Artă și cultură orientală, la MNAR. Intră cu artă în Anul Nou chinezesc!
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-si-cultura-orientala-la-mnar-intra-cu-arta-in-anul-nou-chinezesc/

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită sâmbătă, 8 februarie 2020, la o premieră absolută: un mini-festival dedicat artei şi culturii orientale, cu prezentări şi ateliere susţinute de specialişti ai muzeului şi tineri profesori chinezi.

Un articol de Liliana Matei|4 februarie 2020

Ei vor explora teme și genuri tradiționale, de la miticii dragoni și delicatele flori din decorația vaselor de porțelan la simbolismul culorilor și înțelepciunea ghicitorilor, totul învăluit în arome subtile de ceai și în sunete de guzheng.

Evenimentul oferă publicului larg prilejul să admire în avan-premieră obiecte-vedetă din expunerea viitoarei galerii de artă orientală a muzeului. Oana Solomon, ceramist și restaurator, va dezvălui în două ateliere succesive câteva din tainele porțelanului chinezesc și ale unei restaurări profesioniste (ora 10.00 – copii între 9-13 ani, ora 11.15 – tineri și adulți); istoricul de artă Carmen Brad va intra în universul culturii chineze plecând de la semnificația obiectelor expuse (ora 15.00). Profesori ai Institutului Confucius – Universitatea București îi vor familiariza pe cei mari și cei mici atât cu tehnici tradiționale precum caligrafia și decupajul din hârtie în două ateliere deschise (orele 14.00 -15.00 și 16.00 – 17.00) cât și cu gustul ceaiului (ora 15.30) într-o ceremonie plină de autenticitate și de prospețime.

Mini-festivalul Intră cu artă în Anul Nou chinezesc! se înscrie în programul de valorificare a patrimoniului de artă orientală al MNAR cu susținerea financiară a BRD – Groupe Société Générale și este organizat cu sprijinul Institutului Confucius din cadrul Universității din București.

Institutul Confucius este o organizație non-profit, înființată în anul 2013, prin parteneriatul Universității din București cu Universitatea de Studii Politice și Juridice din China. Activitatea institutului cuprinde cursuri de limba chineză destinate atât studenților universității cât și unui public larg, cursuri de caligrafie chineză și de cultura ceaiului. Institutul organizează anual examene de competențe lingvistice, precum și un număr însemnat de activități culturale, printre care menționam expoziții cu conținut cultural, evenimente dedicate sărbătorilor tradiționale chinezești, spectacole cu ansambluri artistice din China.

Muzeul Național de Artă al României și BRD – Groupe Société Générale desfășoară din 2018 un parteneriat dedicat amenajării spațiilor viitoarei Galerii de Artă Orientală, în special celor dedicate Japoniei și Chinei. În cadrul acestui parteneriat MNAR a organizat mai multe ateliere pentru familii, adulți și copii, având drept scop familiarizarea publicului cu arta orientală și colecțiile muzeului.

Participarea la activități și prezentări se face în ordinea sosirii, cu excepția atelierelor de ceramică pentru care este necesară înscrierea prealabilă pe adresa [email protected].

Un eveniment pentru copii, tineri și adulți.

Muzeul Național de Artă al României, Intrarea A2,

Calea Victoriei 49-53

Notă: Evenimentul poate suferi o amânare în funcție de eventuale recomandări ale autorităților sanitare naționale și internaționale.

 

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.