Armand Calotă a îndeplinit ultimele dorinţe ale actriţei Elvira Godeanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/armand-calota-a-indeplinit-ultimele-dorinte-ale-actritei-elvira-godeanu/

Anul acesta s-au împlinit 110 ani de la naşterea actriţei Elvira Godeanu, iar nepotul ei, actorul Armand Calotă, i-a indeplinit ultimele dorinţe.

Un articol de Monica Andrei|2 septembrie 2014

“Armand dragă, principiile mele de viaţă după care m-am ghidat au fost: modestia, bunătatea, respectul… şi cum se spune la Târgu- Jiu (actriţa a făcut clasele primare acolo)… am stat în banca mea. Un mare artist fără caracter devine perisabil după moartea lui! Am vrut să joc amanta în piesa lui A.D. Herz pentru că era ceva ce nimeni nu mă credea în stare. Când apăream pe scenă, emblema de Marea Doamnă a Teatrului mă ambiţiona să joc şi roluri de asemenea factură”, spunea actriţa.

110 ani de la naşterea Elvirei Godeanu

În 13 mai 1904 s-a născut una dintre cele mai mari actriţe din România, Elvira Godeanu. A fost căsătorită cu arhitectul Emil Prager, care a decedat în 1985. Actriţa avea să se stingă din viaţă în 3 septembrie 1991.

Etichetată de către Constantin I. Nottara ca Marea Doamnă a Teatrului Românesc, Elvira Godeanu a jucat timp de o jumătate de secol, în spectacole puse în scenă de căre mari regizori din perioada interbelică: Ion Şahighian, Soare Z. Soare, Vasile Enescu, Sică Alexandrescu.

A interpretat roluri alături de nume glorioase ce au scris istoria teatrului românesc prin creaţiile scenice: Aura Buzescu, Cella Dima, Nicolae Brancomir, Alexandru Critico, Ion Manu, Marioara Voiculescu, Romald Bulfinski, Sonia Cluceru, Aglae Metaxa, Silvia Dumitrescu-Timică şi mulţi alţii. De-a lungul timpului, a fost răsfăţată de către public prin aplauze generoase, a fost elogiată de cronicarii vremii, iar în ziua în care, printr-o simplă hârtie, i s-a luat dreptul de a juca pe scenă, a trăit momentul cu demnitate.

Anul acesta s-au împlinit 110 ani de la naşterea actriţei, iar nepotul său, actorul Armand Calotă, i-a indeplinit ultimele ei dorinţe: de a nu fi uitată, de a pune în scenă spectacolul cu piesa “Amanta” adaptare după “Încurcă lume” de A.D. Hertz, unde ar fi vrut să joace rolul amantei, şi de a premia în cadru festiv un actor.

O poveste c-o amantă şi un proiect de suflet

Povestea amantei, rol nejucat de către actriţă în viaţa sa personală şi dorit pe scenă, a început în urma unui Revelion organizat în vremea comuniştilor de şefii partidului Comunist, printre care Ana Pauker, Gheorghe Gheorghiu–Dej, la care actriţa a fost invitată să participe, pentru că aceştia adunau în jurul lor actori.

De atunci, s-a zvonit că este amanta lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Zvonul s-a amplificat şi a umplut inima Elvirei Godeanu cu amărăciune. Deşi a trecut mult timp, nepotul actriţei, Armand Calotă, a ţinut să amintească situațua în faţa publicului şi să precizeze că nu a fost adevărat.

E seară, e sărbătoare. Ne aşezăm comod în fotolii, lumina se stinge, intră în scenă actorul Armand Calotă şi ne introduce în lumea boemă interbelică presărată cu amintiri despre mătuşa sa, înainte de începerea spectacolului. Realizarea proiectului de suflet, adică punerea în scenă a spectacolului cu piesa “Amanta” după A.D. Hertz, a fost posibilă numai cu sprijinul Programului de finanţare ARCUB – Bucureşti 555 şi al Primăriei Municipiului Bucureşti.

Amanta

În comedia “Amanta”, după A.D. Hertz, în regia lui Armand Calotă, Didina (Magda Catone) este nevasta care-şi aşteaptă acasă soţul avocat, Emil Strâmbuleanu (Armand Calotă), iar acesta ajunge dimineaţă, pe la 7 a.m. Sunt căsătoriţi doar de cinci ani.

Nevasta-i face scene, iar soţul o minte că s-a întâlnit cu un fost coleg de şcoală şi că au depănat amintiri toată noaptea. În toiul scandalului, la fereastră, ascultă un individ, care intră în casa lor prezentându-se drept colegul de şcoală inventat, Traian Bungrăzescu (Marius Rizea).

Situaţia se complică în momentul în care Didina îl doreşte ca oaspete şi-l învită cu tot cu soţia, iar acesta aduce în casă pe nimeni altcineva decât pe amanta lui Emil Strâmbuleanu, Olga (Ilinca Goia) o florăreasă căreia avocatul îi plătea regulat o cameră la hotel unde se întâlneau și pe care o prezenta drept soţia lui. Stârneşte haz şi judecătorul Matei Pintenaru (Dorin Andone), fratele Didinei exclus din magistratură, căreia nu-i rămâne de anchetat decât dacă Olga este sau nu amanta cumnatului său.

Ion Caramitru, premiat de Fundaţia “Elvira Godeanu”

Cu 10 luni înainte de a muri, marea actriţă i-a spus nepotului Armand Calotă: “Am întâlnit un suflet nobil cu parfum de mare actor. Te rog, Armand, să nu uiţi niciodată că acest înger m-a vindecat de o boală incurabilă… singurătatea. Eram uitată de toţi din jurul meu, iar ziua organizată de Caramitru în cinstea mea la sediul nou înfiinţat UNITER (vis-a-vis de locuinţa mea) mi-a umplut sufletul de fericire! De-acum mă pot duce la Emilul meu iubit”.

Festivitatea de premiere a avut loc în 31 august, la ora 6.30 p.m, la Sala Arcub. Premiul oferit (banii şi diploma) de Fundaţia “Elvira Godeanu” actorului Ion Caramitru a fost înmânat unei reprezentante din Teatrul Naţional. Ion Caramitru s-a scuzat telefonic că nu poate participa la festivitate, pentru că a fost solicitat să se deplaseze cu spectacolul său “Dor de Eminescu“ la Covasna, de Ziua Limbii Române.



31
/10
/16

Serenada pentru vioară, orchestră de coarde, harpă şi percuţie de Bernstein este o lucrare care poate fi foarte rar auzită în România. Ea va fi interpretată la Sala Radio vineri, 4 noiembrie, de la ora 19.00, de violonistul Liviu Prunaru, alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea.

31
/10
/16

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, va rula în cinematografele din România din 18 noiembrie, pelicula fiind distribuită de micro FILM. Cu această ocazie, Editura Humanitas publică o ediție specială a romanului ”Inimi cicatrizate”. Este pentru prima dată când M. Blecher semnează și ilustrația copertei cărții sale, un desen în tuș negru și roșu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afișului filmului.

30
/10
/16

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru, pe 27 şi 28 octombrie 2016 la Teatrul Bulandra, sala „Liviu Ciulei”, spectacolul „Linoleum“ (pe un text al fraţilor Presniakov) al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, a descreţit frunţile bucureştenilor cu umor negru, de calitate.

30
/10
/16

Zonă seismică acceptată azi de toată lumea, Bucureştiul are o lungă istorie în spate, presărată de cutremure frecvente, distrugătoare şi peste putinţă de prevăzut. Prima consemnare documentară datează din 1681, în domnia lui Şerban Cantacuzino, cu precizarea că „n-au mai pomenit altădată nimenea”.

30
/10
/16

Ei bine, moda Halloween-ului ajunge și pe un disc de muzică clasică, însă chiar în ajunul Halloween-ului se lansează și un antidot, un disc cu muzică de Mozart. Ambele, foarte bine cântate.

29
/10
/16

Cea de-a noua zi – penultima - a Festivalului Naţional de Teatru se constituie într-un complex de rafinate evenimente dedicate scenei contemporane şi artiştilor care o slujesc. Fără îndoială, capul de afiş al seriei de spectacole programate în această seară îl constituie prima reprezentaţie din FNT a ”Livezii de Vişini” de A.P. Cehov, în viziunea regizorală a renumitului Lev Dodin –  invitat special al Festivalului, împreună cu trupa sa de actori de la Maly Drama Teatr - Théâtre de l'Europe, din Sankt Petersburg, Rusia.

29
/10
/16

Artistul american Bob Dylan, care nu a făcut declarații după ce a fost desemnat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură, a anunțat că va merge la Stockholm pentru a primi această recompensă ''uluitoare, de necrezut''.

29
/10
/16

Arcadie Rusu este directorul Centrului Independent Coregrafic LINOTIP. Coregraf, dansator, performer, licențiat și absolvent de Master în Artă Coregrafică la U.N.A.T.C, acesta vorbeşte în faţa camerei mânuite de fotograful Simion Buia despre experiența sa cu teatrul.

28
/10
/16

Unul dintre cei mai importanţi compozitori contemporani este invitatul lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%. Interviul cu Philip Glass, exclusivitate TVR, se vede duminică, 30 octombrie, de la 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.„Vom povesti despre ce însemna lumea Americii acelor ani, despre cum arăta viaţa unui tânăr artist în acei ani, despre magazinul de discuri al tatălui lui Philip Glass, precum şi despre atmosfera muzicală a acelei perioade”. (Cătălin Ştefănescu)

28
/10
/16

Schimbatul unei baterii la ceas nu e o chestiune deloc simplă dacă vrei să apelezi la un profesionist. De cele mai multe ori cu acest lucru mă ocup eu, dar cum în colecție am și piese care au nevoie de o presă pentru refixarea capacului sunt nevoit să apelez la oameni pricepuți.

28
/10
/16

O ofertă impresionantă de cărți la prețuri „de kilipir” îi așteaptă pe cititori la ediția din această toamnă a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Cărți pentru copii și tineret, dar și pentru cititorii experimentați pot fi achiziționate pe parcursul celor 5 zile de târg (26-30 octombrie 2016, zilnic între orele 10.00 și 21.30), la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călărași.

28
/10
/16

Noaptea de 28 spre 29 octombrie 1952. În infirmeria penitenciarului din Aiud, Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României, murea în frig, cu o „cavernă la plămânul stâng”, după ce încercase să salveze viața unui tânăr, pe care-l protejase cu propriul lui corp.