Artiști internaționali, prezenți în Sfântu Gheorghe la pulzArt
https://www.ziarulmetropolis.ro/arti%c8%99ti-interna%c8%9bionali-prezen%c8%9bi-%c3%aen-sf%c3%a2ntu-gheorghe-la-pulzart/

În peisajul cultural al oraşelor din România, Sfântu Gheorghe se detaşează prin multitudinea de festivaluri şi evenimente pe care le desfăşoară cu regularitate. Între acestea, Festivalul de Arte Contemporane pulzArt este cel care, de şapte ani, continua să îşi surprindă publicul prin promovarea unor noi moduri de gândire în ceea ce priveşte arta, oferindu-i prilejul de a veni în contact cu o varietate de forme de exprimare artistică din lumea întreagă, reunite prin originalitate, inovaţie şi neconvenţional.

Un articol de Petre Ivan|10 septembrie 2019

Ediția din acest an, „Anul elevilor” în Sfântu Gheorghe, programată pentru perioada 19 – 22 septembrie, aduce, printre altele, în fața iubitorilor de artă și frumos, concerte și spectacole ale unor artiști internaționali, care merită urmăriți în mod deosebit. Un astfel de eveniment este concertul de deschidere, din data de 19 septembrie, susținut de britanicii de la Ishmael Ensemble (foto sus), celebri pentru modul original în care realizează fuziuni armonioase între jazz și muzica electronică. Trupa se evidențiază din două motive. În primul rând, muzica lor sună în întregime și neabătut Bristolian, dat fiind centrismul londonez al jazzului contemporan britanic. Al doilea motiv pentru care formaţia iese în evidenţă este înţelegerea profundă a muzicii electronice, care este atât de mult folosită de grupurile britanice de jazz.

Alți artiști britanici prezenți la festivalul pulzArt sunt actorii companiei Pickled Image, care și-au câștigat recunoașterea internațională pentru producțiile vizuale pline de umor negru, inventive și imaginative, în acelaşi timp şi de o calitate remarcabilă. La Sfântu Gheorghe, ei vor susține spectacolul de teatru Coulrophobia, care va aduce în fața spectatorilor aventura ridicolă a doi clovni captivi într-o lume de carton, din care încearcă să se elibereze. Spectacolul este prezentat în limba engleză și se adresează persoanelor trecute de 16 ani.

Seara de sâmbătă a festivalului pulzArt va fi un prilej de întâlnire a iubitorilor de jazz cu grupul muzical francez Cédric Hanriot Trio care combină curente jazz, pop și groove, explorând în mod ludic teme internaționale faimoase preluate din popul lui Katy Perry, rock-ul Nirvana sau muzica electronică a lui Massive Attack. Special este și spațiul în care se va desfășura concertul, un local care promovează reciclarea și protecția mediului și în care absolut fiecare corp de mobilier și obiect de decor sunt refolosite. Este vorba despre localul Szimpla, unde nu e loc pentru plastic și snobism, dar unde încap multă muzică bună și relaxare.

Ediția de anul acesta a Festivalului de Arte Contemporane pulzArt se va încheia duminică seara, 22 septembrie, cu un inedit concert simfonic încorporat în electronică, Live with Strings, susținut de tânărul artist Alexandre Kordzaia, cunoscut drept “Kordz”. Compozitor și interpret cu origini georgiene și elvețiene, artistul cântă la pian și compune piese clasice și muzică electronică. Stilul său ar putea fi cel mai bine surprins în interfluxul de opoziții atent echilibrate: sunetele sale elegante și aerisite se transformă ușor în melodii funk(y) și, din când în când, omagiază o viziune privată, personală a anilor ’80, prin crearea unei atmosfere melancolice post-sovietice. Muzicianul a fost inspirat la fel de mult de compozitori clasici precum Maurice Ravel, Stravinsky, dar şi de Prince, James Brown, Ryuchi Sakamoto și pionieri ai avangardei electronice precum Bernard Parmeggiani. Alături de acesta, pe scenă se vor afla alți zece artiști locali cu instrumente de corzi, ceea ce va conferi unicitate momentului muzical al serii.

pulzArt este așadar un bun prilej de a petrece un miniconcediu cultural într-unul dintre orașele cu cea mai intensă și activă viață culturală, Sfântu Gheorghe, care devine un spațiu optim de întâlnire cu artiști europeni de valoare. Cei interesați își pot achiziționa biletele, al căror preț este între 20 și 30 de lei, online, de pe site-ul www.biletmaster.ro .

Participați deci la un festival care nu va face decât să vă îmbogățească spiritual, prin intensitatea trăirilor și a emoțiilor! Detalii și informații suplimentare privind artiștii invitați și întregul program al festivalului sunt disponibile pe site-ul www.pulzart.ro

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

20
/10
/15

Jazz de calitate, curat, interpretat fără emfază sau artificii. Pe 10 și pe 11 octombrie, Avishai Cohen a susţinut la Sala Radio din Bucureşti două concerte de promovare a noului său album ’’From Darkness’’, o formulă de trio - contrabas, pian şi percuţie.

20
/10
/15

„Dorantes. Interacción” este titlul combinaţiei „incendiare” a două genuri muzicale: jazz şi flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros. Iubitorii muzicii se pot bucura de aceasta sâmbătă, 24 octombrie (de la 19.00), în concertul susţinut de pianistul spaniol DORANTES, la Sala Radio.

16
/10
/15

Nu, nu am de gând să vorbesc despre mirese şi nunţi, ci despre două discuri în aparenţă antagonice tocmai prin faptul că vin din partea a doi muzicieni foarte diferiţi, cu o experienţă foarte diferită. Totuşi, un lucru le uneşte: calitatea intrinsecă a muzicii de pe aceste două discuri. Protagoniştii sunt violonistul Ithzak Perlman şi compozitorul Max Richter.

16
/10
/15

O scrisoare scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart unui prieten austriac, botanist de renume, a fost vândută în SUA pentru suma de 217.000 de dolari. În misiva de o pagină, scrisă în limba germană și nedatată, dar compusă probabil în iulie sau în august 1786, Mozart (1756-1791) îi cere prietenului său Nikolaus Joseph von Jacquin să îi restituie trei partituri prin curier.

15
/10
/15

Aţi ascultat vreodată un recital de orgă? Un asemenea eveniment muzical deosebit vă propune joi, 22 octombrie (19.00) muzicianul polonez BOGDAN NARLOCH, invitat la Sala Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi).

14
/10
/15

Pe 26 octombrie, de ziua ei, la Sala Palatului din Capitală, de la ora 20.00, Corina Chiriac va fi gazda spectacolului de muzică ușoară românească „80 la putere!”. Mihai Constantinescu, Adrian Daminescu, Cătălin Crișan, Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Anca Țurcașiu, Anastasia Lazariuc au răspuns invitației comunității “80 la putere!” de a o celebra pe una dintre solistele de mare succes ale muzicii ușoare românești, pe scena Sălii Palatului.

14
/10
/15

Cântăreaţa de origine marocană va concerta pe 15 octombrie la Sala Radio într-un concert ce se anunţă incendiar, biletele fiind aproape epuizate. Hindi Zahra a debutat ca muzician pe scenele din Paris, acolo unde locuieşte de la vârsta de 15 ani.

14
/10
/15

Ediția a zecea a Festivalului de Muzică Veche București va debuta la Sala Radio, în data de 20 octombrie, de la ora 19, cu „Inspired by Italy”, concert susținut de Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO), condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen. În program vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi și Tomaso Albinoni.

14
/10
/15

O călătorie muzicală de la barocul lui VIVALDI - celebrul creator al suitei „Anotimpurile” - la clasicismul lui HAYDN şi al genialului MOZART, este ceea ce vă propune ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, în concertul prezentat miercuri, 21 octombrie (19.00), la Sala Radio.

13
/10
/15

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor '50.