Art-terapie și muzicoterapie pentru copiii cu nevoi educaționale speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/art-terapie-si-muzicoterapie-pentru-copiii-cu-nevoi-educationale-speciale/

Proiectul “Emoţie Prin Culoare şi Muzică” îşi propune să îmbunătăţească, prin psihoterapie, art terapie şi muzică, viaţa emoţională a 44 de copii cu dizabilităţi intelectuale, înscrişi la Școala Specială Sf. Nicolae din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2023

Timp de aproape patru luni, copiii vor fi ajutați, prin intermediul sesiunilor terapeutice, să proceseze mai bine emoțiile și să le identifice eficient la ceilalți, optimizând astfel felul în care relaționează și diminuand stările de anxietate și depresie, care sunt, deseori, comorbidități ale diagnosticului principal în cazul copiilor cu nevoi speciale. Procesul catalizează dezvoltarea emoțională a copiilor prin perceperea, identificarea, înțelegerea și exprimarea emoțiilor, folosind că mijloc pictură, respectiv muzică.

Proiectul, implementat de Asociația Entuziart în perioada 20 februarie-31 iulie 2023, în cadrul Școlii Profesionale SF Nicolae din București, se va încheia cu o expoziție de grup în care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrări să expună, un moment de final al proiectului ce reprezintă o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie și modul în care ea poate fi aplicată.

“Emoție Prin Culoare și Muzică” are o latură inedită prin introducerea atelierelor de muzică (cor și percuție), muzica fiind remediu eficient în afecțiuni psihice, cognitive, emoționale și motrice, cu rezultate demonstrate în cazul copiilor cu dizabilități în învățare, autism sau tulburări comportamentale.

Muzicoterapia este o terapie non-verbală, care utilizează sunetul și muzica sub toate formele lor, în vederea promovării, menținerii și restaurării sănătății mentale, fizice, emoționale și spirituale. De asemenea, muzicoterapia mai poate fi definită ca un instrument de comunicare, unde muzica este utilizată ca mediator în relația dintre terapeut și client.

În cazul copiilor, muzicoterapia este utilizată cu succes în autism, mai ales prin prisma faptului că, fiind o terapie non-verbală, ea deschide noi canale de comunicare și facilitează exprimarea emoțiilor.

Art terapia este o abordare terapeutică care utilizează tehnici artistice și creative pentru a ajuta pacienții să-și exploreze emoțiile și să-și exprime experiențele personale. Pentru copiii cu dizabilități, art terapia phronetica poate fi o modalitate eficientă de a-i ajuta să-și dezvolte abilități sociale, de comunicare și de auto-exprimare.

Copiii cu Cerințe Educaționale Speciale (CES) au nevoie de îngrijire și suport astfel încât să își poată spori la maximum toate capacitățile, ținând cont de potențialitățile lor și de tot ceea ce pot realiza.

Potrivit studiilor, art-terapia și muzicoterapia pot ajuta copiii din spectrul CES și autist să își îmbunătățească abilitățile sociale, emoționale și cognitive. Studiile au arătat că 88% dintre copiii care au beneficiat de ore de art-terapie și 93% dintre copiii din spectrul autist care au beneficiat de ore de muzicoterapie au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește comunicarea, relaționarea cu cei din jur și abilitățile motorii. De asemenea, aproximativ 80-85% dintre acești copii au raportat o îmbunătățire semnificativă a abilităților cognitive.

30
/07
/24

Mind-moving, unul dintre cele mai complexe programe de art-terapie desfășurate în țară în perioada decembrie 2022 - februarie 2024, câștigător al premiului Culture is therapy la Gala RO-CULTURA din iunie 2024, continuă cu o nouă etapă și duce la Timișoara instalația performativă construită ca un spațiu de reflecție și oglindire în jurul unor trăiri universale, care pot fi atât răspunsuri normale la realitatea înconjurătoare, cât și adaptări patologice la experiențe de viață dificilă.

30
/07
/24

Povestea vieţii lui Tony Kushner, ea însăşi un spectacol tulbure, a dat naştere multor scandaluri, iar opiniile politice ale scriitorului, la fel ca orientările sale sexuale au făcut să curgă multă cerneală, fiind exclus din anumite cercuri şi marginalizat.

27
/07
/24

Vanner Collective anunță proiectul artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, reunind sub umbrela empatiei și inclusivității o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.

25
/07
/24

În weekendul 27-28 iulie, programul artistic „Străzi deschise, București – Promenadă Urbană” propune bucureștenilor și turiștilor concerte live, spectacole de acrobații, activități creative și concursuri menite să aducă un plus de energie și efervescență pe Calea Victoriei.

25
/07
/24

Accesul la ce era dincolo de masca timidă, uneori chiar veselă, purtată de fata blondă numită Sarah Kane, care credea în alt fel de teatru, este imposibil. Dar cuvintele care o definesc cel mai bine rămân acestea: „să faci din disperare ceva frumos”.

25
/07
/24

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix Festival s-a încheiat pe 26 februarie cu un concert la București, după opt zile de concerte și evenimente sold out la Iași. Vara anului 2024 aduce un nou proiect semnat de organizatori: Classix Lab - desfășurat între 26 iulie și 1 august la Iași, Suceava și Vatra Dornei.

23
/07
/24

Hermetica este o denumire generică pentru un ansamblu variat de texte cu alură filosofico-religioasă, compuse într-o perioadă relativ întinsă (secolele III î.d.H. - III d.H.).

22
/07
/24

Ce credea pictorul însuși despre tablourile sale? Că seninătatea atemporală pe care o degaja e departe de misterul la care a vrut să ajungă, că cenzura rațiunii orientează pensula altfel decât ar fi mișcat-o imaginația singură.

22
/07
/24

În fiecare joi, între 25 iulie și 03 octombrie, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) publicul este așteptat pentru o experiență de cinema unică: programul de filme rare în aer liber CINEVARA se întoarce pentru a 6-a ediție.