Arta contemporană românească (via Lucian Dan Teodorovici) – 1. Șerban Savu
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-contemporana-romaneasca-via-lucian-dan-teodorovici-1-serban-savu/

„Încep azi cu Șerban Savu, clujean. Un tip care mie-mi aduce aminte, specialiştii or să-mi dea în cap pentru ce spun :), de Bruegel cel Bătrân. Dar eu sunt doar un amator de artă, atât. Deci fără pretenţii de specialist, fără să cred că ceea ce zic e mai mult decât un exerciţiu acceptabil de subiectivitate.” – Lucian Dan Teodorovici

Un articol de Petre Ivan|21 august 2019

Arta contemporană românească e foarte faină, foarte diversă ca tendințe și foarte spectaculoasă, mai ales în ultimii 20 de ani. Mie îmi place rău de tot. Adică bine de tot. Și, dacă tot am observat că, prin „bulele” de scriitori, rareori apar pomeniți artiștii vizuali, în timp ce, în „bulele” de artiști, scriitorii sunt mult mai bine reprezentați, mi-am zis să mai vin eu cu câte ceva.

Cum ziceam, îi pun aici în primul rând pe cei care-mi plac mie, dar veți vedea că inclusiv aceștia sunt foarte, foarte diferiți între ei. Iar mie-mi plac din motive diferite.

Încep azi cu Șerban Savu, clujean. Un tip care mie-mi aduce aminte, specialiștii or să-mi dea în cap pentru ce spun , de Bruegel cel Bătrân. Dar eu sunt doar un amator de artă, atât. Deci fără pretenții de specialist, fără să cred că ceea ce zic e mai mult decât un exercițiu acceptabil de subiectivitate.

Revenind la Șerban Savu: prin perspectiva lui așa-zis hiperrealistă, prin desenul foarte sigur, prin culori deseori puternice, prin deloc rara ironie, n-ai cum să-l scoți din zona postmodernă.

Dar poate o să simțiți și voi distanța aia care, într-un mod ciudat, te apropie cu atât mai mult de personajele „prinse-n poză”, ca la Bruegel. Și, mai ales, poate o să-l simțiți și voi un excepțional cronicar al vremii sale, ca pe Bruegel. Sau poate nu.

Dacă o să-l simțiți doar ca pe Șerban Savu, nu cred c-o să se supere… Eu mai adaug doar că o să încerc să vin periodic, poate săptămânal, cu câte un artist pe-aici. Să vedem, sper să-mi iasă.

*

Lucian Dan Teodorovici este scriitor, editor, regizor de teatru şi scenarist.

Foto: Lucrari de Șerban Savu – facebook

24
/01
/20

Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român, va inaugura luni 27 ianuarie, la ora 19:00, expoziția de fotografie „Ultima Lună” constând într-un portofoliu de lucrări fotografice aparținând artiștilor Nicola Bertasi și Marzio Villa, proiect curatoriat de Valentina Ribaldi.

20
/01
/20

Joi, 23 ianuarie, de la ora 18.00, la Galeria Estopia București va avea loc vernisajul expoziției „Blurred Is the New ID”, cu prilejul aniversării unui an de la deschiderea galeriei într-o eveniment care aduce în atenție neofigurativul contemporan, în viziunea a 8 artiști: Lucian Brumă, Otilia Cadar & Liviu Coman, Marius Fodor, Ada Muntean, Alexandru Nicoară, Sergiu Laslo și Szabó András.

24
/12
/19

Un grup de tineri artiști timișoreni din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara au demarat un proiect unic, menit să aducă împreună creatorii și iubitorii de artă. Proiectul Artă și Artiști Români are o motivație pur educațională.

23
/12
/19

Comisia Națională a României pentru UNESCO – CNR UNESCO - a organizat în data de 17 decembrie cea de-a IV-a ediție a Galei anuale de sfârșit de an, care a reunit partenerii instituționali, respectiv reprezentanți ai instituțiilor publice, societății civile, mediului privat, precum și alți colaboratori, personalități din domeniile de interes ale UNESCO - educație, științe, cultură, comunicare și informare.

Page 1 of 5212345...102030...Last »