Artă și cultură orientală, la MNAR. Intră cu artă în Anul Nou chinezesc!
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-si-cultura-orientala-la-mnar-intra-cu-arta-in-anul-nou-chinezesc/

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită sâmbătă, 8 februarie 2020, la o premieră absolută: un mini-festival dedicat artei şi culturii orientale, cu prezentări şi ateliere susţinute de specialişti ai muzeului şi tineri profesori chinezi.

Un articol de Liliana Matei|4 februarie 2020

Ei vor explora teme și genuri tradiționale, de la miticii dragoni și delicatele flori din decorația vaselor de porțelan la simbolismul culorilor și înțelepciunea ghicitorilor, totul învăluit în arome subtile de ceai și în sunete de guzheng.

Evenimentul oferă publicului larg prilejul să admire în avan-premieră obiecte-vedetă din expunerea viitoarei galerii de artă orientală a muzeului. Oana Solomon, ceramist și restaurator, va dezvălui în două ateliere succesive câteva din tainele porțelanului chinezesc și ale unei restaurări profesioniste (ora 10.00 – copii între 9-13 ani, ora 11.15 – tineri și adulți); istoricul de artă Carmen Brad va intra în universul culturii chineze plecând de la semnificația obiectelor expuse (ora 15.00). Profesori ai Institutului Confucius – Universitatea București îi vor familiariza pe cei mari și cei mici atât cu tehnici tradiționale precum caligrafia și decupajul din hârtie în două ateliere deschise (orele 14.00 -15.00 și 16.00 – 17.00) cât și cu gustul ceaiului (ora 15.30) într-o ceremonie plină de autenticitate și de prospețime.

Mini-festivalul Intră cu artă în Anul Nou chinezesc! se înscrie în programul de valorificare a patrimoniului de artă orientală al MNAR cu susținerea financiară a BRD – Groupe Société Générale și este organizat cu sprijinul Institutului Confucius din cadrul Universității din București.

Institutul Confucius este o organizație non-profit, înființată în anul 2013, prin parteneriatul Universității din București cu Universitatea de Studii Politice și Juridice din China. Activitatea institutului cuprinde cursuri de limba chineză destinate atât studenților universității cât și unui public larg, cursuri de caligrafie chineză și de cultura ceaiului. Institutul organizează anual examene de competențe lingvistice, precum și un număr însemnat de activități culturale, printre care menționam expoziții cu conținut cultural, evenimente dedicate sărbătorilor tradiționale chinezești, spectacole cu ansambluri artistice din China.

Muzeul Național de Artă al României și BRD – Groupe Société Générale desfășoară din 2018 un parteneriat dedicat amenajării spațiilor viitoarei Galerii de Artă Orientală, în special celor dedicate Japoniei și Chinei. În cadrul acestui parteneriat MNAR a organizat mai multe ateliere pentru familii, adulți și copii, având drept scop familiarizarea publicului cu arta orientală și colecțiile muzeului.

Participarea la activități și prezentări se face în ordinea sosirii, cu excepția atelierelor de ceramică pentru care este necesară înscrierea prealabilă pe adresa [email protected].

Un eveniment pentru copii, tineri și adulți.

Muzeul Național de Artă al României, Intrarea A2,

Calea Victoriei 49-53

Notă: Evenimentul poate suferi o amânare în funcție de eventuale recomandări ale autorităților sanitare naționale și internaționale.

 

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.