Artiști internaționali, prezenți în Sfântu Gheorghe la pulzArt
https://www.ziarulmetropolis.ro/arti%c8%99ti-interna%c8%9bionali-prezen%c8%9bi-%c3%aen-sf%c3%a2ntu-gheorghe-la-pulzart/

În peisajul cultural al oraşelor din România, Sfântu Gheorghe se detaşează prin multitudinea de festivaluri şi evenimente pe care le desfăşoară cu regularitate. Între acestea, Festivalul de Arte Contemporane pulzArt este cel care, de şapte ani, continua să îşi surprindă publicul prin promovarea unor noi moduri de gândire în ceea ce priveşte arta, oferindu-i prilejul de a veni în contact cu o varietate de forme de exprimare artistică din lumea întreagă, reunite prin originalitate, inovaţie şi neconvenţional.

Un articol de Petre Ivan|10 septembrie 2019

Ediția din acest an, „Anul elevilor” în Sfântu Gheorghe, programată pentru perioada 19 – 22 septembrie, aduce, printre altele, în fața iubitorilor de artă și frumos, concerte și spectacole ale unor artiști internaționali, care merită urmăriți în mod deosebit. Un astfel de eveniment este concertul de deschidere, din data de 19 septembrie, susținut de britanicii de la Ishmael Ensemble (foto sus), celebri pentru modul original în care realizează fuziuni armonioase între jazz și muzica electronică. Trupa se evidențiază din două motive. În primul rând, muzica lor sună în întregime și neabătut Bristolian, dat fiind centrismul londonez al jazzului contemporan britanic. Al doilea motiv pentru care formaţia iese în evidenţă este înţelegerea profundă a muzicii electronice, care este atât de mult folosită de grupurile britanice de jazz.

Alți artiști britanici prezenți la festivalul pulzArt sunt actorii companiei Pickled Image, care și-au câștigat recunoașterea internațională pentru producțiile vizuale pline de umor negru, inventive și imaginative, în acelaşi timp şi de o calitate remarcabilă. La Sfântu Gheorghe, ei vor susține spectacolul de teatru Coulrophobia, care va aduce în fața spectatorilor aventura ridicolă a doi clovni captivi într-o lume de carton, din care încearcă să se elibereze. Spectacolul este prezentat în limba engleză și se adresează persoanelor trecute de 16 ani.

Seara de sâmbătă a festivalului pulzArt va fi un prilej de întâlnire a iubitorilor de jazz cu grupul muzical francez Cédric Hanriot Trio care combină curente jazz, pop și groove, explorând în mod ludic teme internaționale faimoase preluate din popul lui Katy Perry, rock-ul Nirvana sau muzica electronică a lui Massive Attack. Special este și spațiul în care se va desfășura concertul, un local care promovează reciclarea și protecția mediului și în care absolut fiecare corp de mobilier și obiect de decor sunt refolosite. Este vorba despre localul Szimpla, unde nu e loc pentru plastic și snobism, dar unde încap multă muzică bună și relaxare.

Ediția de anul acesta a Festivalului de Arte Contemporane pulzArt se va încheia duminică seara, 22 septembrie, cu un inedit concert simfonic încorporat în electronică, Live with Strings, susținut de tânărul artist Alexandre Kordzaia, cunoscut drept “Kordz”. Compozitor și interpret cu origini georgiene și elvețiene, artistul cântă la pian și compune piese clasice și muzică electronică. Stilul său ar putea fi cel mai bine surprins în interfluxul de opoziții atent echilibrate: sunetele sale elegante și aerisite se transformă ușor în melodii funk(y) și, din când în când, omagiază o viziune privată, personală a anilor ’80, prin crearea unei atmosfere melancolice post-sovietice. Muzicianul a fost inspirat la fel de mult de compozitori clasici precum Maurice Ravel, Stravinsky, dar şi de Prince, James Brown, Ryuchi Sakamoto și pionieri ai avangardei electronice precum Bernard Parmeggiani. Alături de acesta, pe scenă se vor afla alți zece artiști locali cu instrumente de corzi, ceea ce va conferi unicitate momentului muzical al serii.

pulzArt este așadar un bun prilej de a petrece un miniconcediu cultural într-unul dintre orașele cu cea mai intensă și activă viață culturală, Sfântu Gheorghe, care devine un spațiu optim de întâlnire cu artiști europeni de valoare. Cei interesați își pot achiziționa biletele, al căror preț este între 20 și 30 de lei, online, de pe site-ul www.biletmaster.ro .

Participați deci la un festival care nu va face decât să vă îmbogățească spiritual, prin intensitatea trăirilor și a emoțiilor! Detalii și informații suplimentare privind artiștii invitați și întregul program al festivalului sunt disponibile pe site-ul www.pulzart.ro

23
/09
/21

Cunoscutul actor Vlad Ivanov, în calitate de povestitor; premiera românească a operei „Strigoii” de George Enescu, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeșelea; Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, condusă de faimosul dirijor Daniele Gatti și cu pianistul Jean Yves Tibaudet ca solist sunt câteva din principalele oferte ale zilei la Festivalul Internațional George Enescu.

17
/09
/21

Astăzi începe de-a 7-a ediție a Danube Rock Sounds, festivalul de rock din Galați, ce are loc între 17 și 19 septembrie pe Plaja Dunărea. Este primul eveniment important organizat pe plaja recent inaugurată și promite o atmosferă de neuitat și multă distracție.

17
/09
/21

Tiberiu Soare se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio în concertul de sâmbătă, 18 septembrie, din cadrul seriei Concerte și Recitaluri de la Ateneul Român. Solista acestui concert este Alisa Weilerstein, una dintre cele mai apreciate violonceliste ale zilelor noastre. În program vor fi lucrări de Ceaikovski (Serenada pentru orchestră și coarde și Variațiunile rococo pentru violoncel și orchestră) și Haydn (Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră).

17
/09
/21

La 100 de ani de la instituționalizare, Opera Națională București deschide Stagiunea Centenară, intitulată simbolic „Opera 100”, cu spectacolul „Tosca” de G. Puccini, invitat special fiind celebrul bas-bariton Sir Bryn Terfel. Cele două reprezentații vor fi programate în zilele de 1 și 3 octombrie, începând cu ora 18:30. Alături de cel mai mare bas-bariton din lume, în distribuțiile celor două spectacole se vor regăsi nume sonore ale primei scene lirice a țării.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

26
/08
/21

Timp de 4 weekenduri, Weekend Sessions la Grădina Botanică prezintă artiști independenți și reunește antreprenori locali din platforma roditorfoodmarket.ro în cadrul unui program de sesiuni acustice de muzică clasică, jazz, alternative&indie, dar și sesiuni de poezie și proiecții de film într-unul dintre cele mai frumoase spații verzi din București.