Arta contemporană românească (via Lucian Dan Teodorovici) – 1. Șerban Savu
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-contemporana-romaneasca-via-lucian-dan-teodorovici-1-serban-savu/

„Încep azi cu Șerban Savu, clujean. Un tip care mie-mi aduce aminte, specialiştii or să-mi dea în cap pentru ce spun :), de Bruegel cel Bătrân. Dar eu sunt doar un amator de artă, atât. Deci fără pretenţii de specialist, fără să cred că ceea ce zic e mai mult decât un exerciţiu acceptabil de subiectivitate.” – Lucian Dan Teodorovici

Un articol de Petre Ivan|21 august 2019

Arta contemporană românească e foarte faină, foarte diversă ca tendințe și foarte spectaculoasă, mai ales în ultimii 20 de ani. Mie îmi place rău de tot. Adică bine de tot. Și, dacă tot am observat că, prin „bulele” de scriitori, rareori apar pomeniți artiștii vizuali, în timp ce, în „bulele” de artiști, scriitorii sunt mult mai bine reprezentați, mi-am zis să mai vin eu cu câte ceva.

Cum ziceam, îi pun aici în primul rând pe cei care-mi plac mie, dar veți vedea că inclusiv aceștia sunt foarte, foarte diferiți între ei. Iar mie-mi plac din motive diferite.

Încep azi cu Șerban Savu, clujean. Un tip care mie-mi aduce aminte, specialiștii or să-mi dea în cap pentru ce spun , de Bruegel cel Bătrân. Dar eu sunt doar un amator de artă, atât. Deci fără pretenții de specialist, fără să cred că ceea ce zic e mai mult decât un exercițiu acceptabil de subiectivitate.

Revenind la Șerban Savu: prin perspectiva lui așa-zis hiperrealistă, prin desenul foarte sigur, prin culori deseori puternice, prin deloc rara ironie, n-ai cum să-l scoți din zona postmodernă.

Dar poate o să simțiți și voi distanța aia care, într-un mod ciudat, te apropie cu atât mai mult de personajele „prinse-n poză”, ca la Bruegel. Și, mai ales, poate o să-l simțiți și voi un excepțional cronicar al vremii sale, ca pe Bruegel. Sau poate nu.

Dacă o să-l simțiți doar ca pe Șerban Savu, nu cred c-o să se supere… Eu mai adaug doar că o să încerc să vin periodic, poate săptămânal, cu câte un artist pe-aici. Să vedem, sper să-mi iasă.

*

Lucian Dan Teodorovici este scriitor, editor, regizor de teatru şi scenarist.

Foto: Lucrari de Șerban Savu – facebook

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.