Arta contemporană românească (via Lucian Dan Teodorovici) – 1. Șerban Savu
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-contemporana-romaneasca-via-lucian-dan-teodorovici-1-serban-savu/

„Încep azi cu Șerban Savu, clujean. Un tip care mie-mi aduce aminte, specialiştii or să-mi dea în cap pentru ce spun :), de Bruegel cel Bătrân. Dar eu sunt doar un amator de artă, atât. Deci fără pretenţii de specialist, fără să cred că ceea ce zic e mai mult decât un exerciţiu acceptabil de subiectivitate.” – Lucian Dan Teodorovici

Un articol de Petre Ivan|21 august 2019

Arta contemporană românească e foarte faină, foarte diversă ca tendințe și foarte spectaculoasă, mai ales în ultimii 20 de ani. Mie îmi place rău de tot. Adică bine de tot. Și, dacă tot am observat că, prin „bulele” de scriitori, rareori apar pomeniți artiștii vizuali, în timp ce, în „bulele” de artiști, scriitorii sunt mult mai bine reprezentați, mi-am zis să mai vin eu cu câte ceva.

Cum ziceam, îi pun aici în primul rând pe cei care-mi plac mie, dar veți vedea că inclusiv aceștia sunt foarte, foarte diferiți între ei. Iar mie-mi plac din motive diferite.

Încep azi cu Șerban Savu, clujean. Un tip care mie-mi aduce aminte, specialiștii or să-mi dea în cap pentru ce spun , de Bruegel cel Bătrân. Dar eu sunt doar un amator de artă, atât. Deci fără pretenții de specialist, fără să cred că ceea ce zic e mai mult decât un exercițiu acceptabil de subiectivitate.

Revenind la Șerban Savu: prin perspectiva lui așa-zis hiperrealistă, prin desenul foarte sigur, prin culori deseori puternice, prin deloc rara ironie, n-ai cum să-l scoți din zona postmodernă.

Dar poate o să simțiți și voi distanța aia care, într-un mod ciudat, te apropie cu atât mai mult de personajele „prinse-n poză”, ca la Bruegel. Și, mai ales, poate o să-l simțiți și voi un excepțional cronicar al vremii sale, ca pe Bruegel. Sau poate nu.

Dacă o să-l simțiți doar ca pe Șerban Savu, nu cred c-o să se supere… Eu mai adaug doar că o să încerc să vin periodic, poate săptămânal, cu câte un artist pe-aici. Să vedem, sper să-mi iasă.

*

Lucian Dan Teodorovici este scriitor, editor, regizor de teatru şi scenarist.

Foto: Lucrari de Șerban Savu – facebook

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.