Arlechino (nu) moare, ci sărbătorește
https://www.ziarulmetropolis.ro/arlechino-nu-moare-ci-sarbatoreste/

Acum doi ani, sub acoperişul Teatrului Bulandra (de la Izvor) lua naştere un spectacol-interogaţie, energic şi emoţionant, care a inaugurat un spaţiu dedicat căutărilor teatrale: Sala Liviu Ciulei LABORATOR. Sâmbătă, 28 iunie, de la ora 20.00, „Arlechino moare?” sărbătoreşte doi ani de existenţă şi vă aşteaptă să-l (re)descoperiţi.

Un articol de Adina Scorţescu|23 iunie 2014

Cum s-au născut ,,Arlechino moare?” și Laboratorul de Noapte (care, între timp, a ajuns la un repertoriu de cinci spectacole)?

Ne-a povestit actrița Antoaneta Cojocaru, coordonatoarea laboratorului, într-un interviu: „A luat ființă din nevoia noastră de a crește și dintr-o întâmplare care inițial poate că a fost mai puțin fericită, dar care pe parcurs s-a dezvoltat altfel. Printr-un concurs de evenimente, am rămas cu textul și cu o echipă de actori deja formată și am decis să construim singuri acest spectacol.”

Creația de la Bulandra este „o parabolă despre o lume în care sufletele par să fie tratate drept cantităţi neglijabile, în vreme ce valorile materiale şi prestidigitaţia dimpreună cu măştile ocupă prim-planul valorilor.” (Ziarul Cotidianul). „Arlechino se luptă cu normele, cu prejudecăţile lumii civilizate, cu somnul, cu Moartea care nu e altceva decât pierderea inocenţei şi a entuziasmului.” (port.ro)

I-am întrebat pe membrii echipei cum au ajuns să se implice în spectacol și cum se mai simte Arlechino, după doi ani de viețuire la Bulandra:

Vlad Oancea (alias Dottore): „Eu în spectacolul acesta m-am suit din mers. Îmi plăceau călătorii. M-au primit, mi-au făcut loc, au avut răbdare, m-au așteptat să-mi trag sufletul. Fapt pentru care le mulțumesc. Dar cel mai mult și cel mai mult îmi place șueta de după spectacol, când întâmplarea numită «Arlechino moare?» se încăpățânează să mai stea puțin. Și noi o lăsăm… «Arlechino moare?» e un spectacol interogație. vlad oancea Dar întrebarea pe care o pune acest spectacol nu are legătură cu starea de sănătate a personajului Arlechino, ci este o întrebare care ni se adresează nouă, tuturor. Întrebarea e simpla și directă, iar personajul meu o încasează din plin. E o întrebare pe care ne-o punem cu toții. Fie că vrem, fie că nu, ea e acolo. Ne așteaptă. Și, deși aud aceasta întrebare de atâta timp, niciodată nu am același răspuns… Poate data viitoare…”

Raluca Oprea (alias Moartea, cu voce de soprană): „Ca artist, mă bucur de o provocare unică – întruchiparea inefabilului. Sunt recunoscătoare pentru atât de multe momente emoționante acumulate încă de la repetiții. Clipele în care, alături de colegii mei, am descoperit pașii personajului însoțiți de muzica aleasă, au fost absolut revelatoare.

Atunci am știut că am deschis adevăratul drum al emoției și că menirea noastră artistică a fost dusă la cote maxime. Acele lacrimi pe care le vedem la finele serii în ochii spectatorilor sunt aplauzele intime, nerostite, neauzite, pe care le prețuim și le primim cu mare emoție.”

adrian ciobanu Adrian Ciobanu (alias Arlechino): „De fiecare dată când îmi aduc aminte de «Arlechino moare?», implicit mă gândesc la primii pași pe care i-am făcut în sala de spectacol. Pe atunci neamenajată,doar o sala de repetiții. Patru pereți goi, o podea de placaj și urmele unor spectacole repetate cândva în acel spațiu. Atunci nu știam că acest spațiu frust va deveni pentru mine locul în care voi redescoperi TEATRUL.

Am pornit totul cu mari speranțe care ne-au ținut în picioare. Un spectacolul pornit dintr-o idee firavă, care a făcut să se întâmple totul. Să apară și decor, și recuzită, și proiectoare, și oameni care au pus umărul la împlinirea visului nostru.

Așa s-a ridicat Laboratorul de noapte – pentru că spectacolele încep la ora 20 și pentru că noaptea era timpul nostru sigur de repetiții. Pentru mine Laboratorul înseamnă căutare, alchimie a sufletelor, prietenie.”

Laboratorul a făcut din noi o frăție. O frăție gata să-și asume riscuri și să creadă în fiecare pas făcut, de multe ori cu greu.

Ela Ionescu (alias Colombina): „E un proiect care continuă să mă bucure și să mă provoace. Continuă sa-mi aminteasca să rămân vie. «Arlechino moare?» e, cu siguranță, mai mult decât un spectacol. E un fel de pretext minunat de a ne întâlni. Noi, cei care îl hrănim de doi ani de zile cu iubirea noastra, și voi, cei care ne aplaudați la sfârșit cu ochii înlăcrimați dar senini.

Noi, cei care am îndrăznit să credem într-un vis, și voi, cei care ne sunteți martori și susținători spectacol după spectacol. Noi, niște actori, și voi, public, care părăsește teatrul, târziu în noapte, însuflețit parcă de vorbele vii ale unui Arlechino ce moare: «Mergeti și trăiți! Dar nu trăiți ca un nemuritor, ci ca un om, care poate muri chiar mâine!»”

Mihai Păcurar (scenograf): „Cred că cea mai importantă trăsătură a laboratorului de noapte – una pe care am văzut-o mai ales în jurul meu, la actorii implicați în proces – e responsabilizarea aparte pe care ți-o dă lucrul creativ la un nivel mutual. Responsabilizare dublată de o pasiune și o energie cum rar am văzut, canalizate clar înspre un țel… nu așa cum o piramidă își canalizează forța vertical, ci – mai degrabă – așa cum o explozie de artificii își împinge materia cu forță, radial.” antoaneta cojocaru Antoaneta Cojocaru (alias Pierrot): „«Arlechino moare?» (ca și «Pescărușul», celălalt spectacol-laborator) caută real ceva: un drum, un înțeles, un sens. Este un spectacol pe care ni l-am dorit. E un spectacol în care riscăm. E un spectacol care m-a făcut să învăț multe, în care am ințeles multe, care m-a devenit.

E un spectacol care mă devine și acum, după doi ani. E un spectacol care a schimbat ceva în mine și în afara mea. Și tocmai de aceea, într-un moment atât de delicat pentru performanță, sunt fericită că a împlinit doi ani de viață și că a devenit important.”

Sunt recunoscătoare pentru cel mai special public care se găsește într-o sală de teatru. Spectatori care își închid mobilele și care au lacrimi în ochi la final, pentru că au înțeles, pentru că au privit cu inima, pentru că și-au înfruntat fricile, pentru că au simțit că Arlechino e Artistul, pentru că recunosc măști, dar mai ales pentru că acceptă – timp de o oră și jumătate – să și le dea jos pe ale lor.

Pe 28 iunie aveți ocazia să vă dați jos măștile, la fel ca actorii din ,,Arlechino moare?”. De data asta, pentru a-i felicita, n-o să mai fie nevoie să-i căutați în culise: după spectacol, sunteți invitați la o vorbă și un pahar de șampanie.

Foto: arhiva personală, Adriana Gioadă

10
/02
/19

"Învigătorul uită că se află într-o cursă, lui îi place doar să alerge." - Joe Pesci, "A funny guy", Joe Pesci, laureat al premiilor Oscar, comediant şi interpret al unor personaje extrem de volatile, într-o varietate de genuri cinematografice, născut, la Newark, New Jersey a împlinit, ieri, 76 de ani.

21
/12
/18

Undeva, cândva... Adela Marculescu și Victor Rebengiuc, cu mulți ani în urmă, pe vremea în care teatrul radiofonic reprezenta una dintre puținele bucurii ale românilor. Actrița Adela Marculescu (poate fi văzută în spectacolul "Idolul şi Ion Anapoda", la TNB) a împlinit, astăzi, 80 de ani

18
/12
/18

"Cred că fericirea este supraestimată. Să fii satisfăcut, împăcat cu tine, sunt ţeluri în viaţă mult mai realiste decât visatul la fericire." - Brad Pitt

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

26
/11
/18

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. Legendara cântăreaţă a împlinit, astăzi, 79 de ani. În cei 50 de ani de activitate „regina rock and roll-ului“, considerată  una dintre cele mai bune cântăreţe din istorie, a vândut peste 200 de milioane de albume și a fost recompensată cu opt premii Grammy.

07
/11
/18

”Sunt cu doi ani mai mare decât țara mea și mă doare să văd că țara mea suferă. Dar îmi pun speranța în cei care vin după mine. În copii! Speranța că vor trăi demn și se vor putea bucura de roadele strădaniei lor ca adulți. La Centenarul ei, România nu arată bine – este mai dezbinată, mai fragilă, mai șubredă ca oricând. Și dincoace și dincolo de Prut!” - Mihai Șora, la împlinirea vârstei de 102 ani...

02
/11
/18

În cinstea actriţei Dorina Lazăr, după 30 de ani de la prima difuzare, Casa de Producţie TVR vă invită să urmăriţi spectacolul „Plicul”, de Liviu Rebreanu.  Născută pe 7 noiembrie 1940, Dorina Lazăr a absolvit IATC, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului Ion Finteșteanu, asistenţii acestuia fiind Sanda Manu şi Dem Rădulescu. 

01
/11
/18

“Fără falsă modestie: nu cred că mă număr printre cei mari mari compozitori și interpreți de limbă franceză, dar ma simt bine în pielea mea" -  Salvatore Adamo. Aclamat şi iubit în întreaga lume, artistul belgian de origine italiană, care are la activ peste 100 de milioane de discuri vândute, împlinește, astăzi, 75 de ani.

29
/10
/18

"Nu-l costă nimic pe un om să fie blând cu un animal" - Joaquin Phoenix. Nominalizat de trei ori la Oscar pentru rolurile din Gladiator (2001), Walk the Line (2006) și The Master (2013), actorul născut în Puerto Rico a împlinit, ieri, 44 de ani. Joaquin Phoenix, cunoscut drept un activist fervent al drepturilor animalelor, este vegetarian de la vârsta de trei ani.

18
/10
/18

Casa de Producție TVR propune iubitorilor de teatru celebrarea actriței Draga Olteanu Matei, printru-un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Naţionale: „Comoara din deal”. Din distribuția spectacolului realizat în anul 1977 fac parte actorii: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Iulian Necșulescu, Contantin Diplan, Gheorghe Visu, Ion Henter, N. Bălănescu, Eugenia Maci.

04
/10
/18

„(...) Acum, în Octombrie, la 40 de ani vreau să alerg primul meu maraton. Nu mi-e frică să greșesc, mă bucur când o fac și învăț din asta..! Iubesc teatrul și mă simt norocos că am șansa să fac ce-mi place!” – Marius Manole. Actorul despre care regretatul Radu Beligan spunea că „un astfel de talent apare o dată la 100 de ani” își serbează, astăzi, cea de-a 40-a aniversare.

10
/09
/18

„Aş prefera ca cinci persoane să-mi cunoască activitatea şi să considere că este bună, decât să mă cunoască cinci milioane de oameni şi să nu le pese de ce fac eu.” - Colin Firth. Actorul britanic, câștigător al unui premiu Oscar pentru rolul din ”The King’s Speech” (2011), împlinește astăzi 58 de ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

19
/08
/18

"Nu suntem stăpânii acestei lumi, suntem doar în trecere pe aici..." - Robert Redford. Unul dintre cei mai respectați și mai iubiți actori contemporani a împlinit 82 de ani. Redford a fost nominalizat de două la premiile Oscar pentru rolurile interpretate, câștigând râvnita statuetă pentru regie și, mai apoi, pentru "contribuţia adusă cinematografiei"...

02
/08
/18

"Cred că orice actor are nevoie de modele. Da, am avut modele printre marii actori de la Craiova: Vasile Cosma, Ion Pavlescu, Paula Culiţă, Petre Gheorghiu-Dolj, Tudor Gheorghe, Valer Dellakeza. Au fost şi cei din Bucureşti: George Constantin, Amza Pellea, Ştefan Iordache, Gina Patrichi, Mariana Mihuţ. Ei bine, nu se poate fără ei." - Marcel Iureş.