Arthur Miller şi Tennessee Williams – ŞTIAŢI CĂ…
https://www.ziarulmetropolis.ro/arthur-miller-si-tennessee-williams-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 2 mai Louis Bromfield (1927), Arthur Miller (1949) şi
Tennessee Williams (1955) au fost recompensaţi cu premiul Pulitzer?

Un articol de Petre Ivan|2 mai 2014

„Cred în muncă. Dacă cineva nu produce nimic, indiferent cât de mic, se îmbolnăveşte. Îngrozitor de mulţi oameni simt că pierd vremea, şi că, dacă ar dispărea ca un fum, dispariţia lor n-ar însemna nimic pentru restul lumii. Şi acesta este un sentiment care te umple de deznădejde şi de disperare. Te ucide.” spunea Arthur Miller, autorul piesei Moartea unui comis voiajor (al cărei prim act a fost scris într-o singură zi!), aclamată de toată lumea şi premiată cu: Pulitzer, Tony Award şi Premiul criticii de teatru.

Arthur Miller, unul dintre cei mai mari dramaturgi americani ai secolului al XX-lea, s-a născut pe 17 octombrie 1915, în New York. Fiul unui fabricant de îmbrăcăminte pentru femei, Miller a resimţit dureros efectele crizei din 1930. Tatăl său a pierdut totul, au renunţat la şofer şi la frumoasa casă din Upper East Side, Manhattan, şi s-au mutat în Brooklin.

Criza i-a demostrat lui Miller cât de fragili şi de vulnerabili sunt oamenii în era modernă. După terminarea liceului, Miller a lucrat la un depozit, pentru a putea strânge suficienţi bani pentru taxele la universitate. S-a înscris la universitatea din Michigan, unde a început să scrie piese de teatru.

În 1956, Arthur Miller îşi părăseşte prima soţie, Marry Slattery, cu care avea doi copii şi, la scurt timp se căsătoreşte cu celebra Marilyn Monroe. Ea era o bombă sexy a Hollywoodului, care dorea să fie luată în serios, el – marele dramaturg american care căuta să scape de plictiseala primei căsătorii. Pentru o scurtă perioadă de timp, şi-au găsit amândoi fericirea. În 1961, cu un an înainte de moartea actriţei, cei doi divorţează.

Tot într-o zi de 2 mai

1869: La Paris se deschide un loc de divertisment muzical sub numele de Folies Trévise. Se va dezvolta ca un teatru de vodevil și cabaret și va deveni cunoscut sub numele de Folies Bergère.

1874: Karl May este eliberat din închisoarea Waldheim, unde a ispășit o condamnare la închisoare pentru vagabondaj.

1927: Louis Bromfield obține premiul Pulitzer pentru Toamna timpurie.

1936: Are loc premiera Petrică și lupul de Serghei Prokofiev care, conform cuvintelor compozitorului, a fost de rău augur, „…participarea a fost săracă și nu a reușit să atragă atenția”.

1938: Thornton Wilder obține premiul Pulitzer pentru Orașul nostru.

1949: Arthur Miller obține premiul Pulitzer pentru Moartea unui comis voiajor.

1955: Tennessee Williams obține premiul Pulitzer pentru Pisica pe acoperișul fierbinte.

1989: Se lansa albumul „Disintegration”, care marca revenirea trupei The Cure la sound-ul dark/gothic rock de pe primele albume. Apropiindu-se de 30 de ani, Robert Smith, liderul grupului britanic, dorea să lase in urmă altceva decât succesele pop ale ultimilor ani. Pentru a scăpa de aceasta presiune psihică, Smith a recurs la foloisrea unor drgouri halucinogene care au influenţat decisiv albumul. Deşi casa de discuri se temea ca „Disintegration” va fi un eşec comercial, albumul a devenit cel mai popular al trupei, înregistrand vanzari de peste 3 milioane de unităţi.

S-au născut

1660: Alessandro Scarlatti, compozitor italian (d. 1725)

1772: Novalis (Friedrich Leopold von Hardenberg), poet german (d. 1801)

1859: Jerome K. Jerome, scriitor britanic (d. 1927)

1946: Octavian Andronic, caricaturist și jurnalist român

1955: Donatella Versace, designer italian

S-au stins din viaţă

1519: Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer și arhitect renascentist italian (n. 1452)

Arthur Miller

1857: Alfred de Musset, poet, dramaturg și prozator francez (n. 1810)

1972: J. Edgar Hoover, american, primul director al FBI (n. 1895)

1999: Oliver Reed, actor britanic (n. 1938)

2003: George Țărnea, poet român (n. 1945)

Foto cu Arthur Miller şi Tennessee Williams – Cinemagia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.