Arta, scurtmetrajul lui Sitaru, patru premii internaţionale
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-scurtmetrajul-lui-sitaru-patru-premii-internationale/

În mai puţin de două luni de la premiera mondială a scurtmetrajului “Artă” în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, regizorul român a fost distins cu patru premii. Din distribuţia filmului fac parte: Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus şi tânăra Iulia Crişan.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2014

Dacă luna octombrie i-a adus acestuia Prix Format Court la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur, săptămâna trecută marchează un alt moment important în palmaresul lui Adrian Sitaru, câștigarea a altor 3 premii.

“Artă” a fost distins cu premiului Louis Le Prince pentru cel mai bun film de scurtmetraj din competiția Festivalului Internațional de Film de la Leeds, ce-l califică pentru înscrierea la OSCAR.

Cel mai bun film de scurtmetraj la Sleepwalkers International Short Film Festival din Estonia și premiul pentru Cel mai bun scenariu în cadrul celei de-a 22-a ediții a Ozu Film Festival, Italia.

Elogiat de presa britanică drept “un film captivant despre manipulare, desăvârșit printr-o superbă execuție tehnică”, scurtmetrajul relatează

Adrian Sitaru

Adrian Sitaru

modul prin care un regizor și un director de casting încearcă să convingă mama unei adolescente să accepte ca fiica ei să joace rolul unei minore abuzate sexual în următorul lor film.

Scurtmetrajul este un film născut din discuțiile avute în timpul dezvoltării scenariului de lungmetraj “Fixeur“, care va intra în producție în luna februarie 2015.

Adrian Sitaru a încheiat recent filmările pentru cel de-al patrulea film de lungmetraj al său, intitulat “La timp”, care nu a obținut sprijin financiar din partea Centrului Național al Cinematografiei și care a fost selectat în cadrul Festival de Cinéma Européen des Arcs, secțiunea Work-in-Progress.

“Artă“ este o producție 4 Proof Film, 100% independentă. Imaginea este semnată de Adrian Silișteanu, iar montajul de Andrei Gorgan.

Foto: Arta, Adrian Sitaru – cinemagia

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.