Armand Calotă a îndeplinit ultimele dorinţe ale actriţei Elvira Godeanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/armand-calota-a-indeplinit-ultimele-dorinte-ale-actritei-elvira-godeanu/

Anul acesta s-au împlinit 110 ani de la naşterea actriţei Elvira Godeanu, iar nepotul ei, actorul Armand Calotă, i-a indeplinit ultimele dorinţe.

Un articol de Monica Andrei|2 septembrie 2014

“Armand dragă, principiile mele de viaţă după care m-am ghidat au fost: modestia, bunătatea, respectul… şi cum se spune la Târgu- Jiu (actriţa a făcut clasele primare acolo)… am stat în banca mea. Un mare artist fără caracter devine perisabil după moartea lui! Am vrut să joc amanta în piesa lui A.D. Herz pentru că era ceva ce nimeni nu mă credea în stare. Când apăream pe scenă, emblema de Marea Doamnă a Teatrului mă ambiţiona să joc şi roluri de asemenea factură”, spunea actriţa.

110 ani de la naşterea Elvirei Godeanu

În 13 mai 1904 s-a născut una dintre cele mai mari actriţe din România, Elvira Godeanu. A fost căsătorită cu arhitectul Emil Prager, care a decedat în 1985. Actriţa avea să se stingă din viaţă în 3 septembrie 1991.

Etichetată de către Constantin I. Nottara ca Marea Doamnă a Teatrului Românesc, Elvira Godeanu a jucat timp de o jumătate de secol, în spectacole puse în scenă de căre mari regizori din perioada interbelică: Ion Şahighian, Soare Z. Soare, Vasile Enescu, Sică Alexandrescu.

A interpretat roluri alături de nume glorioase ce au scris istoria teatrului românesc prin creaţiile scenice: Aura Buzescu, Cella Dima, Nicolae Brancomir, Alexandru Critico, Ion Manu, Marioara Voiculescu, Romald Bulfinski, Sonia Cluceru, Aglae Metaxa, Silvia Dumitrescu-Timică şi mulţi alţii. De-a lungul timpului, a fost răsfăţată de către public prin aplauze generoase, a fost elogiată de cronicarii vremii, iar în ziua în care, printr-o simplă hârtie, i s-a luat dreptul de a juca pe scenă, a trăit momentul cu demnitate.

Anul acesta s-au împlinit 110 ani de la naşterea actriţei, iar nepotul său, actorul Armand Calotă, i-a indeplinit ultimele ei dorinţe: de a nu fi uitată, de a pune în scenă spectacolul cu piesa “Amanta” adaptare după “Încurcă lume” de A.D. Hertz, unde ar fi vrut să joace rolul amantei, şi de a premia în cadru festiv un actor.

O poveste c-o amantă şi un proiect de suflet

Povestea amantei, rol nejucat de către actriţă în viaţa sa personală şi dorit pe scenă, a început în urma unui Revelion organizat în vremea comuniştilor de şefii partidului Comunist, printre care Ana Pauker, Gheorghe Gheorghiu–Dej, la care actriţa a fost invitată să participe, pentru că aceştia adunau în jurul lor actori.

De atunci, s-a zvonit că este amanta lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Zvonul s-a amplificat şi a umplut inima Elvirei Godeanu cu amărăciune. Deşi a trecut mult timp, nepotul actriţei, Armand Calotă, a ţinut să amintească situațua în faţa publicului şi să precizeze că nu a fost adevărat.

E seară, e sărbătoare. Ne aşezăm comod în fotolii, lumina se stinge, intră în scenă actorul Armand Calotă şi ne introduce în lumea boemă interbelică presărată cu amintiri despre mătuşa sa, înainte de începerea spectacolului. Realizarea proiectului de suflet, adică punerea în scenă a spectacolului cu piesa “Amanta” după A.D. Hertz, a fost posibilă numai cu sprijinul Programului de finanţare ARCUB – Bucureşti 555 şi al Primăriei Municipiului Bucureşti.

Amanta

În comedia “Amanta”, după A.D. Hertz, în regia lui Armand Calotă, Didina (Magda Catone) este nevasta care-şi aşteaptă acasă soţul avocat, Emil Strâmbuleanu (Armand Calotă), iar acesta ajunge dimineaţă, pe la 7 a.m. Sunt căsătoriţi doar de cinci ani.

Nevasta-i face scene, iar soţul o minte că s-a întâlnit cu un fost coleg de şcoală şi că au depănat amintiri toată noaptea. În toiul scandalului, la fereastră, ascultă un individ, care intră în casa lor prezentându-se drept colegul de şcoală inventat, Traian Bungrăzescu (Marius Rizea).

Situaţia se complică în momentul în care Didina îl doreşte ca oaspete şi-l învită cu tot cu soţia, iar acesta aduce în casă pe nimeni altcineva decât pe amanta lui Emil Strâmbuleanu, Olga (Ilinca Goia) o florăreasă căreia avocatul îi plătea regulat o cameră la hotel unde se întâlneau și pe care o prezenta drept soţia lui. Stârneşte haz şi judecătorul Matei Pintenaru (Dorin Andone), fratele Didinei exclus din magistratură, căreia nu-i rămâne de anchetat decât dacă Olga este sau nu amanta cumnatului său.

Ion Caramitru, premiat de Fundaţia “Elvira Godeanu”

Cu 10 luni înainte de a muri, marea actriţă i-a spus nepotului Armand Calotă: “Am întâlnit un suflet nobil cu parfum de mare actor. Te rog, Armand, să nu uiţi niciodată că acest înger m-a vindecat de o boală incurabilă… singurătatea. Eram uitată de toţi din jurul meu, iar ziua organizată de Caramitru în cinstea mea la sediul nou înfiinţat UNITER (vis-a-vis de locuinţa mea) mi-a umplut sufletul de fericire! De-acum mă pot duce la Emilul meu iubit”.

Festivitatea de premiere a avut loc în 31 august, la ora 6.30 p.m, la Sala Arcub. Premiul oferit (banii şi diploma) de Fundaţia “Elvira Godeanu” actorului Ion Caramitru a fost înmânat unei reprezentante din Teatrul Naţional. Ion Caramitru s-a scuzat telefonic că nu poate participa la festivitate, pentru că a fost solicitat să se deplaseze cu spectacolul său “Dor de Eminescu“ la Covasna, de Ziua Limbii Române.



11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.