Arthur Miller, în 13 vorbe de duh…
https://www.ziarulmetropolis.ro/arthur-miller-in-13-vorbe-de-duh/

“Corupţia într-o ţară este invers proporţională cu gradul de dezvoltare al acelei ţări.” – Arthur Miller, autorul faimoasei piese “Moartea unui comis voiajor” (al cărei prim act a fost scris într-o singură zi!), premiată cu: Pulitzer, Tony Award şi Premiul criticii de teatru. Arthur Miller s-a născut într-o zi de 17 octombrie (1915)

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2018

Figura marcantă a literaturii si a cinematografiei americane, Arthur Miller – avea doar 33 de ani când a obtinut Pulitzer-ul pentru „Moartea unui comis-voiajor” – a rămas în memoria admiratorilor săi și pentru faptul de a fi refuzat să dea declarații împotriva colegilor săi de breaslă în fața Comitetului de cercetare a activitatilor antiamericane, dar și pentru, firește, mariajul său cu sex symbolul acelor vremuri, Marilyn Monroe.

Celebritatea este o formă juvenilă a orbirii.

Marilyn Monroe & Arthur Miller

Cincizeci de săptămâni de suferinţă pentru două săptămâni de vacanţă.

Am sentimentul că viaţa mea este cumva încă provizorie.

Poate că tot ceea ce putem face este să sperăm că ne vom sfârşi viaţa cu regretele juste.

Optzeci la sută din americani cred că vor ajunge în cer. Cei mai mulţi dintre ei cred, de asemeni, că acolo nu vor întâlni niciun cunoscut.

E trist să trăieşti în prezenţa cuiva care nu ştie să fie fericit.

Viaţa este o luptă şi, atâta vreme cât lupţi, nu eşti mort. Morţii nu mai au de luptat

Trădarea este singurul adevăr care dăinuie.

Cu cât îmbătrânesc, cu atât mai ironic privesc lumea.

Omul trebuie singur să-şi modeleze trăirile şi apoi trăirile îl vor modela pe el.

Sarcina adevăratului intelectual este de a analiza iluziile pentru a le descoperi cauzele.

Niciun om nu poate trăi fără viitor.

Corupţia într-o ţară este invers proporţională cu gradul de dezvoltare al acelei ţări.

*

TRAILER Arthur Miller: Scriitor, documentar realizat de Rebecca Miller, fiica scriitorului (filmul poate fi văzut, încă, pe hbogo)

Filmul regizat de Rebecca Miller este un portret al tatălui ei construit în jurul unor interviuri spontane filmate de-a lungul anilor în casa familiei. Această prezentare a marelui dramaturg american este destul de diferită de tot ceea ce a văzut publicul până în prezent. Este o descriere intimă a unei vieți unice marcate de amenințarea roșie și moartea lui Marilyn Monroe; o analiză a succesului și eșecului în văzul tuturor; un tribut al unui artist față de alt artist. Documentarul invită telespectatorii să vadă felul în care unul dintre cei mai duri comentatori din America și-a format ideologiile, modul în care viața lui i-a reflectat munca și, într-o anumită măsură, a format cultura Americii din secolul XX.

Foto: Arthur Miller – facebook

03
/12
/15

Eric-Emmanuel Schmitt, scriitor premiat de Academia Franceză şi deţinător al Premiului Goncourt pentru nuvelă, vine la Bucureşti, la invitaţia Editurii Humanitas Fiction şi Institutului Francez.

02
/12
/15

Cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti începe azi, 2 decembrie, la ora 19.00, la Clubul Ţăranului.

30
/11
/15

Declarat în scurt timp de la apariţie bestseller al New York Times, volumul „Fără tine, noi nu existăm. Viaţa mea secretă ca profesoară a copiilor elitei nord-coreene” de Suki Kim a apărut în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Ciprian Şiulea şi cu o prefaţă de Adelin Petrişor.

27
/11
/15

Antoaneta Ralian, una dintre cele mai apreciate traducătoare de limbă engleză, a murit la vârsta de 91 de ani, în noaptea de joi spre vineri, au precizat reprezentanţii Uniunii Scriitorilor din România. Grav bolnavă, Antoaneta Ralian fusese internată în spital în ultima perioadă.

21
/11
/15

Colegul nostru Andrei Crăciun lansează astăzi, de la ora 18.30, la Târgul de Carte „Gaudeamus” , la standul Herg Benet, volumul de versuri „Poezii pentru acea necunosсută”. Cartea costă cincisprezece lei.

19
/11
/15

Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Lucian Boia şi Mircea Cărtărescu sunt doar câţiva dintre autorii care îşi vor lansa cele mai noi volume la Editura Humanitas cu prilejul Târgului Internaţional Gaudeamus, care are loc în perioada 18-22 noiembrie la Romexpo.

18
/11
/15

Astăzi, de la ora 12.00, s-a deschis oficial cea de-a XXII-a ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS - Carte de învăţătură 2015, cel mai important eveniment de tip expoziţional şi momentul de vârf al anului editorial şi cultural din România. Gaudeamus 2015 se desfăşoară în perioada 18 - 22 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

18
/11
/15

Într-o zi de 18 noiembrie (1922) se stingea din viaţă unul dintre ctitorii romanului modern. O înregistrare de arhivă ni-l prezintă pe Nicolae Steinhardt, unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai secolului trecut, vorbind despre autorul lui Á la recherche du temps perdu.

17
/11
/15

Am primit cu entuziasm vestea că Svetlana Aleksandrovna Aleksievici a fost laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2015. Era un entuziasm inocent, deci plin de speranță.

16
/11
/15

În urmă cu mai bine de un secol, într-o zi de 16 noiembrie (1903) se năştea Dumitru Staniloae, autoritate proeminentă a teologiei europene și cel mai mare teolog român. Membru titular al Academiei Române, Părintele Staniloae a lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării "Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii" (în douăsprezece volume).