Artă la muzeu: expoziția „UNArte la Antipa’’
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-la-muzeu-expozitia-unarte-la-antipa/

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită la vernisajul expoziţiei „UNArte la Antipa’’ care va avea loc vineri, 22 februarie de la ora 14.00, la sediul muzeului din Șoseaua Kiseleff nr. 1.

Un articol de Liliana Matei|21 februarie 2019

Studenții secției de grafică (clasa Conf. Univ. Dr. Stela Lie) au desenat de-a lungul timpului în cadrul Muzeului, folosind natura ca subiect. Lucrările lor sunt reunite într-o expoziție care este organizată în două secțiuni. În biblioteca din Sala Cabinet Gr. Antipa sunt prezentate desene originale, în timp ce în Sala Specii Sinantrope este prezentată o instalație formată din numeroase reproduceri de desene, la scară redusă, care sugerează complexitatea și diversitatea naturii.

Natura, în cele mai fine detalii și întruchipări, este ceea ce unește și caracterizează atât demersul cercetătorului cât și pe cel al artistului. Fiecare dintre ei lucrează cu desene, cu imagini și reprezentări ale lumii vii. Descifrarea misterelor și clasificarea lor, însă, este scopul cercetătorilor, iar potențarea acestora, misiunea artiștilor. Studiul în muzeu, asupra varietății uimitoare a viețuitoarelor, le dezvoltă tinerilor artiști simțul observației, simțul proporției. Iar talentul fiecăruia, modalitatea de a vedea lumea, tranformând-o deseori într-o ficțiune, fac desenul mai expresiv, mai personal, mai bogat.

Grupe de studenți de la UNArte vin la muzeul Antipa, se plimbă cu interes ca și cum ar fi din nou copii care descoperă lumea. Și apoi desenează. Atunci când desenezi, vezi lucrurile altfel decât le vezi cu ochii de fiecare zi. Le măsori, le cântărești, le analizezi culorile, observi detaliile, texturile, asemănările și deosebirile, înrudirile, familiile…

Studiul naturii este izvorul la care se întorc mereu artiștii, într-un fel sau altul.” – Conf. Univ. Dr. Stela Lie, Universitatea Națională de Arte din București.

Pentru noi, ca muzeu de istorie naturală, colaborarea cu Universitatea de Arte are rolul de… cunoaștere a trecutului, deoarece, de-a lungul timpului, știința zoologiei s-a dezvoltat cu ajutorul desenului. Într-o epocă în care orice obiect poate fi fotografiat cu ușurință, practica desenatului rămâne actuală în ceea ce privește descrierea de noi specii, deoarece alegând ce anume să deseneze, zoologul scoate în evidență anumite aspecte pe care le consideră importante în descrierea acelei specii. Spre deosebire de demersul artistic însă, zoologul este interesat doar de valoarea de document a desenului realizat.” – Dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Intrarea la vernisaj este liberă, apoi expoziția va face parte din circuitul de vizitare al Muzeului până pe data de 1 martie 2019.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.