Arthur Miller şi Tennessee Williams – ŞTIAŢI CĂ…
https://www.ziarulmetropolis.ro/arthur-miller-si-tennessee-williams-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 2 mai Louis Bromfield (1927), Arthur Miller (1949) şi
Tennessee Williams (1955) au fost recompensaţi cu premiul Pulitzer?

Un articol de Petre Ivan|2 mai 2014

„Cred în muncă. Dacă cineva nu produce nimic, indiferent cât de mic, se îmbolnăveşte. Îngrozitor de mulţi oameni simt că pierd vremea, şi că, dacă ar dispărea ca un fum, dispariţia lor n-ar însemna nimic pentru restul lumii. Şi acesta este un sentiment care te umple de deznădejde şi de disperare. Te ucide.” spunea Arthur Miller, autorul piesei Moartea unui comis voiajor (al cărei prim act a fost scris într-o singură zi!), aclamată de toată lumea şi premiată cu: Pulitzer, Tony Award şi Premiul criticii de teatru.

Arthur Miller, unul dintre cei mai mari dramaturgi americani ai secolului al XX-lea, s-a născut pe 17 octombrie 1915, în New York. Fiul unui fabricant de îmbrăcăminte pentru femei, Miller a resimţit dureros efectele crizei din 1930. Tatăl său a pierdut totul, au renunţat la şofer şi la frumoasa casă din Upper East Side, Manhattan, şi s-au mutat în Brooklin.

Criza i-a demostrat lui Miller cât de fragili şi de vulnerabili sunt oamenii în era modernă. După terminarea liceului, Miller a lucrat la un depozit, pentru a putea strânge suficienţi bani pentru taxele la universitate. S-a înscris la universitatea din Michigan, unde a început să scrie piese de teatru.

În 1956, Arthur Miller îşi părăseşte prima soţie, Marry Slattery, cu care avea doi copii şi, la scurt timp se căsătoreşte cu celebra Marilyn Monroe. Ea era o bombă sexy a Hollywoodului, care dorea să fie luată în serios, el – marele dramaturg american care căuta să scape de plictiseala primei căsătorii. Pentru o scurtă perioadă de timp, şi-au găsit amândoi fericirea. În 1961, cu un an înainte de moartea actriţei, cei doi divorţează.

Tot într-o zi de 2 mai

1869: La Paris se deschide un loc de divertisment muzical sub numele de Folies Trévise. Se va dezvolta ca un teatru de vodevil și cabaret și va deveni cunoscut sub numele de Folies Bergère.

1874: Karl May este eliberat din închisoarea Waldheim, unde a ispășit o condamnare la închisoare pentru vagabondaj.

1927: Louis Bromfield obține premiul Pulitzer pentru Toamna timpurie.

1936: Are loc premiera Petrică și lupul de Serghei Prokofiev care, conform cuvintelor compozitorului, a fost de rău augur, „…participarea a fost săracă și nu a reușit să atragă atenția”.

1938: Thornton Wilder obține premiul Pulitzer pentru Orașul nostru.

1949: Arthur Miller obține premiul Pulitzer pentru Moartea unui comis voiajor.

1955: Tennessee Williams obține premiul Pulitzer pentru Pisica pe acoperișul fierbinte.

1989: Se lansa albumul „Disintegration”, care marca revenirea trupei The Cure la sound-ul dark/gothic rock de pe primele albume. Apropiindu-se de 30 de ani, Robert Smith, liderul grupului britanic, dorea să lase in urmă altceva decât succesele pop ale ultimilor ani. Pentru a scăpa de aceasta presiune psihică, Smith a recurs la foloisrea unor drgouri halucinogene care au influenţat decisiv albumul. Deşi casa de discuri se temea ca „Disintegration” va fi un eşec comercial, albumul a devenit cel mai popular al trupei, înregistrand vanzari de peste 3 milioane de unităţi.

S-au născut

1660: Alessandro Scarlatti, compozitor italian (d. 1725)

1772: Novalis (Friedrich Leopold von Hardenberg), poet german (d. 1801)

1859: Jerome K. Jerome, scriitor britanic (d. 1927)

1946: Octavian Andronic, caricaturist și jurnalist român

1955: Donatella Versace, designer italian

S-au stins din viaţă

1519: Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer și arhitect renascentist italian (n. 1452)

Arthur Miller

1857: Alfred de Musset, poet, dramaturg și prozator francez (n. 1810)

1972: J. Edgar Hoover, american, primul director al FBI (n. 1895)

1999: Oliver Reed, actor britanic (n. 1938)

2003: George Țărnea, poet român (n. 1945)

Foto cu Arthur Miller şi Tennessee Williams – Cinemagia

18
/07
/18

Pictor, scenarist, regizor şi producător de film, Jean Negulesco (Ioan Negulescu după starea civilă), este primul român care a avut Hollywood-ul la picioare și singurul regizor autohton nominalizat la premiile Oscar. A realizat filme cu Cary Grant, Marilyn Monroe, Gary Cooper,  Greta Garbo, Sophia Loren, Maurice Chevalier, Angie Dickinson, Fred Astaire, Lauren Bacall sau Joan Crawford. Jean Negulesc s-a stins din viață pe 18 iulie 1993, în Marbella, Spania, după o carieră care a numărat aproape  60 de filme.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

06
/07
/18

Louis Armstrong, în anul 1961, cântându-i soției sale, Lucille Wilson*, în fața Piramidei lui Keops, una din Cele 7 Minuni ale Lumii. Louis Armstrong s-a stins din viață acum 47 de ani, într-o zi de 6 iulie.

05
/07
/18

În 1964 erau tineri, frumoși, bogați și celebri. Alain Delon (82 de ani astăzi) și Jane Fonda (va împlini 81 de ani în decembrie) și-au dat replica, în urmă cu mai bine de jumătate de veac, în filmul în „Les Félins / Joy House”, pelicula semnată de René Clément.

29
/06
/18

Într-o zi de 29 iunie (1974) Charles Aznavour  domina vânzările din Marea Britanie cu "She", singura sa melodie fruntaşă în Regatul Unit. Fotografia de față, realizată în 1952, a fost postată în urmă cu doar câteva ore pe pagina de facebook a legendarului cântăreț francez, care a împlinit, luna trecută, 94 de ani. În imagine apar Edith Piaf, Charles Aznavour și un prieten apropiat al celor doi, Roland Avellis (alias "Cântărețul fără nume")

26
/06
/18

Se întâmpla pe 26 iunie 1977, la Market Square Arena din Indianapolis. Atunci Elvis Presley susținea ultimul său concert. Peste mai puţin de două luni, la 16 august 1977, artistul va fi găsit mort în baia sa. Concluzia raportului medical: moarte naturală - stop cardiac.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

16
/05
/18

Pe 16 mai 1980, Marin Preda (58 de ani) era descoperit fără suflare pe patul camerei sale de la Casa de creaţie a scriitorilor de la Mogoşoaia. Mai mulţi apropiaţi ai scriitorului au considerat că moartea lui Preda este cel puţin suspectă. După decesul său, mai multe manuscrise pe care scriitorul le păstra într-o valiză depozitată la Editura Cartea Românească au dispărut fără urmă.

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.