Arta, între pudoare și libera exprimare
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-intre-pudoare-si-libera-exprimare/

Art Safari 2021. A opta ediţie. Pavilonul Contemporan. 120 de artişti, 50 de lucrări reunite în cadrul expoziţiei „Supereroi/Antieroi”, curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu.  

Un articol de Liliana Matei|24 septembrie 2021

Anul acesta, mai mult decât oricând, arta prezentă la Art Safari surprinde. Pe unii, chiar îi șochează. Și iată că artiști precum Felix Aftene, Ana Chiorean, Ioana Nicoară, Daiana Savopol și mai ales lucrările lor au strârnit rumoare în rândul unor vizitatori.

Art Safari și organizatorii săi simt nevoia să răspundă comentariilor vizitatorilor cu privire la prezența în expoziția de artă contemporană Eroi/Antieroi a numeroase lucrări cu conținut explicit erotic.

„Mulțumim comentariilor, căci ne ajută să ne organizăm mai bine. Deși vorbim de artă, nu de erotism, grijuliu să nu lezeze principii și pudori, organizatorul a manifestat de la început preocupare să grupeze, chiar în dauna conceptului curatoarei Ilaria Demetrescu, lucrările cu conținut sexual explicit în 3 camere separate, semnalate ca atare, cu privire la conținut și acces peste vârsta de 18 ani”, punctează Ioana Ciocan, Director Art Safari.

Libertatea curatorială și libertatea artistică trebuie să primeze în cadrul unei expozițiii de largi dimensiuni.

„Sexualitatea și erotismul sunt teme ce revin continuu în toată istoria artei. În orice muzeu se găsesc creații legate de tema erotismului și vizitatorii nu trec indiferenți. Unii pot fi șocați, atrași, curioși, alții mai libertini sau mai sinceri, nu se rușinează, iar unii sunt pudibonzi; cert este că nimeni nu trece nepăsător”, mărturisește Raluca Ilaria Demetrescu, curatoarea expoziției Supereroi/ Antieroi. ” Toată istoria artei omenirii abundă de reprezentări de nuduri și de scene senzuale, mai cuminți sau mai îndrăznețe, în funcție și de moravurile acceptate. Veniți la Art Safari pentru a decide singuri la ce atitudini și sentimente vă provoacă expoziția. Unii o veți iubi, pe alții îi va dezgusta, însă nimeni nu va putea rămâne indiferent”, adaugă curatoarea.

Un lucru e sigur. Publicul vine în număr record la Art Safari. Peste 3.000 de persoane trec zilnic pragul expoziției și formează cozi lungi la intrare lungi de sute de metri. Și asta, în condițiile în care accesul la expoziții a fost condiționat de măsurile de spațiere a vizitării și control al accesului.

 

 

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.