimitrie Cantemir. Susțin apoi atelier Dr. Kiki Selioni, alături de cei doi asistenți, Alexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis, pe tema „Laban – Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului”, și Dr. Tilemachos Moudatsakis, despre.

Pe 16 decembrie, prof.dr. invitat Tilemachos Moudatsakis va susține atelierul „Fonetică – Educarea vorbirii pentru actor prin intermediul Poeticii lui Aristotel”, urmat de continuarea atelierului din ziua anterioară condus de echipa de profesori greci invitați. Seminarul se încheie cu performing lecture „arisTOTacum” coordonat de prof.univ.dr. Dan Vasiliu: un eveniment interactiv, multimedia, rod al activității unor doctoranzi de perspectivă (inclusiv pedagogică), reprezentând o producție multidisciplinară-model a Școlii Doctorale UNATC.unatc

„Proiectul urmărește definirea unor noi zone de cercetare teoretică, artistică și pedagogică din dorința de a continua, în viitor, procesul de cercetare avansată în domeniile teatrului, educației și comunicării sociale, în concordanță cu evoluțiile și tendințele internaționale”, menționeazăconf.univ.dr. Nicolae Mandea, Rector UNATC.

Studenții aflați în ciclul de licență sau master la specializarea de Arta Actorului, Pedagogie Teatrală, Regie, profesorii universitari din facultățile de teatru și profesioniștii din domeniul teatral pasionați de studiul universului aristotelian, sunt așteptați la SeminarulAristotel 2400 – Teatru și Pedagogie. Abordare interdisciplinară,în zilele de 15-16 decembrie 2016, de la ora 09.00, la Sala Ileana Berlogea, din cadrul UNATC „I.L.Caragiale” București.

***

Facultatea de Teatru își asumă misiunea de a pregăti, la un înalt nivel profesional, artiști din domeniul teatrului, capabili de perfecționare nelimitată. Programele de pregătire reflectă interesul pentru valorile clasice ale teatrului și pentru interdisciplinaritatea specifică artei contemporane.

Studenții sunt stimulați să cerceteze în echipă, să experimenteze formule de lucru diferite, să înțeleagă spectacolul de teatru ca pe un fenomen social cu rol de schimbare în lumea contemporană. Laboratorul de creaţie are un loc central în cadrul Facultății de Teatru, oferind cadrul necesar pentru formarea unei gândiri libere, critice, dinamice.Puteți accesa linkul departamentului de Teatru a UNATC „I.L.Caragiale”: http://unatc.ro/teatru/index.php

Adresa U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”: Strada Matei Voievod, nr. 75-77, sector 2, Bucureşti.

* * *

Program

15 decembrie 2016

09.00-9.30. Deschidere. Conf.univ.dr. Nicolae Mandea, Rector UNATC – „Noul aristotelism poetic al epocii digitale – un concept pentru CINETic”

09.30-11.00. Prezentări

Conf.univ.dr. Carmen Stanciu, Facultatea de Teatru, UNATC – „Aristotel și misterioasa carte pierdută”

Prof.univ.dr. Mihaela Pop, Facultatea de Filosofie, UNIBUC – „Actualitatea conceptului de mimesis”

Conf.univ.dr. Sebastian Grama, Facultatea de Filosofie, UNIBUC – „Accidente de circulație a ideilor filosofice”

11.00-11.15. Pauză

11.15-12.45. Prezentări

Lector.univ.dr. Alexandru Ștefănescu, Universitatea Dimitrie Cantemir –„Aristotel și contemporanii săi – o dispută vie asupra «celei mai bune dintre retoricile posibile»”

Drd. Oana Șerban, Universitatea din București – „Cum este posibilă o retorică a istoriei omului dorinței?”

Conf.univ.dr. Liviu Lucaci, Facultatea de Teatru, UNATC –„Aristotel, profesor de actorie”

12.45-13.00. Pauză

13.00-15.00. Seminar Dr. Kiki Selioni, Central School of Drama and Speech University of London – „Laban-Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului”.

15.00-16.00. Pauză de masă

16.00-19.00. Atelier susținut de Prof.invitatDr. Kiki Selioni și asistenții Alexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis, pe tema „Laban-Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului” cu studenți specializarea licență și master.

16decembrie 2016

09.00-12.00. Atelier condus de Prof. invitat Tilemachos Moudatsakis, pe tema „Fonetică – Educarea vorbirii pentru actor prin intermediul Poeticii lui Aristotel” cu studenți de la specializarea licență și master UNATC

12.00-12.15. Pauză

12.15-15.15. Atelier susținut de Prof. invitatDr. Kiki Selioni și asistenții Alexandros Psychramis și Panagiotis Pantazis, pe tema „Laban-Aristotle: Zoon în Practicile Teatrale. Metodologie pentru antrenamentul fizic al actorului” cu studenți specializarea licență și master

15.15-16.00 – Pauză de masă

16.00-18.00. Performing lecture coordonată de Prof.univ.dr. Dan Vasiliu – „arisTOTacum”

Prezența profesorilor din străinătate este inițiată și finanțată prin proiectul UNATC Junior (manager proiect: lector univ.dr. Bogdana Darie; asistenți: drd. Romina Sehlanec, master Andreea Jicman) și cofinanțată de ICR.

UNATC Junior este un proiect-pilot de implementare a Artei Teatrului în educație finanțat de MENCS, prin programul FDI 2016

20
/10
/15

Pasajul Universităţii din Bucureşti se transformă, începând de luni, într-un loc dedicat teatrului şi actorilor, cu prilejul Festivalului Naţional de Teatru (FNT). Cea de-a 25-a ediţie FNT (23 octombrie - 1 noiembrie) are o ofertă culturală ce cuprinde 98 de reprezentaţii ale spectacolelor din program şi alte evenimente, precum expoziţii, conferinţe, dezbateri şi lansări de carte.

20
/10
/15

„Dorantes. Interacción” este titlul combinaţiei „incendiare” a două genuri muzicale: jazz şi flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros. Iubitorii muzicii se pot bucura de aceasta sâmbătă, 24 octombrie (de la 19.00), în concertul susţinut de pianistul spaniol DORANTES, la Sala Radio.

20
/10
/15

Săptămâna acesta debutează cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu focus pe zona Europei Centrale și de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 20 de evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 21-23 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

20
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Timishort a încheiat cele patru zile pline de filme scurte cu o ceremonie de premiere a regizorilor celor mai bune scurtmetraje. Weekendul acesta, peste 2000 de cinefili au umplut rândurile Cinematografului Timiș, dar și pe cele din AMBASADA sau sala 2 a Teatrului Național Timișoara. Decernarea trofeelor a avut loc duminică, 18 octombrie la Cinema Timiș în prezența a peste 500 de spectatori.

19
/10
/15

Timp de șase decenii, pana lui Sadoveanu a dăruit lumii peste 100 de volume în care a cugetat despre oameni, despre viaţă, despre natură, într-o limbă viu colorată. „Neamul Şoimăreştilor”, „Hanul Ancuţei”, „Baltagul” sunt dovada unui fel de a povesti care rămâne etern. Scriitorul şi omul politic s-a născut pe 5 noiembrie 1880, la Paşcani, şi a decedat pe 19 octombrie 1961, la Vânători-Neamţ.

19
/10
/15

Teatrul Țăndărică este invitat, pentru al cincilea an consecutiv, să joace în cadrul Festivalului Național de Teatru, fiind singurul teatru de animație care a participat, de-a lungul anilor, în FNT. La ediţia 2015, acesta va fi prezent în FNT cu spectacolul pentru tineri şi adulţi, Adunarea Păsărilor, de Farid Uddin Attar, în regia lui Cristian Pepino, care este reluat într-o formulă nouă la 20 de ani de la prima punere în scenă la Teatrul Ţăndărică.

19
/10
/15

Romeo şi Julieta, Războiul, Ubuzdup!, Viaţa e suferinţă, Spargerea, Somnoroasa aventură sau Aventurile unui bărbat extrem de serios, Slugă la doi stăpâni şi multe alte spectacole, în această săptămână, pe scenele teatrelor din Capitală.

19
/10
/15

Controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé revine la București la cinci ani după ce a fost invitatul special al Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). Acesta își va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiției la Cannes și interzisă minorilor.

19
/10
/15

Filmul biografic "Steve Jobs", portret în trei acte al fondatorului Apple, regizat de Danny Boyle și avându-l în rolul principal pe Michael Fassbender, a încheiat duminică a 59-a ediție a Festivalului de Film de la Londra. Al doilea film despre Steve Jobs este ecranizarea biografiei autorizate scrise de Walter Isaacson de către scenaristul de succes Aaron Sorkin, câștigător al premiului Oscar pentru scenariul peliculei "The Social Network".

19
/10
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, “Acasă la tata”, va fi lansat de Mandragora în cinematografele din România luna viitoare, pe 6 Noiembrie. Pelicula a avut premiera internațională în cadrul celei de-a 21–a ediții a Festivalului de Film de la Sarajevo.

18
/10
/15

Cine nu-şi mai aminteşte de „Bădia”, actorul care a jucat în  “Drumul oaselor”,  „,Păcală se întoarce”, ”Dumbrava minunată” sau „Cireşarii” ? Actorul care a stat zece ani prin puşcării, a scris poezii, epigrame, o piesă de teatru şi a jucat în filme roluri memorabile?

18
/10
/15

Luni, 19 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio (Bd. Magheru 29) din Bucureşti, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, va avea loc premiera filmului documentar Le beau danger, regizat de René Frölke, şi dedicat prozatorului şi eseistului român Norman Manea cu ocazia împlinirii vîrstei de 75 de ani.