Arta contemporană românească (via Lucian Dan Teodorovici) – 2. IRLO
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-contemporan%c4%83-rom%c3%a2neasc%c4%83-via-lucian-dan-teodorovici-%e2%80%93-2-irlo/

„Știţi ceva? Dat fiind că, aşa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă faţă cu brio evenimentului. Aşa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaşte ca muralist, cum îi place (şi) lui să-şi spună.” – Lucian Dan Teodorovici

Un articol de Petre Ivan|2 septembrie 2019

Iar dacă, să zicem, totuși nu-l știu chiar toți după renumele „de scenă”, cu siguranță cei mai mulți au auzit de scandalul cu poneiul roz de la New York (el a fost parte a trio-ului realizator al acelei expoziții) sau, ceva mai recent, de scandalul cu trafaletul Patriarhului (muralul denumit „Sfântul Gheorghe și dragonul jucăuș”, realizat de IRLO împreună cu Obie Platon și Kero, a fost șters rapid de pe zidul său bucureștean la solicitarea reprezentanților unei biserici).

S-ar zice deci că se lovesc scandalurile publice de el. Sau invers. Dar IRLO e de fapt un tip foarte fain, iar eu aș spune chiar că e mult prea modest. Un tip pe care, din păcate, am senzația că mai puțini îl știu și din pictura lui pe pânză, deși ar merita.

Un ciudat pentru cei mai mulți, postmodern până-n pânzele albe, de fapt până-n alea ochios colorate, cu o ironie ce se transformă deseori în satiră, cu recontextualizarea „sacrului”, cu un ludic aparent, cu o tristețe de fond cât se poate de serioasă, IRLO e chiar foarte tare, după părerea mea.

Și mi-am zis că nu strică s-o și scriu aici, alături de deja obișnuitele 9 imagini cu picturi.

A, și dacă tot am marcat până acum și locul de unde provin artiștii, să zic totuși că IRLO e bistrițean. Sau timișorean. Sau bucureștean. Sau ceva de genul, că nu mai știu nici eu.

(via Lucian Dan Teodorovici)

Foto: IRLO – facebook

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

30
/07
/20

CRONICĂ DE TEATRU „Jurnal de România. 1989”, recent montat de Carmen Lidia Vidu în aer liber, pe acoperișul Teatrului Național din București, este un spectacol de teatru documentar care amestecă inspirat monologuri autobiografice rostite de patru actori – Florentina Țilea, Oana Pellea, Daniel Badale și Ion Caramitru - cu elemente multimedia.

27
/07
/20

Realizat la secția germană a Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu şi transmis pe platforma TNRS – Scena Digitală, „LIVE”, de Bobi Pricop, este un spectacol hibrid conceput special pentru online, iar adaptarea la mediul virtual este una firească şi inspirată.

05
/07
/20

Biblioteca de New Media Art pentru Copii îi invită pe cei mici într-o aventură virtuală educativă și distractivă, care-i poartă prin toate etapele de creare a unei super animații, ajutându-i să înțeleagă, pas cu pas, cum pot deveni chiar ei, din spectatori de desene animate, creatori.

26
/06
/20

În noaptea din 27 spre 28 iunie 1916 în casa lui din Bucureşti, de pe strada Mendeleev, Ștefan Luchian trăia ultimele clipe dintr-o lungă agonie. Pe şevalet, se afla ultima lui creaţie rămasă neterminată: un chip de femeie.

Pagina 1 din 5512345...102030...Ultima »